Ευ. Λιακούλη: Μέλημα η διάσωση του πρωτογενούς τομέα και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

Τόνισε στο Ράδιο Ένα η βουλευτής και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ

Μέλημα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ώστε να ξεπεραστεί το ζήτημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι, που εκτός από την αύξηση της ενέργειας και του κόστους παραγωγής βρέθηκαν μόνοι στις καταστροφές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Τα παραπάνω ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη, η βουλευτής Λάρισας και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη, που επίσης αναφέρθηκε στην παροχή κινήτρων για να μείνουν τα παιδιά στην Ελλάδα και στην κοινωνική πολιτική στην οποία δεν δίνει σημασία η κυβέρνηση της ΝΔ.
Η βουλευτής ανέφερε ότι έχουμε πολλά προβλήματα και δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε, ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας όπου οι παραγωγικές επιχειρήσεις και κυρίως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό και δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν την παραγωγή και τη ζωή, γιατί υπάρχει ζήτημα επιβίωσης.
Γι’ αυτό το λόγο, ανέφερε, ανοίξαμε το κεφάλαιο της δημόσιας συζήτησης για τον αγροτικό κόσμο και το νέο παραγωγικό μοντέλο της αγροτικής ανάπτυξης και του παραγωγικού ιστού.
Σύμφωνα με τη βουλευτή, οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και το κόστος παραγωγής, όπως και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος των εφοδίων και των ζωοτροφών, έχουν κάνει την κατάσταση απίστευτα δύσκολη στον πρωτογενή τομέα.

Όπως είπε, εμείς έχουμε να συναντήσουμε και τις προκλήσεις που υπάρχουν στον αγροτοδιατροφικό τομέα και από τη δική μας πλευρά, αναλαμβάνοντας τη συνέχεια των πρωτοβουλιών στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα και έβγαλαν στην πραγματικότητα τον αγροτικό κόσμο που ήταν η πληβείοι της Ελληνικής κοινωνίας στην επιφάνεια, δίνοντας κίνητρα με τα προγράμματα που φέραμε αι λειτουργήσαμε στους αγρότες που δεν ήταν εκπαιδευμένοι και δεν είχαν σύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία της παραγωγής ή με την τοποθέτηση νέων προϊόντων ή με την εξωστρέφεια των προϊόντων στις νέες αγορές.
«Πιάνουμε το νήμα από την αρχή συζητάμε με όλο τον κόσμο ανοιχτά, κάναμε μια αγροτική συνδιάσκεψη στη Λάρισα με επίκεντρο όλη τη Θεσσαλία, αλλά και τη χώρα, καλώντας όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να καταθέσουν τα βιώματά τους και κατά δεύτερον τους επιστήμονες και τους θεσμικούς φορείς, προκειμένου όλοι μαζί να χτίσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο για τον αγροτικό κόσμο», ανέφερε η κα Λιακούλη.
Όπως είπε, ξεκινήσαμε με μεγάλη αισιοδοξία και πολλά συμπεράσματα, τα οποία θα μεταφέρει η Κοινοβουλευτική Ομάδα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, γιατί από αυτή τη συνάντηση και μόνο αρχίσαμε να παράγουμε σειρά ερωτημάτων προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομίας.
Η βουλευτής τόνισε ότι αυτό έχε σκοπό να αλλάξει όλη την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, που αφέθηκε τελείως μόνος με τις πολλές καταστροφές, με μια επιδοματική πολιτική του αισχίστου είδους, χωρίς να υπάρχει κανένα ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών, της μεγάλης κλιματικής καταστροφής.

Πρέπει να δώσουμε κίνητρα να μείνουν τα παιδιά
Σύμφωνα με την κα Λιακούλη, στη συνδιάσκεψη πολλοί αγρότες είπαν ότι έχουν ανακαλέσει τα παιδιά τους από τις πόλεις που σπουδάζουν, διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα έξοδα των σπουδών τους. Όπως ανέφερε, είναι τραγικό να δουλεύεις μια ζωή και να μην μπορείς να ανταποκριθείς στα όνειρα του παιδιού σου.
Η ίδια τόνισε ότι πλέον τα παιδιά ψάχνουν να επιβιώσουν σε τρίτες χώρες και πρόσθεσε ότι είναι φοβερό να μη δίνουμε δυνατότητες στα παιδιά και κίνητρα για να μείνουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει βούληση για κοινωνικές κατοικίες
Η βουλευτής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μίλησε για την κοινωνική κατοικία γιατί έχει ένα πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που έχει στόχο η κοινωνία να δημιουργήσει τέτοιες δέσμες προστασίας ου να μπορεί να αντέξει τις κρίσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εντάξει συνολικά 100 κοινωνικές κατοικίες (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη).
«Δεν υπάρχει η βούληση και έξυπνες πολιτικές, ενώ τα δημόσια κτίρια προτιμούν να γκρεμιστούν παρά να τα δώσουν στην Αυτοδιοίκηση ή να τα προσφέρουν στον κόσμο, να μη δώσουν τη δυνατότητα έξυπνων λύσεων σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων που θα μπορούσαν να τα κατοικήσουν και να δούμε διαφορετική εξέλιξη και στην τοπική πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κα Λιακούλη τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να πάει άλλο έτσι και πρέπει να γίνουν αλλαγές. Χρειάζεται σοβαρούς πολιτικούς με κοστολογημένα και τεκμηριωμένα προγράμματα, μέσα στις Ευρωπαϊκές συνθήκες, διότι υπάρχουν καλές πρακτικές στην Ευρώπη εδώ και χρόνια κι εμείς δεν μπορούμε ούτε να τις αντιγράψουμε. Η ίδια είπε ότι στην Ισπανία υπάρχουν 26.000 κοινωνικές κατοικίες, στην Πορτογαλία 20.000 και 10.000 στην Ιταλία και δεν έχουμε αντιγράψει την καλή πρακτική.
Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει η αντίληψη και η κουλτούρα και αυτή την κουλτούρα τη δίνει η Σοσιαλδημοκρατία «Γι’ αυτό επιμένουμε και λέμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αν δεν ξαναχτίσουμε το κοινωνικό μας σπίτι – δείγματα γραφής είχαμε στη δεκαετία του ’80 – και τα πράγματα έχουν αλλάξει, εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε σε όλα αυτά και να χτίσουμε ξανά υγεία, πρόνοια, Παιδεία, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι πολιτικές, δεν μπορεί να υπάρξει κράτος πρόνοιας και κοινωνική συνοχή», επισήμανε η κα Λιακούλη.

Η βουλευτής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει αυτή τη στιγμή τη μάχη για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, σε μια ζωή που θα ζει ένας άνθρωπος ελάχιστα περήφανος, που θα μπορεί να τα βγάζει πέρα με την τροφή, τη στέγη, τα φάρμακά του. Πρώτα ο άνθρωπος, μετά η χλιδή, μετά οι αριθμοί, η ευημερία, τα στοιχήματα της ελίτ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.