Ειδικό πακέτο ενίσχυσης και προστασίας των γυμναστηρίων της Μαγνησίας ζητά ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Τη δημιουργία ενός ειδικού πακέτου ενίσχυσης του κλάδου των γυμναστηρίων, αλλά και την προστασία του από φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που παρατηρούνται σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών γυμναστικής ζήτησε από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με κοινοβουλευτική του Ερώτηση, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Από τις 13 Μαρτίου τα γυμναστήρια της Μαγνησίας, όπως και ολόκληρης της χώρας παραμένουν κλειστά με την προοπτική επαναλειτουργίας τους να τοποθετείται στην τελευταία φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Η «καλή περίοδος» Μαρτίου, Απριλίου και Μαϊου για τα γυμναστήρια συνέπεσε με το lockdown, ενώ η επαναλειτουργία τους το καλοκαίρι θα συμπέσει με μια «νεκρή» για τα γυμναστήρια περίοδο κατά την οποία ο κόσμος προσέρχεται πολύ πιο αραιά σε αυτά, ενώ οι νέες εγγραφές και οι ανανεώσεις συνδρομών πραγματοποιούνται κατά κανόνα από Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το παρατεταμένο κλείσιμο έχει εξουθενώσει οικονομικά τον κλάδο και πολλά γυμναστήρια αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό ενδεχόμενο να βάλουν οριστικά «λουκέτο», ακόμα και όταν επιτραπεί η λειτουργία τους. Στη Μαγνησία λειτουργούν 25 γυμναστήρια τα οποία απασχολούν μεγάλο αριθμό γυμναστών, αλλά και βοηθητικό προσωπικό, συμπλήρωσε.
«Οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων της Μαγνησίας καλούνται να ανταποκριθούν στα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, τις τρέχουσες υποχρεώσεις, αλλά και να διαχειριστούν το θέμα των συμβολαίων των πελατών τους που έχουν παγώσει την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και έχουν μηδενικά έσοδα», επεσήμανε στην Ερώτησή του ο κ. Μεϊκόπουλος.
Ο Βουλευτής πρόσθεσε ότι τα νόμιμα γυμναστήρια που συμμορφώθηκαν με τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας με πολλαπλό για αυτά κόστος αντιμετώπισαν αδικίες και φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Όπως ανέφερε ο Αλ. Μεϊκόπουλος, επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενες διαφορετικούς Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) προσέφεραν, και μάλιστα συχνά διαφήμιζαν, μεταξύ των άλλων υπηρεσιών τους υπηρεσίες γυμναστικής χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια και επαναλειτούργησαν από τις 04.05.2020 τη στιγμή που τα νόμιμα γυμναστήρια παρέμεναν κλειστά.
«Ο κλάδος των γυμναστηρίων της Μαγνησίας βρίσκεται σε οριακό σημείο και έχει ανάγκη από οικονομική στήριξη και προστασία από αθέμιτες πρακτικές, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση αυτού και των εργαζομένων του τώρα αλλά και τους αβέβαιους μήνες που έρχονται».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
ΘΕΜΑ: Στήριξη και προστασία του κλάδου των γυμναστηρίων της Μαγνησίας
Από τις 13 Μαρτίου τα γυμναστήρια της Μαγνησίας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της χώρας παραμένουν κλειστά, ενώ η προοπτική επαναλειτουργίας τοποθετείται στην τελευταία φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Οι ενδοιασμοί των επιστημόνων, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας των γυμναστηρίων, ωστόσο, καθιστούν εξαιρετικά πιθανό πολλά από αυτά να μην έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ακόμα και όταν επιτραπεί η λειτουργία τους. Στη Μαγνησία λειτουργούν 25 γυμναστήρια τα οποία απασχολούν μεγάλο αριθμό γυμναστών, αλλά και βοηθητικό προσωπικό.
Ο κλάδος των ιδιοκτητών γυμναστηρίων της Μαγνησίας στήριξε τα μέτρα που υπαγορεύθηκαν από την πολιτεία για την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Το παρατεταμένο κλείσιμο των επιχειρήσεων για περισσότερο από τρεις μήνες οδήγησε στην οικονομική εξουθένωση του κλάδου, με τα μεγάλα γυμναστήρια πολλών τετραγωνικών μέτρων και με μεγάλο αριθμό προσωπικού να αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότατο ενδεχόμενο να βάλουν οριστικά «λουκέτο».
Η κρίση της πανδημίας και το lockdown συνέπεσαν, δυστυχώς, με τους «παραγωγικούς και καλούς» μήνες του Μαρτίου, Απριλίου και Μαϊου για τα γυμναστήρια, όπου παρατηρείται αύξηση των ατόμων που ασκούνται στις εγκαταστάσεις τους. Η επαναλειτουργία τους, λοιπόν, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα συμπέσει με μια «νεκρή» για τα γυμναστήρια περίοδο κατά την οποία ο κόσμος προσέρχεται πολύ πιο αραιά σε αυτά, ενώ οι νέες εγγραφές και οι ανανεώσεις συνδρομών πραγματοποιούνται κατά κανόνα από Σεπτέμβριο.
Σε όλο αυτό το διάστημα, οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων της Μαγνησίας καλούνται να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα, τα οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένα για τους μεγαλύτερους χώρους, τρέχουσες υποχρεώσεις, δόσεις δανείων που πήραν για την επένδυσή τους, όταν οι επιχειρήσεις τους έχουν μηδενικά έσοδα και σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Ταυτόχρονα οφείλουν να διαχειριστούν και το θέμα των συμβολαίων των πελατών τους, οι οποίοι δε θέλουν να χάσουν το διάστημα για το οποίο έχουν πληρώσει, ενώ το μέχρι στιγμής πάγωμά τους επιβαρύνει επιπρόσθετα την ήδη δυσμενή οικονομική τους κατάσταση.
Κατά την πρωτοφανή αυτή υγειονομική και οικονομική κρίση της πανδημίας, οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων ήρθαν αντιμέτωποι με αδικίες και φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενες διαφορετικούς Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) προσέφεραν, και μάλιστα συχνά διαφήμιζαν, μεταξύ των άλλων υπηρεσιών τους υπηρεσίες γυμναστικής χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια για αυτό. Οι επιχειρήσεις αυτές, όπως κέντρα ευεξίας και αισθητικής, που επαναλειτούργησαν από τις 04.05.2020 προσέφεραν υπηρεσίες γυμναστικής τη στιγμή που τα νόμιμα γυμναστήρια παρέμεναν κλειστά. Σημειωτέον, ότι στη Μαγνησία ο αριθμός των επιχειρήσεων αυτών που προσφέρουν υπηρεσίες γυμναστικής χωρίς να διαθέτουν άδεια και με άλλους ΚΑΔ υπολογίζονται ότι είναι διπλάσιες των νόμιμων γυμναστηρίων που λειτουργούν στην πόλη.
Επειδή, το παρατεταμένο κλείσιμο των γυμναστηρίων της Μαγνησίας έχει εξουθενώσει οικονομικά τους ιδιοκτήτες τους και απειλεί με λουκέτα πολλά από αυτά.
Επειδή, παραμένει λόγω της αβεβαιότητας και των ενδοιασμών που υπάρχουν σε σχέση με τη λειτουργία των γυμναστηρίων, πολλά από αυτά δε θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ακόμα και αν επιτραπεί η λειτουργία τους.
Επειδή, οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων βρίσκονται σε οριακό σημείο με μηδενικά έσοδα και αυξημένα λειτουργικά έξοδα και τρέχουσες υποχρεώσεις.
Επειδή, παρατηρούνται φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και πρακτικές που επιτάσσουν την προστασία του κλάδου και των επαγγελματιών του.
Επειδή, είναι σημαντικό να στηριχθούν τα γυμναστήρια ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τη δυνατότητα στον κόσμο να γυμνάζεται και να επωφελείται από τα οφέλη της σωματικής άσκησης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πότε και με ποιο τρόπο θα επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια;
2. Με δεδομένο ότι πολλά γυμναστήρια δε θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ακόμα και όταν τους επιτραπεί, αλλά και της ενδεχόμενης μειωμένης προσέλευσης ασκουμένων σε αυτά λόγω φόβου, προτίθεται να εξετάσει τη δημιουργία ενός ειδικού πακέτου ενίσχυσης του κλάδου;
3. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που παρατηρούνται σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών γυμναστικής;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.