Εκδήλωση στην Πρόπαν για την ανάδειξη του πλατάνου- συμβόλου του χωριού

Το Σάββατο στις 11:30 το πρωί στην πλατεία του χωριού

Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος της Πρόπαν διοργανώνει την Κυριακή 12 Μαΐου στις 11:30 στην πλατεία του χωριού εκδήλωση για την ανάδειξη του πλατάνου- συμβόλου του χωριού, όπου θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θ.Δ. Ζάγκας με θέμα «Η αξία των μνημειακών δέντρων της χώρας μας».

Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις «Στη Σκιά του Πλατάνου» που στόχο έχουν να αναδείξουν τον γιγαντιαίο χιλιόχρονο πλάτανο ο οποίος είναι το δέντρο – τοπόσημο του χωριού, ο ψηλότερος στο Πήλιο με τη διάμετρο της κόμης του να ξεπερνά τα σαράντα μέτρα. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση κάτω από τον πλάτανο μαζεύτηκαν οι χωριανοί για να συμμετάσχουν στην επανάσταση του 1821. Όπως αναφέρουν τα μέλη του ΔΣ ο πλάτανος πρέπει να αναδειχτεί και να καταχωρηθεί ως μνημείο της φύσης ώστε να υπάρξει ευχερέστερη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων συντήρησης και να διαφυλαχτεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των κατοίκων από πτώση κλαδιών.

 

Οι δράσεις του Συλλόγου

Στο μεταξύ, πολλές είναι οι δράσεις που έχει υλοποιήσει ήδη ο Σύλλογος από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, με την ανάδειξη του νέου Διοικητικού του Συμβουλίου.

Ειδικότερα:

-Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του μονοπατιού που οδηγεί στην παραλία Καλαμάκι μέσα από μια σύντομη και εύκολα προσβάσιμη διαδρομή, με συμμετοχή των μελών του Συλλόγου και του προέδρου του χωριού.

-Κατά τις επετείους της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου έγινε εξωραϊσμός του μνημείου των πεσόντων και τόνωση του εορτασμού με σχετική ομιλία.

-Καθαρίστηκε ο χώρος της παιδικής χαράς ο χώρος γύρω από την βρύση Κακλή που είναι πανέμορφος χώρος περιπάτου.

– Υλοποιήθηκε καθαρισμός και καλλωπισμός της παραλίας. Μέλη του συλλόγου προέβησαν σε εθελοντικό καθαρισμό και αγοράστηκε σωσίβιο για να τοποθετηθεί πριν από την περίοδο τουριστικής αιχμής. Αποφασίστηκε μετά την πρώτη αυτή ενέργεια καθαρισμού κατά την οποία συλλέχθηκαν τα πιο επικίνδυνα για το περιβάλλον σκουπίδια θα επακολουθήσουν και άλλες. Όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν χωρίς να υποκαθίσταται ο Δήμος αλλά με συμπληρωματικές ενέργειες.

Το ΔΣ έχει σκοπό να συνεχίσει άμεσα με μια σειρά εκδηλώσεων για να ενισχυθεί ο πολιτισμός στο χωριό αλλά και να στηριχθούν οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους ακόμα και σε θέματα υγείας.

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.