Η ΛΑΣ Ζαγοράς – Μουρεσίου για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις βροχοπτώσεις

Ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολύ πριν τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, ήδη από τον Μάρτιο του 2018 έως και σήμερα. Σύμφωνα με το 718/30.01.2020 έγγραφο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζήτησε την παράταση κατάστασης έκτακτης ανάγκης έως τις 30.06.2020 για το Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την οποία και έλαβε. Συνεπώς προκύπτουν σοβαρότατες ευθύνες, για τη μη άμεση και πλήρη αποπεράτωση των έργων από τις καταστροφές, όχι τις πρόσφατες, αλλά αυτές που υπέστη ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου ήδη από το 2018, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση.
Περίπου στο 90% των πρόσφατων κατολισθήσεων, στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, οι καταστροφές προϋπήρχαν, μπαζώθηκαν όμως κατά πάγια τακτική της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα να ξαναδημιουργηθούν ζημιές σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερες από τις ήδη υπάρχουσες. Τα μισοτελειωμένα έργα της Περιφέρειας, η οποία εδώ και 9 χρόνια δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει ούτε ένα έργο στο οδικό δίκτυο του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου αποδεικνύονται ανεπαρκή, ενώ ενδεχομένως απαιτούνται πλέον νέα έργα για να αντιστηρίξουν ή ακόμη και να ενισχύσουν τα υφιστάμενα. Η Λαϊκή Συσπείρωση το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει αναλυτικά συμπεράσματα από τα εν λόγω έργα, κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποίησε συνοδεία δομοστατικών μηχανικών.

Σύμφωνα με την παράταξη, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου χρησιμοποιήθηκε για άλλους λόγους, ενώ σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι αυτομάτως θα πραγματοποιηθούν οι αποκαταστάσεις και επισκευές των υποδομών και τονίζει ότι κατόπιν αυτοψίας από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου μας, απαιτεί από τη Δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την κυβέρνηση της ΝΔ:
Την άμεση, πλήρη, και άρτια αποκατάσταση των καταστροφών, των κατολισθήσεων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, το δημοτικό και αγροτικό δίκτυο του Δήμου μας. Την διευθέτηση των όμβριων υδάτων, τον καθαρισμό των αυλακιών και όπου δεν υπάρχουν της κατασκευή τους. Την πλήρη σήμανση, διαγράμμιση, αποκλάδωση του δικτύου. Την διευθέτηση ρεμάτων που διέρχονται από το οδικό δίκτυο.
• Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων οικιών από τα πλημμυρικά φαινόμενα του 2018 στο ύψος του πραγματικού κόστους επισκευής και αποκατάστασης, την ένταξη στη διαδικασία αποζημίωσης των οικιών που υπέστησαν ζημιές από τις νέες βροχοπτώσεις.
• Την οριοθέτηση και διευθέτηση ρεμάτων που διέρχονται από τα χωριά μας με την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, τη διευθέτηση των υδάτων, τον καθαρισμό των ρεμάτων.
• Την άμεση επισκευή και αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης με υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς νερού, και την επισκευή των υδραγωγείων. Άμεση κατασκευή νέων υδραγωγείων και καθαρισμός των υφιστάμενων. Καθαρισμός και καλλιέργεια των πηγών και υδρομαστεύσεων.
• Την άμεση επισκευή του δικτύου άρδευσης, με βελτίωση της υπάρχουσας υποδομής και αντικατάσταση με δίκτυο κλειστού κυκλώματος σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
• Την άμεση κατασκευή δικτύων αποχέτευσης σε κάθε οικισμό, με έμφαση και προτεραιότητα στους πυρήνες των οικισμών, σε όλους τους ορεινούς και παραλιακούς οικισμούς του Δήμου, καθώς από τις καταστροφές δημιουργούνται προβλήματα δημόσιας υγείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.