Έρευνα του «ΚΕΘΕΑ Πιλότος» στον μαθητικό πληθυσμό

Για τη διερεύνηση εξαρτητικών συμπεριφορών

Το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, είναι ένα Δίκτυο Υπηρεσιών για έφηβους και νεαρούς ενήλικες (μαθητές – σπουδαστές – φοιτητές- εργαζόμενοι) και τις οικογένειές τους που έχουν παρουσιάσει εξαρτητική συμπεριφορά. Υλοποιεί δράσεις πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, θεραπείας και επανένταξης, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες των εξυπηρετούμενων.

Όπως έγινε γνωστό, «στα πλαίσια του πρωτοκόλλου συνεργασίας με τη Β’Βαθμια Εκπ/ση Μαγνησίας και Σποράδων και σε άμεση συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς Γυμνασίων και Λυκείων με αφορμή τη σχολική θεματική εβδομάδα που υλοποιήθηκε το Μάιο, σχεδιάσθηκε ένα καινοτόμο σχέδιο σε 7 Γυμνάσια του Βόλου καθώς και σε 3 Γυμνάσια της ευρύτερης περιοχής.

Με στόχο οι παρεμβάσεις να έχουν πολλαπλό αποτέλεσμα δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο διερεύνησης εξαρτητικών συμπεριφορών στο μαθητικό πληθυσμό (κακή χρήση του κινητού τηλεφώνου και του διαδικτύου, χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών, κατάχρηση αλκοόλ, ενασχόληση με τυχερά και ηλεκτρονικά παιχνίδια, κ.α), με σκοπό τη διερεύνηση της στάσης απέναντι στη χρήση, κατάχρηση, εξάρτηση του μαθητικού πληθυσμού στη Μαγνησία.

Οι μαθητές έγιναν ερευνητές και παρουσίασαν τα αποτελέσματα σε σχέση με τα δεδομένα των ερωτηματολογίων.

Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία σε μικρότερες ομάδες να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια ώστε να κατανοήσουν το εύρος των επικίνδυνων-εξαρτητικών συμπεριφορών αλλά και τη σημασία της διαχείρισής τους. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να είναι πρώτα από όλους η παρέα («η ίδια η παρέα μπορεί να σε μπλέξει αλλά και να σε βοηθήσει να ξεμπλέξεις», όπως είπαν οι μαθητές), καθώς και οι γονείς – πρότυπα και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Οι παρεμβάσεις είχαν και καλλιτεχνικό αποτύπωμα! Στους τοίχους δύο σχολείων, με τη βοήθεια των εθελοντών του προγράμματος, οι μαθητές έφτιαξαν γκράφιτι για μία ζωή με αξίες.

Συμμετείχαν στο σύνολο 780 μαθητές Γυμνασίων και 120 εκπαιδευτικοί και γεννήθηκαν αιτήματα από σχολεία για μια πιο συστηματική συνεργασία από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται θα ανακοινωθούν από κοινού με τη Δ/νση Β’Βάθμιας Εκπ/σης το προσεχές Φθινόπωρο, με απώτερο στόχο τη χάραξη προτεραιοτήτων και την υλοποίηση δράσεων για την ανάπτυξη πιο δημιουργικών και «υγιών» τρόπων ψυχαγωγίας και διασκέδασης των νέων της περιοχής μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.