Ειδικό κλιμάκιο του Ι.Γ.Μ.Ε. στο δήμο Ρ. Φεραίου για τα νιτρικά

Ζήτησε με αφορμή τον αποκλεισμό περιοχών, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας

Ειδικό κλιμάκιο του Ι.Γ.Μ.Ε. στο δήμο Ρ. Φεραίου για τα νιτρικά, ζήτησε με αφορμή τον αποκλεισμό περιοχών από το γενικότερο πρόγραμμα, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, «με αφορμή την «Αναθεώρηση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής 14 Υδατικών Διαμερισμάτων» της χώρας που θέτει σε κίνδυνο να τεθούν εκτός προγράμματος περιοχές του Νομού Μαγνησίας και με δεδομένο ότι η χαρτογράφηση των περιοχών με κακή χημική σύσταση, που περιλαμβάνονται στα διαχειριστικά σχέδια των ευπρόσβλητων στη νιτρορύπανση περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, δεν περιλαμβάνει περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη, προκειμένου να καταδείξει την αναγκαιότητα ένταξης του Δήμου στο Πρόγραμμα Μείωσης Νιτρορύπανσης, ζήτησε από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ειδικό κλιμάκιο να μεταβεί σε περιοχές του εν λόγω Δήμου και να προχωρήσει σε μετρήσεις, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις προσεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη, με αυτή τη διαδικασία θα διαπιστωθεί η ποιοτική χημική σύσταση του υπόγειου υδροφορέα του Δήμου Ρήγα Φεραίου, κάτι που ενδεχομένως στηρίξει την ένταξή του στο Πρόγραμμα «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα». Όπως η ίδια τονίζει, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σημερινή χημική κατάσταση του υπόγειου υδροφορέα του Δήμου Ρήγα Φεραίου, κρίνεται απαραίτητο να γίνουν οι μετρήσεις για την πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων από τη γεωργική δραστηριότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με την πραγματοποίηση των δειγματοληψιών θα αποκτηθούν αξιόπιστα στοιχεία για την ποιοτική χημική σύσταση του υπόγειου υδροφορέα στην ευπρόσβλητη περιοχή από γεωργικής προέλευσης νιτρορύπανση του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Θα πραγματοποιηθούν μετρήσεις για τις συγκεντρώσεις σε νιτρικά, νιτρώδη και αμμωνιακές ενώσεις σε δεκαπέντε αγροτικές γεωτρήσεις του Δήμου Ρήγα Φεραίου κατανεμημένες στην ευρύτερη περιοχή, με τη σχετική δαπάνη για την πραγματοποίηση των δειγματοληψιών και αναλύσεων να έχει ήδη εγκριθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.