Επιμελητήριο Μαγνησίας: Αναστολή των προστίμων και άνοιγμα των παραλιακών επιχειρήσεων

Τι αναφέρει η νέα τροπολογία

Τέλος στην αγωνία εκατοντάδων επαγγελματιών και εργαζομένων του τουρισμού στην Μαγνησία βάζει η τροπολογία με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της» που έρχεται προς ψήφιση στην Βουλή και ουσιαστικά εκκινεί εκ νέου παραθαλάσσιες επιχειρήσεις που γνώρισαν τον «ξαφνικό θάνατο» τις τελευταίες 30 ημέρες, μετά και την εφαρμογή του Νόμου 5092/2024, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Παράλληλα, τονίζει ότι αναστέλλονται και τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε επιχειρήσεις της Ν. Αγχιάλου, των Αλυκών Βόλου, του Καντήραγα, του Αλμυρού και της Ζαγοράς, δίνοντας ανάσα στους επαγγελματίες του τουρισμού στα τέλη Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται , σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξε παρέμβαση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για το θέμα, μετά και την σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αριστοτέλης Μπασδάνης, παρουσία της Προέδρου του Τουριστικού Τμήματος Θέκλας Καμμένου, του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργου Ζαφείρη, του τουριστικού παράγοντα Πάρι Κονιόρδου, του Προέδρου Επαγελματιών Ν. Αγχιάλου Βασίλη Ασδεράκη και του Προέδρου Επαγγελματιών Καλών Νερών Κώστα Βαρδάκη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναλύεται στην ανακοίνωση «με διάταξη της τροπολογίας επιλύονται εκκρεμότητες που είχαν παραμείνει σε παραλιακές περιοχές, στις οποίες οι δήμοι είχαν κατασκευάσει έργα, τα οποία δεν μερίμνησαν να αδειοδοτήσουν εγκαίρως. Αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης των δήμων ήταν να μην είναι δυνατή οιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα στα μέρη αυτά, καθώς και η πρόκληση σύγχυσης στις επιχειρήσεις ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Με τη ρύθμιση της τροπολογίας αντιμετωπίζονται τα ζητήματα αυτά, καθώς δίνεται μία ακόμη δυνατότητα στους δήμους να αδειοδοτήσουν έργα που είχαν κατασκευασθεί πριν το 2011 ώστε, στη συνέχεια, να είναι νόμιμη η παραχώρηση προς τις επιχειρήσεις των αιγιαλών και παραλιών για απλή χρήση. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται με προθεσμία μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, οπότε και πρέπει τουλάχιστον να έχει υποβληθεί από τους δήμους μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αδειοδότηση των κατασκευών στους αιγιαλούς και τις παραλίες. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα επιτρέπεται η παραχώρηση απλής χρήσης των αιγιαλών, υπό την προϋπόθεση ότι ο δήμος βεβαιώνει ότι οι σχετικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς για το κοινό και την επιχείρηση».

Τι προβλέπεται με την τροπολογία

Σύμφωνα με το Άρθρο 4 της τροπολογίας, προβλέπονται:

Παραχώρηση απλής χρήσης σε όμορη επιχείρηση αιγιαλού και παραλίας υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 14α του ν. 2971/2001

  1. Επιτρέπεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2025 η σύναψη σύμβασης παραχώρησης του άρθρου 11 του ν. 5092/2024 (Α’ 33), περί διαδικασίας παραχώρησης απλής χρήσης σε όμορη επιχείρηση ή σωματείο, σε τμήματα αιγιαλού και παραλίας της παρ. Ι του άρθρου 14α του ν. 2971/2001 (Α’ 285) υπό τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικώς:

α) Η σύμβαση παραχώρησης έχει διάρκεια ένα (1) ή δύο (2) έτη σύμφωνα με την υπό στοιχεία 57878 ΕΞ 2024/22.4.2024 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 2419), β) πριν από την κατάρτιση της σύμβασης, ο οικείος Δήμος ή ο δημόσιος φορέας που κατασκεύασε ή συντηρείται έργα της περ. α)της παρ. Ι του άρθρου Ι4ατου ν. 2971/2001: βα) έχει εκκινήσει τη διαδικασία για την αδειοδότηση κατασκευών που έχουν ανεγερθεί μέχρι την 28η Ιουλίου 2011 με αίτηση προς την οικεία Κτηματική Υπηρεσία, η οποία υποβάλλεται κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία επίσης αποφασίζεται η διεξαγωγή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή η υποβολή αίτησης υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, και ββ) έχει εκδώσει πράξη – βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι οι κατασκευές είναι ασφαλείς ως προς τη χρήση τους από τους λουόμενους και το κοινό, γ) ο Δήμος υποβάλλει πριν από την Ιη Ιανουαρίου 2025 τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή την αίτηση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις που απαιτείται για τη διαδικασία του άρθρου 14α του ν. 2971/2001. Αν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή η αίτηση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις δεν υποβληθεί εμπροθέσμως, οποιαδήποτε σύμβαση παραχώρησης λύεται αυτοδικαίως.

  1. Το αντάλλαγμα χρήσης για τις παραχωρήσεις της παρ. Ι ανέρχεται στο διπλάσιο αυτού που υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. ότου άρθρου 11 του ν. 5092/2024.

11

  1. Κατά τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης της παρ. 1: α) δεν επιτρέπεται η εκτέλεση νέων έργων ή η διενέργεια κατασκευών άνευ αδείας, β) αναστέλλεται η έκδοση νέων πρωτοκόλλων καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης για υφιστάμενα έργα.
  2. Οι διοικητικές κυρώσεις της περ. β) της παρ. Ι του άρθρου 19 του ν. 5092/2024, Περί διοικητικών κυρώσεων, πλην του προστίμου, αναστέλλονται για παραβάσεις εντός εκτάσεων της παρ. 1, που έχουν διαπιστωθεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, εφόσον ο οικείος δήμος έχει εκκινήσει τη διαδικασία για την αδειοδότησή τους και έχει εκδώσει την πράξη —βεβαίωση, από την οποία προκύπτει ότι οι κατασκευές είναι ασφαλείς ως προς τη χρήση τους για τους λουόμενους και το κοινό. Η αναστολή διακόπτεται αν η σύμβαση παραχώρησης λυθεί αυτοδικαίως σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της περ. γ) της παρ. Ι ή αν το αίτημα για αδειοδότηση απορριφθεί.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.