«Φτάνουν τα παιχνίδια με την υγεία μας»

Τονίζει το «Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς Μαγνησίας»

«Φτάνουν τα παιχνίδια με την υγεία μας» τονίζει το «Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς Μαγνησίας», «Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Μαγνησίας», σε ανακοίνωσή του.

Όπως τονίζει, «μετά την ενημέρωση που προηγήθηκε στη συγκέντρωση για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ, μπορούν να γίνουν οι παρακάτω διαπιστώσεις:

1) Η αρχική πρόβλεψη για καύση 7 χιλ. τόνων εναλλακτικών καυσίμων έγιναν πολύ γρήγορα 200 χιλ. τόνους από τους οποίους 100 RDF.
2)Η μελέτη πέρα από τροποποίηση του 2013 με την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου επικεροποιήθηκε και άλλες 3 τροποποίησης το 2014, το 2015 και το 2017.
3)Η καύση του RDF σε μια περιοχή σαν του Βόλου πρέπει να αποκλεισθεί εντελώς.
4) Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) πολύ δύσκολα εφαρμόζεται και ακόμη πιο δύσκολα ελέγχεται η εφαρμογή της, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.
5)Η τοπική κοινωνία για μια ακόμη φορά ευαισθητοποιείτε και δείχνει διατεθειμένη να μην ανεχτεί την καύση του RDF από μια εταιρία που και παλιότερα ταλαιπώρησε την περιοχή.
6) Κανείς δεν θέλει να κλείσει η ΑΓΕΤ και να χαθούν κι΄ άλλες θέσεις εργασίας. Απλά πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες ώστε να μην βλάπτεται το περιβάλλον.
7)Πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις, όπως το φυσικό αέριο.
8) Η αέρια ρύπανση δεν μετριέται αξιόπιστα από ένα μηχάνημα.

Για όλα αυτά απαραίτητα πρέπει να γίνουν τα παρακάτω:

• Χρηματοδότηση επιδημιολογικής μελέτης ώστε να αξιολογηθεί η πραγματική κατάσταση.
• Δημιουργία Δικτύων μετρητών ρύπανσης και λειτουργία τους από το Πανεπιστήμιο.
• Δημιουργία επιτροπής κοινωνικού έλεγχου από την Περιφερειακή ενότητα με συμμετοχή του Δήμου Βόλου, ΤΕΕ, Ιατρικού συλλόγου, φαρμακευτικού συλλόγου, της Ένωσες Χημικών Ελλάδας και του Πανεπιστημίου.

Ο Δήμος Βόλου αρκετά σφύριξε αδιάφορα, τώρα πρέπει να επανεκτιμήσει την θέση του. Δεν δικαιούται να αδιαφορεί για κάτι που είναι τόσο σημαντικό για τους πολίτες του.

Η Περιφέρεια οφείλει να πάρει απόφαση με το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την χρήση εναλλακτικών καυσίμων και συγκεκριμένα RDF καθαρά – ξεκάθαρα χωρίς ασάφειες…

Η Κυβέρνηση πρέπει να ανακαλέσει όλες αυτές τις τροποποιήσεις των ΜΠΕ και να αναζητήσει άλλες λύσεις. Οι πολίτες τέλος, θα είναι εδώ και θα πρέπει να επιβάλουν κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος με τους αγώνες τους και την μαζική συμμετοχή τους. Μόνο αυτό αποτελεί εγγύηση ότι η Πόλη δεν θα ζήσει με επιβαρυμένες τις σημερινές δύσκολες περιβαλλοντικά καταστάσεις , και να σταματήσει να πληρώνει ρήτρα περιβάλλοντος με την υποβάθμιση της υγείας των πολιτών της».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.