Η Μαγνησία «γεννά» διδάκτορες- Τι δείχνει έρευνα από το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ

φωτογραφία αρχείου
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα ο νομός Χαλκιδικής

«Γεννά» διδάκτορες η Μαγνησία, σύμφωνα με έρευνα του Δρ. Ιωάννη Πήτα, καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, κύριου ερευνητή του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και προέδρου της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AIDA), με την Θεσσαλίας εν γένει να τα πηγαίνει πολύ καλά αναφορικά με το επίπεδο των σπουδών των κατοίκων.
Σύμφωνα με τον κ. Πήτα υψηλές επιδόσεις σε τοπικά καταγόμενους διδάκτορες ανά 1000 κατοίκους έχουν η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, ο Νομός Ιωαννίνων, ο Νομός Κοζάνης.
«Φαίνεται ότι, υπό ορισμένες πολιτιστικές συνθήκες, η φτώχια οδηγεί στην μόρφωση υψηλού επιπέδου. Δεν ισχύει όμως παντού. Για παράδειγμα, οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας υστερούν και στην «γέννηση» διδακτόρων και σε κατά κεφαλήν εισόδημα. Η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία τα πάνε πολύ καλά, με τη Μαγνησία και τη Λάρισα να βρίσκονται στις υψηλές θέσεις της κατάταξης και να θεωρούνται «χρυσές» περιοχές. Εντελώς τυχαία, σε αυτές ακριβώς τις περιοχές προγραμματίζονται data centers και AI factories, με τα καλά τους και τα κακά τους (τα Νέα, 19/11/2025)», επισημαίνει ο Καθηγητής Πήτας, υπογραμμίζοντας ότι η νοητή αυτή γραμμή των επιστημόνων μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές ανάπτυξης μιας «Εγνατίας των γραμμάτων και της επιστήμης», με κατάλληλα κίνητρα και χρηματοδότηση και για επαναπατρισμό των εντόπιων επιστημόνων.

Ο Καθηγητής δε, τονίζει ότι χωρίς αυτούς τους επιστήμονες και την εκπαίδευση νέων, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ανάπτυξη, π.χ., στην Τεχνητή Νοημοσύνη, για τις ανάγκες της οποίας ξεκίνησε και η μελέτη.
Αντίθετα, όπως σημειώνει, υπάρχει αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στην “γέννηση” διδακτόρων και το ανά κεφαλήν τουριστικό εισόδημα στις διάφορες Περιφέρειες. Όλοι οι τουριστικοί νομοί και Περιφέρειες, με εξαίρεση το Β. Αιγαίο και την Κρήτη, είναι ουραγοί στα γράμματα, ενώ ο Νομός Χαλκιδικής έχει μακράν τις χειρότερες επιδόσεις (πάνω από 10 φορές χειρότερες από τον νομό Ιωαννίνων).
«Αυτό είναι πολύ κακό νέο για την εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος και την κοινωνική εξέλιξη των περιοχών αυτών, που πολλές τους ήδη σχεδόν έχουν φθάσει σε περιβαλλοντικό και χωροταξικό αδιέξοδο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με κατάλληλες κοινωνικές και μορφωτικές/πολιτιστικές πολιτικές, πριν είναι πολύ αργά», σημειώνει ο Καθηγητής.
Τέλος, όλως περιέργως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Πήτας, υπάρχει αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στην «γέννηση» διδακτόρων και το ανά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα στις διάφορες Περιφέρειες της χώρας. Δηλαδή, ο πλούτος δεν οδηγεί οπωσδήποτε στην μόρφωση υψηλού επιπέδου.
«Αν και ίσως είναι Ελληνική ιδιαιτερότητα, τέτοια δείγματα φαίνονται και σε άλλες χώρες. Παγκοσμίως, όμως, «οι διδάκτορες παντρεύονται διδακτόρισσες και γεννούν διδακτοράκια» και η φτώχια έχει θετική συσχέτιση με την χαμηλή μόρφωση.

Επειδή η ελπίδα ανάπτυξης της χώρας μας στηρίζεται κυρίως στο επιστημονικό και πολιτιστικό της δυναμικό, είναι σημαντικό να μελετήσουμε παραπέρα τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που ενισχύουν την κλίση στα γράμματα και να τις χρησιμοποιήσουμε σαν πυλώνα της εκπαιδευτικής/μορφωτικής πολιτικής της χώρας», κατέληξε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.