Έντονο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για τη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων

Κατακλύστηκε η αίθουσα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας από εκπαιδευτικούς που θέλησαν να ενημερωθούν για τα πνευματικά δικαιώματα
Πολλές διαμαρτυρίες για "κλοπές" τραγουδιών, βίντεο κτλ.

Πλημμύρισε η αίθουσα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας από εκπαιδευτικούς που προσέτρεξαν για να ενημερωθούν πάνω στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Η “κλοπή” πνευματικής ιδιοκτησίας και με τη ραγδαία αύξηση της χρήσης του διαδικτύου είναι ένα φαινόμενο των καιρών, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση πίσω από κάθε έργο, υπάρχει κι ένας δημιουργός.

Ως πρωτοποριακή χαρακτήρισε την εκδήλωση η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σοφία Κανταράκη, καθώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση πάνω στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και ήταν μεγάλη η ευκαιρία να γνωρίσουν τι ακριβώς συμβαίνει οι εκπαιδευτικοί.
Η ίδια τόνισε πως υπήρξαν περιστατικά σε σχολεία της Μαγνησίας που ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις και χρησιμοποίησαν τραγούδια, να δεχτούν την όχληση ερμηνευτή, γιατί δεν ενημερώθηκε για τη χρήση τραγουδιού του ή γιατί έγινε μία διασκευή χωρίς να ενημερωθεί. Επιπλέον δουλειές εκπαιδευτικών και μαθητών του νομού έχουν “κλαπεί” από άλλα σχολεία, καθώς πλέον η χρήση του ίντερνετ είναι ευρεία και κανείς δεν ξέρει που ταξιδεύει το έργο που έχει υλοποιήσει.
Στην εκδήλωση, όπως επεσήμανε η κ. Κανταράκια, αναλύθηκαν στους εκπαιδευτικούς, που υλοποιούν δραστηριότητες οι έννοιες των πνευματικών δικαιωμάτων, η έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας, οι προϋποθέσεις για να χρησιμοποιήσουν ένα έργο που ανήκει σε άλλο δημιουργό και όλα τα συναφή.
Οι γνώσεις αυτές των εκπαιδευτικών θα μεταλαμπαδευτούν στους μαθητές, προκειμένου κι εκείνοι με τη σειρά τους να ενημερωθούν για το ζήτημα.
Στην ενημερωτική εκδήλωση της Δευτεροβάθμιας, που έγινε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, φορέας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, έδωσε το παρών και η γνωστή ερμηνεύτρια κ. Αναστασία Μουτσάτσου, ως μέλος του φορέα συλλογικής διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων τραγουδιστών “Ερατώ”.

Η γνωστή ερμηνεύτρια κ. Αναστασία Μουτσάτσου

Η κ. Μουτσάτσου ανέφερε πως στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για τα πνευματικά δικαιώματα και να ενημερώσουν και τα παιδιά.
“Η πνευματική ιδιοκτησία δεν είναι κάτι που μπαίνει κάποιος και το παίρνει χωρίς να πληρώσει. Έχει σημασία για μας ότι αυτή εδώ η πρωτοβουλία με τους εκπαιδευτικούς θα βοηθήσει στην εκπαίδευση των παιδιών, με την έννοια ότι αύριο θα είναι πολίτες συνειδητοποιημένοι και θα ξέρουν ότι αυτό το πράγμα δεν μπορούν να το κλέβουν. Ότι έχει ένα τίμημα, γιατί κάποιοι άνθρωποι ξόδεψαν χρήματα, χρόνο, είναι επάγγελμα και πρέπει να αμειφθούν”, είπε η ίδια χαρακτηριστικά.
Και συμπλήρωσε πως οι νέοι γνωρίζοντας πολύ καλά τη χρήση του υπολογιστή μπορούν αυτή τη στιγμή να αγοράσουν ένα τραγούδι με μόλις 0,99ευρώ κι ένα ολόκληρο δίσκο με 10 τραγούδια με 9,99ευρώ από το διαδίκτυο, καταβάλλοντας έτσι ένα ποσό για τη δουλειά που κρύβεται πίσω από ένα δημιούργημα και όχι “κλέβοντάς” το.
Στους εκπαιδευτικούς δόθηκαν τα βήματα, τα οποία μπορούν να ακολουθήσουν αυτοί αλλά και οι μαθητές για να θωρακίσουν κι εκείνοι τα παρεχόμενα έργα τους αλλά ταυτόχρονα να σεβαστούν και το πνευματικό δικαίωμα του δημιουργού.
Να σημειωθεί πως πνευματικά δικαιώματα έχουν εκτός από τα τραγούδια, τα θεατρικά έργα, οι ταινίες, τα βιβλία κ.α..

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.