ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

Το γεγονός ότι προτεραιότητα της ΝΔ είναι η ανάταση του αγροτοδιατροφικού τομέα, επισήμανε από τη γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, που τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας.

Η τομεάρχης της ΝΔ, που συνοδευόταν από τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο, εκτίμησε ότι μοναδική λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες, ώστε με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας να δοθούν λύσεις στα διογκούμενα προβλήματα της υπαίθρου, ενώ ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τη σημερινή πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, καθιστώντας το υπεύθυνο για τη διόγκωση των προβλημάτων στον αγροτικό τομέα, όσο δεν δίνονται λύσεις.

Καλωσορίζοντας την τομεάρχη της ΝΔ στις εγκαταστάσεις του αγροτικού συνεταιρισμού, ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος δεν έκρυψε την έντονη αγωνία του για το μέλλον των αγροτών και των κτηνοτρόφων. «Η χώρα πρέπει να βγει στο ξέφωτο. Η μόνη μας ελπίδα πλέον να υπάρξουν εκλογές στον τόπο. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα τα οποία δυστυχώς εδώ και χρόνια τα έχουμε επισημάνει, όμως κανένας δεν μας ακούει. Δεν μας ακούει κανείς. Μας λένε μόνο ψέματα. Όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κάτι πρέπει να γίνει», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, το αγροτικό εισόδημα, έχει μειωθεί απελπιστικά οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, πλέον δεν μπορούν να ζήσουν, ζουν με ανασφάλεια δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, δεν ξέρουν τι να καλλιεργήσουν, δεν έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν, διότι δεν έχουν ρευστότητα, δεν μπορούν να παράγουν, δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και κατά συνέπεια να παραμείνουν στο χωριό τους.

Όπως είπε, όλοι συμφωνούν ότι η ανάπτυξη στην πατρίδα μας, στηρίζεται στον πρωτογενή παραγωγή, εάν αυτοί πάσχουν (γεωργοί -κτηνοτρόφοι), εάν αυτοί δεν μπορούν να παράγουν, τότε καταστρέφεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας και ζήτησε παρέμβαση της ΝΔ «για να ακουστεί η κραυγή αγωνίας των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα που αφανίζεται».

Από την πλευρά της η βουλευτής Σερρών και τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή επισήμανε ότι χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν όπως είπε να μείνουν εκτός εξισωτικών αποζημιώσεων από 01/01/2019 σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς.
Η ίδια ζήτησε την άμεση επανεξέταση των κριτηρίων για την οριοθέτηση των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα όπως και τη συζήτηση του σχεδίου στη Βουλή καθώς αποτελεί στρατηγικής σημασίας απόφαση, που υπερβαίνει την απερχόμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αναφερόμενη στο σχέδιο της ΝΔ για την Ελληνική αιγοπροβατοτροφία, ενός κλάδου, που είπε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, παρέπεμψε στη δέσμευση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για ενεργοποίηση των ελέγχων, αυστηροποίηση κυρώσεων και εκτέλεση ποινών για την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων, κ.α.

Όπως είπε, για τη ΝΔ είναι σε πρώτη προτεραιότητα η ανάταση του αγροκτηνοτροφικού τομέα και στο σχέδιο σωτηρίας που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης, αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τους υγιής συνεταιριστικές οργανώσεις- όπως η ΕΒΟΛ- στις οποίες θα δοθούν γενναία κίνητρα ώστε να μπορούν να καταστούν ανταγωνιστικές με τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές.

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος, επισήμανε ότι η μόνη λύση για την επίλυση των προβλημάτων είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία όσον το δυνατόν γρηγορότερα για να μπει η χώρα και ο πρωτογενής τομέας σε μία άλλη πορεία.