Ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για την αντιδράσεις που αφορούν στο τσίπουρο ο Αλ. Μεικόπουλος

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το μειωμένο συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία στο τσίπουρο και την τσικουδιά, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος συναντήθηκε στις 15/07/2019 με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος και ιδιοκτήτη του ομώνυμου οινοποιείου κ. Δημήτρη Αποστολάκη, καθώς και με Αντιπρόεδρο της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος και Πρόεδρο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα» κ. Γιάννη Κίτσιο, για να εξετάσουν τα ζητήματα που θίγονται με βάση την απόφαση στην εγχώρια αγορά του τσίπουρου και της τσικουδιάς.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η οποία είναι αμετάκλητη, ορίζει ότι η ελληνική νομοθεσία που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι επιχειρήσεις απόσταξης και σημαντικά μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί, αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ, όπου το ενδεχόμενο εφαρμογής μειωμένων συντελεστών δεν θα πρέπει να οδηγεί σε στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής αγοράς. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει την εφαρμογή συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης μειωμένου κατά πενήντα τοις εκατό (50 %), σε σχέση με τον ισχύοντα κανονικό εθνικό συντελεστή, στην αιθυλική αλκοόλη η οποία προορίζεται για την παρασκευή ούζου ή περιέχεται στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παρασκευάζουν οι επιχειρήσεις απόσταξης.

Οι εκπρόσωποι των αποσταγματοποιών τόνισαν πως με την απόφαση του Δικαστηρίου πλήττεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας των προϊόντων του τσίπουρου και της τσικουδιάς τα οποία είναι αναγνωρισμένα και προστατευμένα από την ΕΕ ως προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης , ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνεται και η εγχώρια αγορά, καθώς ένα παραδοσιακό τοπικό προϊόν όπως το τσίπουρο και η τσικουδιά, δεν μπορεί να εξισώνεται φορολογικά με τα μαζικώς παραγόμενα αλκοολούχα ποτά.
Ο Βουλευτής από την πλευρά του επεσήμανε πως σε κάθε περίπτωση οι αμετάκλητες αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ δεσμεύουν τη χώρα, ωστόσο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο ώστε η απόφαση αυτή να μην προσβάλει τα αναγνωρισμένα παγκοσμίως ελληνικά προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης, αλλά και να μην καθιστά φορολογικά δυσβάσταχτη για τους παραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Μάλιστα τόνισε πως θα έρθει σε επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να επιταχυνθεί κάθε απαραίτητη ενέργεια από πλευράς τους, ενώ ήδη έχει ενημερώσει για το ζήτημα αλλά και τις αντιδράσεις τοπικά τον εκ νέου Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και Επικεφαλή της Ευρωομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Παπαδημούλη, ζητώντας την αρωγή του στις διεκδικήσεις των Ελλήνων αποσταγματοποιών.

Στη συνάντηση με τον κ. Αποστολάκη συμμετείχε επίσης το στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας με το ΚΙΝ.ΑΛ. στις πρόσφατες εθνικές εκλογές κ. Γιάννης Αναστασίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.