Ημέρες Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στο Μόναχο

Παρουσία του Μαγνησιώτη Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Μαλαμούση

Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του ναζισμού τελέσθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2021 και με αφορμή τη φετινή 83η επέτειο της έναρξης από το χιτλερικό καθεστώς των διωγμών των Εβραίων και του Ολοκαυτώματος, στις 9 Νοεμβρίου 1938, σύμφωνα με τον Πρωτοπρεσβύτερο  Απόστολο Μαλαμούση, ο οποίος παρευρέθηκε. Η εκδήλωση με γενικό θέμα «Η Πορεία Θανάτου των 1.027 εβραίων και αθίγγανων γυναικών με καταγωγή από την Πολωνία και την Ουγγαρία», πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άλλαχ, κοντά στο Μόναχο, μπροστά στη μοναδική αυτούσια παράγκα του στρατοπέδου συγκέντρωσης που σώζεται μέχρι σήμερα.

Επίσης, στις 9 Νοεμβρίου 2021 ο Δήμος Μονάχου και η Εβραϊκή Κοινότητα Μονάχου τέλεσαν μια Ήμερα Μνήμης με αφορμή τα 80 χρόνια από τη σύλληψη και μεταφορά 3.440 εβραίων από το Μόναχο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη πόλη Κάουνας της Λιθουανίας, όπου και τους εκτέλεσαν. Η τελετή, στην οποία παρευρέθηκε εξίσου ο Μαγνησιώτης πάτερ, έλαβε χώρα μπροστά στο Μνημείο Μνήμης που στήθηκε στον ίδιο τόπο που υπήρχε η Εβραϊκή Συναγωγή Μονάχου και η οποία κατεδαφίστηκε με απόφαση του Χίτλερ. Το Μνημείο Μνήμης είναι ένα μεγάλο σύμπλεγμα πέτρας, όπου αναγράφεται το ιστορικό της πυρπόλησης και κατεδάφισης της Εβραϊκής Συναγωγής. Στο κέντρο της επιγραφής είναι η λαξευμένη στα εβραϊκά και γερμανικά η φράση: «Να θυμάσαι, ο εχθρός σε ύβρισε», από τον στίχο 18 του Ψαλμού 74.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου Μονάχου μια επίσημη πολιτειακή εκδήλωση για τα θύματα του ναζισμού και κυρίως των εβραίων, μάλιστα στην ίδια αίθουσα όπου ο υπαρχηγός του Χίτλερ, Γκέμπελς, έδωσε εντολή να κάψουν οι ναζιστές τις εβραϊκές συναγωγές της Γερμανίας.

Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από το προσωπικό αρχείο του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Μαλαμούση:

Από την εκδήλωση στις 7 Νοεμβρίου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άλλαχ: Foto Markus Götzfried

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.