Το γεγονός ότι η απενεργοποίηση του ΑΦΜ μιας επιχείρησης ή ενός προσώπου, με βάση τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, θα αφορά μόνο σοβαρές υποθέσεις για φοροδιαφυγή άνω των 100.000 Ευρώ ετησίως και των 50.000 Ευρώ σε ΦΠΑ, δήλωσε ο Αλέκος Κεχαγιάς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Μαγνησίας, σχολιάζοντας την πρόταση προς διόρθωση στο Νόμο.
Ο λογιστής μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5» και τόνισε ότι η απενεργοποίηση του ΑΦΜ ως διάταξη και δυνατότητα, υπήρχε στο νόμο από το 2014 και εφαρμόστηκε σε ελάχιστες περιπτώσεις. «Απλά τώρα ανεβαίνει ποιοτικά ένα επίπεδο και ορίζει ότι σε περίπτωση που κάποιο ΑΦΜ για λόγους φοροδιαφυγής ή απάτης έχει απενεργοποιηθεί, εάν αυτός ο άνθρωπος ή η εταιρία ξαναδοκιμάσει να κάνει κάτι καινούργιο, τότε θα πρέπει να καταβάλει μια εγγύηση, που εξαρτάται τι επιπέδου θα είναι (όχι κάτω από 15.000 Ευρώ) ανάλογα με τη φοροδιαφυγή ή την απάτη», τόνισε.
Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΣΟΛ, εξήγησε ότι σε πολλές περιπτώσεις ανοίγουν πλασματικά ΑΦΜ και στήνουν εικονικές δραστηριότητες σε διάφορες χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να βγάζει συνεχώς αποφάσεις. Γενικά αυτό το κομμάτι της εγγύησης, είπε, θα αφορά μόνο εκείνες τις περιπτώσεις για όποιους ξεκινούν κάποια δραστηριότητα και έχουν άσχημη προϊστορία.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι με βάση τη διάταξη, εννοεί τη φοροδιαφυγή που σε επίπεδο έτους κάποιος δεν πλήρωσε φόρο πάνω από 100.000 Ευρώ. Η μη απόδοση ΦΠΑ, αφορά όριο 50.000 Ευρώ ετησίως και τα αδικήματα αυτά είναι πλέον και ποινικά, τόνισε ο κ. Κεχαγιάς, που πρόσθεσε ότι όλα αυτά γίνονται για σοβαρότατες υποθέσεις, κατόπιν συστηματικού ελέγχου.
Κίνητρα στους συνεπείς για τα πρόστιμα
Η πρόταση ως διόρθωση στο νόμο, έχει μια σοβαρή εξέλιξη σε σχέση με τα πρόστιμα. Ο κ. Κεχαγιάς τόνισε ότι μέχρι τώρα κάποιος θα μπορούσε να υποβάλει μια τροποποιητική δήλωση ανά πάσα στιγμή με πρόστιμο όχι ιδιαίτερα μεγάλο.
«Το υπουργείο προσπαθεί να κλείσει την καταστρατήγηση που υπήρχε», τόνισε. Όπως είπε, γινόταν ένας έλεγχος για κάποιο φορολογούμενο και ο ίδιος πήγαινε πριν τελειώσει ο έλεγχος να υποβάλει τροποποιητική δήλωση, προφανώς για να αυξήσει κάποια εισοδήματα που δεν είχε δηλώσει.
Η πρόταση ορίζει ότι αν κάποιος υποβάλει φορολογική δήλωση σε στιγμή που δεν προκύπτει έλεγχος, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ως 500 Ευρώ.
«Εάν έχει ξεκινήσει έλεγχος, τότε τα πρόστιμα για τροποποιητικές δηλώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερα και θα έχουν σχέση με το ύψος του επιπλέον εισοδήματος που δηλώνει κάποιος και ανάλογα με το πόσο διάστημα πέρασε και έγινε η παράλειψη», ανέφερε.
Η πρόταση αναφέρει ότι αν σε διάστημα 30 ημερών, από τη στιγμή που εκδοθεί το πρόστιμο, το εξοφλήσει κάποιος, τότε θα έχει 60% «κούρεμα» του προστίμου. Το μέλος του Δ.Σ. του ΣΟΛ έκανε λόγο για θετική διάταξη που δίνει κίνητρα για κάποιους να τακτοποιήσουν υποθέσεις τους, χωρίς τον φόβο των προστίμων.
Όσον αφορά στον νέο ελεγκτικό μηχανισμό, τόνισε ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη, καθώς με την κατάργηση του ΣΔΟΕ το υπουργείο δεν είχε δυνατότητα να παρεμβαίνει. Στην ουσία, ανέφερε ο κ. Κεχαγιάς, δημιουργείται ένα νέο ΣΔΟΕ, που θα εποπτεύεται από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, θα υπάγεται στον υπουργό και θα ελέγχει μεγάλες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και φοροδιαφυγής, με εντολές του εισαγγελέα και όχι της Εφορίας.






























