Ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ως αρμόδια Υπηρεσία για τη διαχείριση και την εποπτεία του τοπικού Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς των Δημοτικών (Δ.Κ.) και Τοπικών Κοινοτήτων (Τ.Κ.) για τα κύρια χαρακτηριστικά του Προγράμματος και τις ελαιοκομικές περιοχές εφαρμογή του.

  1. ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αφενός την εγκατάσταση και την ανά πενθήμερο παρακολούθηση ενός δικτύου παγίδων δάκου τύπου McPhail και αφετέρου την εφαρμογή επαναλήψεων δολωματικών ψεκασμών κατά το χρόνο και τόπο, που κρίνει η Υπηρεσία μας κατάλληλο για την έγκαιρη καταπολέμηση του δάκου. Οι ανωτέρω δυο δράσεις του Προγράμματος εκτελούνται από διαφορετικούς ιδιωτικούς οικονομικούς φορείς, που προέκυψαν ως ανάδοχοι δημόσιου ανοικτού μειοδοτικού ηλεκτρονικού διαγωνισμού και στους οποίους έχει ανατεθεί η παροχή υπηρεσιών για τις συγκεκριμένες δράσεις από στελεχωμένα συνεργεία τους, υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας μας.

Αναγκαία προϋπόθεση για τη διενέργεια του Προγράμματος αποτελεί η εμφάνιση ποσοστού καρποφορίας ανώτερο του ελάχιστου ποσοστού 25% μιας πλήρους εσοδείας για τις ελαιοποιήσιμες και 20% για τις βρώσιμες ελιές, σύμφωνα με το ν. δ. 2413/1953 (άρθρο 11 παρ. 2) όπως τροποποιήθηκε με το ν.δ. 2939/1954.

Για την εξακρίβωση της εκπλήρωσης της αναγκαίας ως άνω προϋπόθεσης για τη διενέργεια του Προγράμματος τη φετινή περίοδο, κλιμάκια της Ομάδας Διαχείρισης του Προγράμματος Δακοκτονίας της Υπηρεσίας μας πραγματοποίησαν εκτενείς επιτόπιες επιθεωρήσεις κατά τα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης των ελαιοδέντρων στις ελαιοκομικές περιοχές των Δ.Κ. και Τ.Κ., που εκδήλωσαν αρχικά θετική επιθυμία για την ένταξή τους στο πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2022. Ως γενική διαπίστωση προκύπτει ότι η εξέλιξη της ανθοφορίας-καρπόδεσης και καρποφορίας υπερβαίνει κατά πολύ τα ελάχιστα όρια για τη διενέργεια του Προγράμματος Δακοκτονίας. Για το λόγο αυτόν εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας όλες οι ελαιοκομικές περιοχές, εκτός από τις μη εντασσόμενες στο πρόγραμμα περιοχές με δημοτική απόφαση.

 

  1. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

 

Κατά τη φετινή περίοδο εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα εξ αποστάσεως καταγραφής και διαδικτυακής μεταφοράς δεδομένων με τη χρήση συσκευών G.P.S.Trackers και smartphones για ορισμένες ελαιοκομικές περιοχές, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας της δακοκτονίας. Οι περιοχές αυτές δεν είναι σταθερές στην ακολουθία της χρονικής περιόδου της δακοκτονίας, αλλά προσδιορίζονται και επαναπροσδιορίζονται συνεχώς. Πρωταρχικό κριτήριο για την επιλογή των περιοχών εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος συνιστά η ανάγκη διασφάλισης της ακρίβειας εφαρμογής της δακοκτονίας με την καταγραφή και διαδικτυακή μεταφορά των δακοσυλλήψεων και την παρακολούθηση του ψηφιακού ίχνους της πορείας ψεκασμού των ελαιοδένδρων.

Επιπρόσθετα, θα εφαρμοστεί πειραματική δράση δολωματικού ψεκασμού έκτασης 75 στρεμμάτων με τη χρήση εξακόπτερου (drones) σε επικλινή/δύσβατα παραγωγικά ελαιοκτήματα.

 

  1. ΜΗ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Στις παρακάτω περιοχές δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα δακοκτονίας, σύμφωνα με αποφάσεις των οικείων δημοτικών οργάνων τους, ήτοι:

  1. Τ.Κ. Δρυμώνα του Δήμου Αλμυρού
  2. Τ.Κ. Σέσκλου του Δήμου Βόλου (εκτός της περιοχής Χρυσή Ακτή Παναγίας)
  3. Τ.Κ. Βόλου του Δήμου Βόλου
  4. Τ.Κ. Άνω Βόλου του Δήμου Βόλου
  5. Τ.Κ. Αγ. Ονουφρίου του Δήμου Βόλου
  6. Τ.Κ. Ανακασιάς του Δήμου Βόλου
  7. Τ.Κ. Ν. Αγχιάλου του Δήμου Βόλου
  8. Τ.Κ. Αϊδινίου του Δήμου Βόλου
  9. Τ.Κ. Μικροθηβών του Δήμου Βόλου
  10. Τ.Κ. Γλαφυρών του Δήμου Βόλου
  11. Τ.Κ. Μακρινίτσας του Δήμου Βόλου
  12. Τ.Κ. Καναλίων του Δήμου Ρήγα Φεραίου
  13. Τ.Κ. Μακρυράχης του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου
  14. Τ.Κ. Πουρίου του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου
  15. Τ.Κ. Ζαγοράς του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου
  16. Τ.Κ. Προμυρίου του Δήμου Ν. Πηλίου
  17. Τ.Κ. Πρόπαν του Δήμου Ν. Πηλίου
  18. Τ.Κ. Λαμπινούς του Δήμου Ν. Πηλίου
  19. Τ.Κ. Τρικερίου του Δήμου Ν. Πηλίου
  20. Δ.Κ. Αλοννήσου του Δήμου Αλοννήσου

 

  1. ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΓΙΔΩΝ McPhail

Στις ενταγμένες στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας ελαιοκομικές περιοχές Δ.Κ. και Τ.Κ. έχει εγκατασταθεί το δίκτυο παγίδων τύπου McPhail από 18-6-2022, οι οποίες είναι κατανεμημένες σε 1.456 αντιπροσωπευτικές γεωχωρικές θέσεις.

  1. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΔΑΚΟΣΥΛΛΗΨΕΩΝ

Τα αποτελέσματα των δακοσυλλήψεων από το εγκαταστημένο δίκτυο παγίδων τύπου McPhail δείχνουν ότι εξαιρετικά μικρός αριθμός ακμαίων της λευκής γενιάς του δάκου κυκλοφορεί στους ελαιώνες, καθώς παγιδεύθηκαν κατά την πενθήμερη μέτρηση της 26/6/2022 μόνο αριθμός 754 ακμαίων στο σύνολο των 1.456 παγίδων του δικτύου (κατά μέσο όρο: 0,5 δάκοι ανά παγίδα). Από τα 754 ακμαίΑ μόνο 90 ήταν θηλυκά και από αυτά μόνο 3 ήταν γόνιμα και ικανά προς προσβολή του ελαιόκαρπου. Κατά τις προηγούμενες μετρήσεις παγιδεύτηκε πολύ μικρότερος αριθμός αριθμός δάκων με άγονα θηλυκά και μετρήθηκαν κατά μέσο όρο την 16/6/22: 0,1 5 δάκοι ανά παγίδα και 21/6/2022: 0,3 δάκοι ανά παγίδα.

 

  1. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Συνιστάται στους παραγωγούς, που έχουν ελαιοκτήματα στις ανωτέρω περιοχές Δ.Κ. και Τ.Κ., που δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα δακοκτονίας, να φροντίσουν με ίδια μέσα για την ενδεικνυόμενη κατασταλτική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, λαμβάνοντας υπόψη τα αναφερόμενα για τη χωροταξική επίδραση και τις αλληλεπιδράσεις της χωροταξίας της καρποφορίας με τη μέθοδο προστασίας, ώστε να μην δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες προσέλκυσης και αύξησης της συγκέντρωσης του δάκου σε αυτά.

 

  1. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΝΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα και απευθύνουμε σύσταση στους παραγωγούς, που έχουν ελαιοκτήματα στις περιοχές των Δ.Κ. και Τ.Κ. που εφαρμόζεται το πρόγραμμα δακοκτονίας ότι, προκειμένου να επιτευχτεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη συγκομιδή ποσοτικής και ποιοτικής παραγωγής, είναι απολύτως απαραίτητο να συμμετέχουν και οι ίδιοι ως συστηματικοί ελαιοκαλλιεργητές, αναλαμβάνοντας ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά πρωταρχικές και συμπληρωματικές δράσεις ενεργής συμμετοχής τους, ήτοι:

α) Να έχουν προβεί έγκαιρα στην καταπολέμηση κυρίως του πυρηνοτρήτη και του ρυγχίτη.

β) Να έχουν εφαρμόσει τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες και ορθό κλάδευμα των ελαιοδένδρων για την εξασφάλιση επαρκούς αερισμού και φωτισμού της κόμης, σύμφωνα με τους κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής, καθώς και να προβαίνουν στην αντιμετώπιση της εδαφικής αυτοφυούς κάλυψης με ήπιες επεμβάσεις περιορισμού της ή/και ενσωμάτωσής της στο έδαφος.

γ) Να παρακολουθούν τα δελτία τύπου της Υπηρεσίας μας και τις ανακοινώσεις που υποχρεούται να αναρτά ο εργολάβος ψεκασμών της περιοχής τους στο οικείο δημοτικό κατάστημα. Αυτά περιλαμβάνουν το ημερολογιακό πρόγραμμα διενέργειας δολωματικών ψεκασμών κατά τοποθεσία. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους παραγωγούς να παρίστανται και να διευκολύνουν την είσοδο και τη διέλευση του συνεργείου ψεκασμού, επιβλέποντας συστηματικά οι ίδιοι ή εκπρόσωπός τους την εκτενή εφαρμογή του δολωματικού ψεκασμού στα ελαιοκτήματά τους.

δ) Στις περιπτώσεις περιοχών όπου «ενδημεί ο δάκος» (όπως ενδεικτικά: υγρές τοποθεσίες, γειτνιάζουσες με δασικές εκτάσεις, σταυλικές εγκαταστάσεις, αρδευόμενες καλλιέργειες) καθώς και για την περίπτωση λήψης επιτραπέζιας ποιοτικής ελιάς, συνιστάται ο παραγωγός να εφαρμόζει συμπληρωματική καταπολέμηση του δάκου με τις αναγκαίες επαναλήψεις ψεκασμών κάλυψης, αναλόγως του μεγέθους του δακοπλυθυσμού και της παρατηρούμενης προσβολής του ελαιόκαρπου, τηρώντας ευλαβικά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της οικολογικής ισορροπίας.

Επισημαίνεται ότι τα ακαλλιέργητα ελαιοκτήματα και το έλλειμμα εφαρμογής καλλιεργητικών φροντίδων, παρακολούθησης και επέμβασης των παραγωγών για την αντιμετώπιση των κύριων εχθρών της ελιάς, σε συνδυασμό με τυχόν πλημμελή εφαρμογή του δολωματικού ψεκασμού, συμβάλλουν στην ανάπτυξη εστιών δάκου και μεταναστευτικών «επιμολύνσεων», προκαλώντας βαθμιαία εκθετική αύξηση του μεγέθους του πληθυσμού του δάκου σε κάθε γενεά, καταλήγοντας —ιδίως κάτω από ευνοϊκές φθινοπωρινές καιρικές συνθήκες— σε πληθυσμιακά μεγέθη δάκου, που μπορεί να είναι διαχειρίσιμα μόνο με τη συνέργεια κατασταλτικών επεμβάσεων εφαρμογής ψεκασμών κάλυψης από τους παραγωγούς, επιπλέον των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας της Υπηρεσίας .

                                                                    

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.