Έφθασε και… το νέο κύμα χιονιά στη Μαγνησία

Χιονίζει σε Πήλιο και Όθρυ, όπως και στο Πολεοδομικό Συγκρότημα (συνεχής ενημέρωση- φωτό)

Με νέα χιονόπτωση από τις 6.15 περίπου το πρωί κατά τόπους έντονη και χαμηλές θερμοκρασίες, ξύπνησαν σήμερα οι Βολιώτες, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα που υπάρχει και στο υπόλοιπο κομμάτι της χερσαίας και νησιωτικής Μαγνησίας. Τα μηχανήματα δε σταμάτησαν σε διάφορα σημεία του νομού, να ξεχιονίζουν και να ρίχνουν θαλασσόνερο, ωστόσο κατά τόπους το φαινόμενο είναι τόσο έντονο, που λίγα λεπτά μετά το πέρασμα των μηχανημάτων το χιόνι ξαναστρώνεται. Έντονη η χιονόπτωση σε Αλμυρό και Ρ. Φεραίο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Ράδιο-Ένα η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δ. Κολυνδρίνη. Στους -14 βαθμούς το πρωί στην κορυφή του Πηλίου. Κανένα αποκλεισμένο χωριό σύμφωνα με την ίδια.

plateia eleytherias xioni Ανοικτό παραμένει το οδικό δίκτυο, ωστόσο απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, λόγω του παγετού. Με 40 μηχανήματα του δήμου και ιδιωτών, επιχειρεί από τα ξημερώματα ο δήμος Βόλου για τον αποχιονισμό και τη διατήρηση σε καλή κατάσταση του οδικού δικτύου, όπως ενημέρωσε το magnesianews.gr η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Βιολέττα Καντόλα. Όπως τόνισε, λεωφορεία, ταξί, και απορριμματοφόρα, κινούνται κανονικά στην πόλη, ενώ ρίχνεται αλάτι και θαλασσινό νερό για την αποφυγή του παγετού.

?????????????
?????????????
Έντονες οι αντιδράσεις των πολιτών από συνεχείς διακοπές υδροδότησης. Κατηγορούν ΔΕΥΑΜΒ και δημοτική αρχή ότι άφησαν χωρίς νερό τους Βολιώτες, οι έξι ανεξάρτητοι σύμβουλοι.

?????????????
?????????????

Στο έλεος του χιονιά βρισκόταν όλη τη νύχτα η Αλόννησος και η Σκόπελος. Παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση και υδροδότηση τα νησιά, ενώ σημαντική βοήθεια θα δώσουν οι 30 πυροσβέστες από τη Θεσσαλία και τη Στ. Ελλάδα που έφθασαν, για να συνδράμουν στη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από το πέσιμο δένδρων, που παρέσυραν καλώδια και στύλους της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ρεύμα. Υπάρχουν όπως έγινε γνωστό από χθες, οικογένειες αποκλεισμένες στις περιοχές Στενή Βάλα, Ισιώματα και Γέρακα, ωστόσο όλα τα μέλη των οικογενειών αυτών είναι καλά στην υγεία τους Κλειστά παραμένουν και σήμερα τα σχολεία στο Βόλο και στην υπόλοιπη Μαγνησία, λόγω των καιρικών συνθηκών.
Κλειστό θα παραμείνει σήμερα λόγω των συνθηκών, το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

Αναλυτικά:

Μέχρι το απόγευμα χιόνι και θα ακολουθήσει βροχή
Νέα σφοδρή χιονόπτωση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί στη Μαγνησία και οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα χιονίζει μέχρι το απόγευμα, ενώ σε Αλόννησο και Σκόπελο αναμένεται να πάνε ερπυστριοφόρα του Στρατού για να βοηθήσουν την κατάσταση.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί και η κυκλοφορία στα ορεινά γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στα φαινόμενα, λέγοντας ότι καιρός είναι από δυτικά και σύμφωνα με τα προγνωστικά η χιονόπτωση θα διαρκέσει μέχρι το απόγευμα και στη συνέχεια θα έχουμε βροχοπτώσεις.
Όπως είπε, έντονη χιονόπτωση σημειώνεται στο δίκτυο από Βελεστίνο προς Βόλο όπου εκεί επιχειρούν τέσσερα μηχανήματα, ενώ έντονη είναι κι η χιονόπτωση σε περιοχές όπως Σούρπη, Πτελεό, Αγ. Θεοδώρους.
Στην Αλόννησο οι κάτοικοι παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ μετά από επικοινωνία της πρώην υφυπουργού Μαρίνας Χρυσοβελώνη με τον υπουργό Άμυνα Πάνο Καμμένο, αναμένονται στα νησιά ερπυστριοφόρα του Στρατού για να βοηθήσουν τη δύσκολη κατάσταση.

Ορεινά και νησιά με αλυσίδες
Σε διάφορα σημεία της Μαγνησίας απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Σύμφωνα με το δελτίο καιρικών φαινομένων της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, αντιολισθητικές αλυσίδες στη Μαγνησία, χρειάζονται τα οχήματα στα παρακάτω σημεία:
Ε.Ο. Βόλου-Ζαγοράς (Άνω κλάδος) από 2 ο (Αηδονοφωλιές) έως 51ο χλμ.( Ζαγορά).
Επ. Ο. Βόλου – Ζαγοράς (Κάτω κλάδος), από 20ο (διασταύρωση Μηλέων) έως 55ο χλμ. (Τσαγκαράδα).
Επ. Ο. Βόλου – Φαρσάλων, από 13ο (οικισμός Χρυσής Ακτής Παναγιάς) έως 40ο χλμ. (όρια με Νομό Λάρισας).
Λοιπό Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο.
Σκόπελος: Σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού.
Σκιάθος: Σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού

Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία
Από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας ανακοινώθηκε ότι στους Δήμους των νησιών Βορείων Σποράδων, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, δεν θα λειτουργήσουν ως και την Παρασκευή.Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μαγνησίας αποφάσισε σήμερα 11 Ιανουαρίου την αναβολή των μαθημάτων λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών. Τα μαθήματα θα αναπληρωθούν όπως προγραμματίσει το κάθε φροντιστήριο.

Στα λευκά η περιοχή Αλμυρού, πρόβλημα ο πάγος κάτω από το χιόνι
Μεγάλη χιονόπτωση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες και στο Δήμο Αλμυρού, από τις 4 τα ξημερώματα τα μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους και κάνουν αποχιονισμούς προς Ανάβρα, Βρύναινα, προς Πτελεό – Αχίλλειο, ενώ η κατάσταση γενική είναι δύσκολη, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίας (μέχρι -6 β. Κελσίου) δημιούργησαν πάγο που βρίσκεται κάτω από το στρώμα χιονιού 5-10 εκατοστών.
Όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5», ο δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης, στην πόλη του Αλμυρού υπάρχει πάγος και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, ενώ συμπλήρωσε ότι υδροφόρα του Δήμου ρίχνει θαλασσινό νερό σε κεντρικούς δρόμους, στο Κέντρο Υγείας, τον περιφερειακό Ευξεινούπολης, Κρόκιο και Πλάτανο, ώστε να μπορεί να γίνει η κυκλοφορία.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι παντού υπάρχει πρόσβαση με 4Χ4 και αντιολισθητικές αλυσίδες και πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα, γίνεται διαπλάτυνση του δρόμου προς Ανάβρα και πέφτει αλάτι, ενώ διανοίγεται και ο δρόμος προς Βρύναινα.
Χαρακτήρισε δε θετικό που κανένας κτηνοτρόφος δεν είναι αποκλεισμένος και κάλεσε τους δημότες να μετακινούνται μόνο για σοβαρό λόγο.
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε και από την 111Πτέρυγα Μάχης, ο δήμαρχος τόνισε ότι από αύριο Πέμπτη τα καιρικά φαινόμενα αλλάζουν και ο καιρός θα είναι πιο ήπιος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο πάγος και όχι μόνο το χιόνι.

Η υπερκατανάλωση νερού πρόβλημα στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου
Από τις 5.30 το πρωί ξεκίνησε να χιονίζει στα ορεινά του Πηλίου, ανέφερε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης με αποτέλεσμα να προστεθούν 15 εκατοστά νέου χιονιού, καθώς η χιονόπτωση είναι ισχυρή, ενώ πρόβλημα υπάρχει με την υπερκατανάλωση νερού.
Ο δήμαρχος μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5» και είπε ότι το χιόνι φτάνει μέχρι τη θάλασσα στις ακτές του Ανατολικού Πηλίου, στα χωριά υπάρχει πάνω από 70 εκατοστά χιόνι και το θετικό ήταν ότι δεν παρουσιάστηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους, καθώς το εθνικό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας είναι ανοιχτό και έχει πέσει αλάτι.
Εσωτερικά στα χωριά έγινε καθαρισμός από τον Δήμο, είπε ο δήμαρχος, ενώ από την πρωινή χιονόπτωση θα ξεκινήσει νέος καθαρισμός, ώστε να γίνονται οι βασικές μετακινήσεις.
Ο κ. Κουτσάφτης έκανε έκκληση στους δημότες να προσέχουν για να μη γίνεται σπατάλη του νερού ύδρευσης, διότι χθες έσπασε αγωγός, ενώ παρατηρείται υπερκατανάλωση, λόγω του ότι αφήνουν τις βρύσες ανοιχτές για να μην παγώσουν.

Σφοδρή χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες στο Δήμο Ρ. Φεραίου
Σφοδρή χιονόπτωση πέφτει από το πρωί στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, όπου η θερμοκρασία έπεσε στο βράδυ στους -12 βαθμούς, ενώ γίνεται προσπάθεια διάνοιξης δρόμων για τα χωριά που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
Όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Παλληκάρης, η χιονόπτωση είναι καλύπτει όλα τα χωριά του Δήμου Ρ. Φεραίου και στο Βελεστίνο το χιόνι έχει φτάσει σε ύψος 10 εκατοστών, ενώ η κυκλοφορία γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς υπάρχει πάγος από χθες, παρόλο που έπεσε το βράδυ αλατόνερο, καθώς η θερμοκρασία έπεσε στους -12 βαθμούς Κελσίου!
Όπως είπε, ένα γκρέιντερ ανοίγει το δρόμο Βελεστίνου – Ελευθεροχωρίου, ένα δεύτερο προς Κανάλια και Κερασιά, προς Άγιο Γεώργιο, ενώ μηχανήματα επιχειρούν στον ιστό του Βελεστίνου. Ο αντιδήμαρχος είπε ότι έγινε σύμβαση με εργολαβία και υπάρχει πληθώρα μηχανημάτων και καλύπτεται όλη η περιοχή του Δήμου.
Λόγω του παγετού, σε κάποια σπίτια πάγωσαν οι σωλήνες και δεν έχουν νερό, ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Με δυσκολία οι μετακινήσεις στα παγωμένα χωριά του Δήμου Ν. Πηλίου
Το χιόνι έχει φτάσει μέχρι τη θάλασσα στο Δήμο Ν. Πηλίου, όπου το έστρωσε σε μεγάλο ύψος, ενώ περισσότερο επλήγη η περιοχή του Πλατανιά, δήλωσε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο δήμαρχος Νίκος Φορτούνας, που ζήτησε να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις στα χωριά όπου δρόμοι και καλντερίμια είναι παγωμένα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο μέχρι το «Δέλτα» Αργαλαστής ο δρόμος είναι καθαρός, ενώ κυκλοφορία προς Λαύκο, Προμύρι, Πλατανιά και Τρίκερι, όπως και από «Δέλτα» Νεοχωρίου προς Μηλιές και Άγιο Γεώργιο Νηλείας, γίνεται με δυσκολία και με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι οι μετακινήσεις δεν χρειάζονται, κυρίως στα χωριά, διότι οι δρόμοι και τα καλντερίμια γλιστρούν και καλό είναι να αποφεύγονται.

Ο κ. Φορτούνας χαρακτήρισε θετικό και σημαντικό το γεγονός ότι η ΔΕ εργάστηκε συνεχώς. Όπως είπε, ενώ άλλες χρονιές υπήρχαν πολλά προβλήματα, φέτος δεν παρατηρήθηκε το παραμικρό, ενώ πρόβλημα με την υδροδότηση υπάρχει σε ορισμένα σπίτια που πάγωσαν οι σωλήνες.
Το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και τα Περιφερειακά Ιατρεία λειτουργούν, ανέφερε ο κ. Φορτούνας, ενώ τα σχολεία δεν λειτουργούν.
Ο δήμαρχος χαρακτήρισε ικανοποιητική την κατάσταση ως προς το μέγεθος της κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή.
Χθες υπήρξε περιστατικό μετακίνησης ανθρώπου για πρόβλημα υγείας και αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, δήλωσε ο κ. Φορτούνας.

Αλόννησος: Χωρίς ρεύμα και με χιόνι ακόμη και 4 μέτρα!
«Βουνό» τα προβλήματα στην Αλόννησο και στη Σκόπελο, όπου σταμάτησε να χιονίζει, αλλά δημιουργήθηκε χιονοστιβάδα προβλημάτων, καθώς τα δύο νησιά παραμένουν χωρίς ρεύμα και πολλές περιοχές χωρίς νερό, το χιόνι φθάνει ακόμη και τα 4 μέτρα ύψος στην Αλόννησο και στα σχεδόν στη Σκόπελο και με τα υπάρχοντα μέσα δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν δρόμοι και να απεγκλωβιστούν άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι.
Η κατάσταση στην Αλόννησο είναι τραγική όπως ανέφερε ο δήμαρχος ο οποίος περιμένει μηχανήματα βαρέως τύπου το απόγευμα ενώ τρία μηχανήματα αποστέλλει στη Σκόπελο η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησία και ένα στην Αλόννησο.

“Το χιόνι έθαψε το νησί. Έχει ξεπεράσει τα τρία μέτρα και σε κάποια σημεία τα τέσσερα. Μέχρι τώρα έχουμε δεχθεί τρία κύματα χιονόπτωσης. Το χθεσινό ήταν η χαριστική βολή. Δεν μπορούμε να αποχιονίσουμε με τα υπάρχοντα μέσα που διαθέτουμε», ήταν η κραυγή αγωνίας του δημάρχου Πέτρου Βαφίνη.
Ο ίδιος είπε ότι επικοινώνησε με το αρμόδιο υπουργείο και το Εθνικής Άμυνας και υπήρξε δέσμευση για αποστολή βαρέως τύπου μηχανημάτων, ενώ οι 30 πυροσβέστες που έφτασαν χθες το απόγευμα στο νησί κάνουν το καλύτερο δυνατό στην κατάσταση που υπάρχει.

Στον Αγνώντα αποβιβάστηκαν επιβάτες για Σκόπελο
Στην 11 χθες το βράδυ κατάφεραν τελικά να φτάσουν οι επιβάτες του «Πρωτεύς», που λόγω του καιρού δεν μπόρεσε να προσεγγίσει στο λιμάνι της Σκοπέλου χθες.
Ο δήμαρχος Χρήστος Βασιλούδης δήλωσε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για να ανοίξει ο δρόμος προς Αγνώντα που είχε κλείσει ξανά από το χιόνι και τελικά οι άνθρωποι αυτοί να φτάσουν στον προορισμό τους, μετά από μεγάλη ταλαιπωρία.

Η Σκόπελος είναι χωρίς ρεύμα από χθες καθώς από τους δυνατούς ανέμους έπεσαν πεύκα στα καλώδια της ΔΕΗ και έπεσαν και στύλοι στην περιοχή Έληος.
Σήμερα το πρωί ελικόπτερο με τεχνικούς της ΔΕΗ θα κάνει επόπτευση όλου του χώρου των ζημιών και θα αποσταλεί κλιμάκιο με τα απαραίτητα υλικά με τον Πρωτέα που θα αποπλεύσει στις 2 το μεσημέρι από το λιμάνι του Βόλου. “Αυτή τη στιγμή μεταφέρουμε υπάλληλο τον πάμε στον Έληος, για να δούμε τι θα κάνουμε και αν μπορεί να δώσει λίγο ρεύμα έως ότου έλθει το συνεργείο”, είπε ο δήμαρχος.

Μόνο στα πεδινά τα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ
Μόνο προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και στα πεδινά της Μαγνησίας εκτελούνται δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο πρόεδρος Δημήτρης Κολυνδρίνης.
Όπως είπε, εκτελούνται δρομολόγια προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, μέχρι Αλμυρό, Βελεστίνο και Κορώπη και με μικρή επιβατική κίνηση, διότι ταξιδεύουν όσοι έχουν ανάγκη.
Οι δρόμοι προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι πεντακάθαροι και δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα, τόνισε ο κ. Κολυνδρίνης, που πρόσθεσε ότι τα άλλα δρομολόγια δεν γίνονται εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κόσμου για μετακίνηση, αλλά και του ότι είναι δύσκολη η κίνηση των λεωφορείων με τον όγκο του χιονιού.

Δεν προσέγγισαν τη βλάβη στη Σκόπελο οι τεχνικοί
Δύσκολη έως αδύνατη φαντάζει η προσέγγιση στο σημείο της πτώσης μεγάλου δένδρου στη Σκόπελο, που χθες προκάλεσε ζημιά στον αγωγό που μεταφέρει ρεύμα στη Σκόπελο και την Αλόννησο, ενώ ενισχύσεις τεχνικών της ΔΕΔΔΗΕ και εξοπλισμού στέλνονται συνεχώς στα νησιά με στόχο να αποκατασταθούν το συντομότερο οι βλάβες και να επανέλθει η ηλεκτροδότηση.
Ο υπεύθυνος ενημέρωσης της ΔΕΔΔΗΕ Αχιλλέας Τσιργούλας που μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5» δήλωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει για την επαναφορά του ρεύματος στα νησιά, είναι η πρόσβαση στα σημεία που σημειώθηκαν βλάβες και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει η καθυστέρηση για ολική αποκατάσταση, αν και μέχρι χθες, πριν γίνει η ζημιά στη Σκόπελο που επηρεάζει και την Αλόννησο, σε ένα μεγάλο ποσοστό της Αλοννήσου οι βλάβες είχε αποκατασταθεί.
Όπως εξήγησε, από την κακοκαιρία που επικράτησε χθες, έγιναν πτώσεις πολύ μεγάλων δένδρων στη Σκόπελο στον κύριο αγωγό, με αποτέλεσμα να βγουν εκτός του δικτύου Αλόννησος και Σκόπελος.
Για να δοθεί πρόσβαση στους τεχνικούς της ΔΕΗ και να αποκατασταθεί η βλάβη, κινητοποιήθηκαν Πυροσβεστική και Δήμος Σκοπέλου, είπε ο Αχ. Τσιργούλας, που πρόσθεσε ότι για να φτάσουν οι τεχνικοί στο σημείο της βλάβης, χρειάζεται μεγάλη επέμβαση κοπής των δένδρων που εμποδίζουν την προσβασιμότητα.
Η ΔΕΔΔΗΕ θα στείλει ένα ακόμη συνεργείο τεχνικών στην Αλόννησο και σήμερα το μεσημέρι, με ενίσχυση της περιφέρειας, από άλλη περιοχή, θα φύγουν επιπλέον άτομα με το «Πρωτεύς» για τη Σκόπελο, ώστε να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στη Σκόπελο. Αύριο νέο κλιμάκιο τεχνικών θα αναχωρήσει για την Αλόννησο και να συνδράμει στους υπάρχοντες που βρίσκονται ήδη στο νησί.
Ο κ. Τσιργούλας είπε ότι οι τεχνικοί της ΔΕΗ επιχειρούν με ιδιαίτερα δύσκολες οι συνθήκες και έκανε λόγο για πολλά σημεία όπου υπάρχουν βλάβες στα δίκτυα ρεύματος και τόνισε ότι υπήρχε σκέψη ακόμη και να εντοπιστεί η βλάβη από αέρος.
Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΔΕΔΔΗΕ είπε ότι το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υπερπολύτιμο, ιδιαίτερα σε τέτοιες συνθήκες, γίνεται ότι είναι ανθρώπινα δυνατόν, αλλά η φύση μας υπερβαίνει όλους και αναφέρθηκε στις προσπάθειες των τεχνικών που υπερβαίνουν πολλές φορές τις ανθρώπινες δυνάμεις.

xionia bolos 2

xionia bolos 3

xionia bolos 4
xionia bolos

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.