Επιμορφωτική Δράση “Teachers4Europe 2017-2018”

Με τη συμμετοχή βολιωτών εκπαιδευτικών

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, Πρόγραμμα Επιμόρφωσης των Πολλαπλασιαστών – Ambassadors Τeachers4Εurope στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ Κέντρο Καινοτομίας Πολιτισμού & Αθλητισμού με κεντρικά θέματα την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, την αναδιοργάνωση του δικτύου – πλατφόρμα, συζήτηση για την κατανομή Τ4Ε , θέματα Ανοικτών Πρακτικών και Σεναρίων Διδασκαλίας για το Σχολείο του 21ου αιώνα.

Το πρόγραμμα βρίσκεται στον έβδομο χρόνο υλοποίησης και αποσκοπεί στην προσπάθεια ενημέρωσης και επιμόρφωσης των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση με απώτερο σκοπό βέβαια τη διαμόρφωση των ενεργών Ευρωπαίων πολιτών του αύριο. Στην πρώτη πιλοτική της εφαρμογή για το έτος 2011 – 2012 επιμόρφωσε 97 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην δεύτερη για το έτος 2012-2013 άλλους 79.

Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο ήταν ότι περίπου 2.500 μαθητές τη μια χρονιά και 2000 την άλλη συμμετείχαν ενεργά με βιωματικό τρόπο στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στις τάξεις τους. Η Μαγνησία δεν μπορούσε να λείψει έχοντας παρουσία τουλάχιστον δέκα εκπαιδευτικών και 300 εμπλεκόμενους μαθητές.
Ο στόχος της εκπαιδευτικής δράσης “Teachers4Europe” είναι διττός. Πρώτον, να συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών επί των εξελίξεων των ευρωπαϊκών θεμάτων. Επιπρόσθετα, να τους υποστηρίξει στο να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, εφαρμόζοντας στην εκπαίδευση καινοτόμες βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας με αξιοποίηση και των τεχνολογιών της πληροφορικής και της επικοινωνίας.

Σε αυτή την προσπάθεια η πύλη www.teachers4europe.gr καλείται να συνεισφέρει ενεργά καθώς στόχος της είναι να καλύψει το κενό διάχυσης των γνώσεων και των εμπειριών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης “Teachers4Europe”. Έτσι αποτελεί μια σημαντική πύλη ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων και ιδεών τόσο μεταξύ των εκπαιδευτικών που ήδη συμμετείχαν ή θα συμμετάσχουν στο μέλλον στη δράση αυτή όσο και μεταξύ ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Για τα επόμενα δυο χρόνια 2013-2015 ακολουθήθηκε ένα αποκεντρωμένο σύστημα επιμόρφωσης επιλέγοντας τοπικούς πολλαπλασιαστές, εκπαιδευτικούς διακεκριμένους στις τοπικές κοινωνίες με επιπλέον σπουδές και προσόντα , ώστε να επιτευχθεί η εμπλοκή μεγαλύτερου αριθμού επιμορφωμένων . Για την περιοχή της Θεσσαλίας επιλέχθηκαν ως πολλαπλασιαστές “Teachers4Europe”, οι κ.κ. Πασχάλης Δήμου , διευθυντής του 30ού δημ. σχ. Βόλου, ταμίας του Σωματείου Απόδημων Μαγνήτων , Το Κοινόν των Μαγνήτων και Ευτυχία Πλακαρού δασκάλα του 27ου δ. σχ. Βόλου με πλούσια εμπειρία στην εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων. Επιπλέον επιλέχθηκαν πολλαπλασιαστές από τους ήδη επιμορφωμένους και για τους άλλους θεσσαλικούς γονείς σε μια προσπάθεια πιο ενεργής συμμετοχής τους καθώς η Μαγνησία ήδη αριθμούσε περισσότερους από 30 Τ4Ε και είχε ξεπεράσει σε συμμετοχές τους 1000 μαθητές ακολούθησε η συμμετοχή και της Προσχολικής Εκπαίδευσης.

Από το 2015-2016 η επιμορφωτική Δράση “Teachers4Europe ” συμπεριέλαβε και εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας κερδίζοντας το στοίχημα για τη συμμετοχή όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, Πολλαπλασιαστής για τους εκπαιδευτικούς ΔΕ για τη Θεσσαλία ορίστηκε η κ. Βασιλική Βούλγαρη εκπαιδευτικός Πληροφορικής στο 9ο Γυμνάσιο μαζί με την κ. Ζησούλα Γκουτσιοκώστα από τη Λάρισα. Πέρσι παρακολούθησαν και υλοποίησαν δράσεις και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προηγήθηκε επιμορφωτική ημερίδα για τους πολλαπλασιαστές (πρεσβευτές) του προγράμματος (“Teachers4Europe Ambassadors”) στις 31 Οκτωβρίου 2015 που υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας με τη συμμετοχή του Τμήματος Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι συμμετέχοντες από όλες τις περιφέρειες ήταν οι, ήδη επιλεγμένοι κι εκπαιδευμένοι, 72 Πρεσβευτές του προγράμματος. Η επιμορφωτική ημερίδα είχε σκοπό την επιπρόσθετη ενημέρωσή τους και την καλύτερη ανταλλαγή απόψεων για την εξέλιξη και πορεία του προγράμματος. H συμμετοχή του Τμήματος Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενίσχυσε την καινοτομία του προγράμματος αφού, οι Πρεσβευτές εξοικειώθηκαν με εργαλεία και πρακτικές στη χρήση πολυμέσων ενώ σημαντικό μέρος των αποτελεσμάτων της δουλειάς των εκπαιδευτικών στα σχολεία θα αξιοποιηθούν ως καλές πρακτικές.

Οι εργασίες τόσο των εκπαιδευτικών που επιμορφώνονται πρώτη φορά όσο και των παλιών “Teachers4Europe” θα υλοποιηθούν στα σχολεία που εργάζονται οι εκπαιδευτικοί και θα λάβουν χώρα από τον Ιανουάριο Νοεμβρίου 2018 μέχρι τέλος Απριλίου 2018. Οι εκπαιδευόμενοι που θα ολοκληρώσουν τη δράση θα μπορούν να συμμετάσχουν στο υπάρχον δίκτυο των T4E με κύρια δέσμευση να συνεχίζουν κάθε χρόνο μέσα από τη διευρυμένη εκπαιδευτική τους δράση (εντός και εκτός των ορίων του σχολείου) να προωθούν ενεργά τη σημασία, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το τέλος της επιμόρφωσης θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής και θα τους απονεμηθεί η Προσωπική Κάρτα Μέλους «Teachers 4 Europe 2017-2018» κατά τη διάρκεια των τελετών ολοκλήρωσης της δράσης που θα λάβουν χώρα κατά τόπους, όπως αυτοί θα προσδιοριστούν στη συνέχεια του προγράμματος.

Το δίκτυο σήμερα αριθμεί περισσότερους από 1000 ενεργούς εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα οι οποίοι μέσω των πρεσβευτών της δράσης ανά περιφερειακές ενότητες, υλοποιούν σχέδια εργασίας με θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιμόρφωση των νέων μελών του δικτύου σχεδιάζεται και υλοποιείται σε τοπικό επίπεδο από τους πρεσβευτές του προγράμματος (ambassadors), οι οποίοι έχουν και την ευθύνη για το συντονισμό του δικτύου τοπικά Μια πτυχή του έργου των πρεσβευτών της δράσης αποτελεί και το μέλημα για την ανάπτυξη σε κάθε πόλη-έδρα του δικτύου, συνεργειών με τις τοπικές αρχές συλλογικότητες και φορείς με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και έργο. Επιδίωξη ευρύτερη η αξιοποίηση των παραγόμενων τους στην εκπαιδευτική κοινότητα σε παιδαγωγικό πλαίσιο αναφοράς και σε σύνδεση πάντα με την αποστολή του δικτύου Teachers4Europe. Οι εκπαιδευτικοί του δικτύου Τ4Ε έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν κατά περιόδους σε εκπαιδευτικές επισκέψεις που πραγματοποιούνται μετά από πρόσκληση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες .

Ο απώτερος σκοπός είναι η συνεισφορά στη διαμόρφωση των ενεργών Ευρωπαίων πολιτών του αύριο αλλά κι η ουσιαστική ενημέρωση για τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., για τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την Ευρώπη, αλλά και για τον ρόλο της Ελλάδας στη συνδιαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πορείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.