Εκδήλωση τιμής στις Ηρωίδες του Πηλίου

Από τον 1ο Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου και τον Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στις Ηρωίδες του Πηλίου που έδωσαν τέλος στη ζωή τους για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων διοργανώνει ο 1ος  Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου με την υποστήριξη του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου  το Σάββατο 25 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στον χώρο  του Μνημείου, που βρίσκεται στο δρόμο προς Πουρί, στη θέση «Βίγλα».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, ιστορική αναφορά από τον Δήμαρχο Ζαγοράς –Μουρεσίου Κώστα Καραγεωργίου  και την πρόεδρο του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου Χριστίνα – Μαρία Λαμπροπούλου. Θα ακολουθήσει δεξίωση προς τους παρισταμένους προσφορά του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Το Μνημείο, ο βράχος που φιλοτεχνήθηκε από τον  καταξιωμένο  εικαστικό Κώστα Θετταλό,  τοποθετήθηκε το 1982 από τον 1ο Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου με πρωτοβουλία της τότε  προέδρου, δημοσιογράφου Νίτσας Κολλιού και μετά από  διερεύνηση της  τότε αντιπροέδρου  –   συγγραφέως  και δημοσιογράφου  Ελένης Τριάντου ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης στις ηρωικές γυναίκες του Πηλίου. Είναι οι γυναίκες της Μιτζέλας ή Μουτζέλας, χωριό ανάμεσα στο Πουρί και το Βένετο που κάηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1828 που εκδικήθηκαν με αυτόν τον τρόπο τους καραβοκύρηδες της περιοχής που έθεσαν  τα πλοία τους στην υπηρεσία του επαναστατικού  αγώνα αλλά και  γιατί διάλεξαν την περιοχή οι μαχητές επαναστάτες ως ορμητήριο κατά των κατακτητών. Στις φονικές μάχες πήραν μέρος και πολλές γυναίκες.

Η ηρωική αυτή πράξη είχε δώσει στα άξια μέλη του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου που ιδρύθηκε το 1963, τέταρτος  στη σειρά Όμιλος μετά την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα, να αποδείξουν έμπρακτα και ουσιαστικά την προάσπιση των γυναικείων θεμάτων και την  απόδοση τιμής σε όσες γυναίκες  το απέδειξαν περίτρανα με θέρμη και γενναιότητα.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.