Βέβαιος ότι θα σπάσει το απόστημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κώστας Λάμπρος.
Μέσα από τη συχνότητα του Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη, μίλησε για το θέμα που ταλανίζει τις τελευταίες ημέρες τον αγροτικό κόσμο της χώρας, δηλαδή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπενθύμισε ότι το 2011 όταν και ήταν υπάλληλος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν προχωρήσει σε ψηφιοποίηση των αγροτικών εκτάσεων, ώστε να μην μπορούν οι αγρότες να δηλώσουν κάτι που δεν ίσχυε, διασπαθίζοντας κοινοτικό χρήμα.
Αφού έγινε πρώτα η ψηφιοποίηση και μετά ο έλεγχος η χώρα κέρδισε 3,2 δισ ευρώ, γιατί είχαν παρακρατηθεί τα χρήματα από την Ευρωπαία επίτροπο, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Τα χρήματα αυτά αποδόθηκαν στους αγρότες και ελέγχθηκε το αρχείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα προχώρησαν. Ωστόσο, εμφανίστηκε πάλι ένα «σύστημα» μέσα από την ηλεκτρονική διαχείριση των εκτάσεων το οποίο μπορούσε να διαχειρίζεται και να λυμαίνεται τέτοιες επιδοτήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρο αυτό το «απόστημα» θα πρέπει να σπάσει και ο Γεωπονικός Σύλλογος είχε προειδοποιήσει τους αρμόδιους από το 2011, γιατί κάποιοι τότε είχαν απολυθεί και έμειναν ορισμένοι που είχαν μεγαλύτερη πρόσβαση στα κανάλια εξουσίας οι οποίοι τελικά παρέμειναν.
«Πραγματικά πρόκειται για χάλι, ενώ και ο τελευταίος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ τα έκανε σαλάτα, γιατί δεν μπορείς να λες ότι με πειράζει ότι ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι και οι δικαστικές αρχές, αλλά να μην μιλάς για το πρόβλημα που υπάρχει. Πρέπει και ο Ευρωπαίος εισαγγελέας και η ελληνική δικαιοσύνη να παρέμβουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπρος ο οποίος πρόσθεσε ότι όπως φαίνεται προς το παρόν το σκάνδαλο δεν έχει προεκτάσεις και στη Μαγνησία.
Υποστήριξε ότι αυτοί οι γεωπόνοι οι οποίοι δεν τίμησαν τον μισθό τους, δεν γίνεται να αντιπροσωπεύουν όλο τον κλάδο, με την πλειοψηφία τους να επιθυμούν την εξεύρεση λύσης. Εξήγησε ότι ο ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ελεγκτικός οφείλοντας να βγάζει εκτός συστήματος πληρωμών όσους έχουν κάνει κάποια παρατυπία, χωρίς να το έχει καταφέρει αυτό όπως φαίνεται.
«Θεωρώ ότι το πρόβλημα θα λυθεί και προσωπικά τότε είχα ενημερώσει όλες τις πολιτικές ηγεσίες για αυτό το θέμα» ανέφερε και χαρακτήρισε ως λογικό το να υπαχθεί στην ΑΑΔΕ ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς θα μπορεί ο κάθε γεωπόνος να κάνει μια δήλωση καλλιέργειας για τον αγρότη.
«Δεν μπορούν να εκβιάζουν κάποιοι διαπλεκόμενοι ιδιώτες και δημόσιοι υπάλληλοι την εκάστοτε πολιτική εξουσία και να μην λύνεται το πρόβλημα από τη στιγμή που ελέγχουν αρκετά δισ ευρώ. Πιστεύω ότι οι ιδιώτες που είχαν τον έλεγχο όταν τους ρωτούσε ο υπουργός για το πότε θα πληρώσουν του απαντούσαν ότι πρέπει να γίνουν κάποιες επιπλέον ενέργειες κωλυσιεργώντας επίτηδες. Γι’ αυτό έγιναν προσπάθειες όλο το σύστημα να μεταβιβαστεί στο gov.gr ή την ΑΑΔΕ για να δοθεί λύση» υπογράμμισε ο κ. Λάμπρος.
Μεγάλο το πρόβλημα των αγροτών στη Μαγνησία
Χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι έχουν καθυστερήσει οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, με τη διαδικασία να έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει. Όπως αναφέρει βασικός στόχος του γεωπονικού κόσμου είναι να πείσει τους ιθύνοντες ότι η δουλειά τους είναι στο χωράφι και όχι το να δίνουν εντολές μέσα από το γραφείο. Σχολιάζοντας την τωρινή κατάσταση του αγροτικού κόσμου της Μαγνησίας τη χαρακτήρισε ως παρά πολύ δύσκολη, με ορισμένους να αναγκάζονται να αποχωρήσουν από τον αγροτικό κλάδο.
Ο πρόεδρος του Γεωπονικού, ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αγροτών και συγκεκριμένα μια είναι αυτή όπου δεν είχαν σκοπό να φύγουν, αλλά επειδή έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλάζουν επιχειρηματική κατεύθυνση. «Υπάρχουν και κάποιοι που έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα, αλλά η πλειοψηφία εξακολουθεί να το αντιμετωπίζει» κατέληξε.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου






























