Κ. Παπανάτσιου: «Στη ΝΔ έχουν τρομοκρατηθεί- Αλλαγή πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνία»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Η βουλευτής Μαγνησίας σχολίασε τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα

Για ένα πρόγραμμα κοστολογημένο, που θα καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των ολιγαρχών έκανε λόγο η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, σχολιάζοντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη τις προγραμματικές εξαγγελίες του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα στην 86η ΔΕΘ. Η κ. Παπανάτσιου, υπογράμμισε πως η ουσία του προγράμματος είναι η αλλαγή πολιτικής, τονίζοντας πως όλα τα μέσα είναι ρεαλιστικά, κινούνται στην ευρωπαϊκή λογική και μπορούν να γίνουν την επόμενη ημέρα. Μάλιστα σχολίασε πως η ΝΔ είναι τρομοκρατημένη γι’ αυτό και κάνει προσπάθεια αποδόμησης των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν αποτελούν ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης με τα άμεσα μέτρα να γίνονται  την πρώτη χρονιά που θα δώσει ο ελληνικός λαός τη δυνατότητα διακυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ και κάποια άλλα που θα γίνουν στην πορεία μέσα στην τετραετία.

«Είναι μέτρα κοστολογημένα και ρεαλιστικά και μπορούν να γίνουν την επόμενη ημέρα. Από το Υπουργείο Οικονομικών έχουν τρομοκρατηθεί. Καταλάβανε ότι έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά, είναι δύσκολο να την αποδομήσουν και χρησιμοποιούν την τρομοκράτηση. Μας μιλάμε για νέα μνημόνια, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν που το 2009 άφησε την τη χώρα υπερχρεωμένη και φτάσαμε στην κατάσταση των μνημονίων, που από τα μνημόνια ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβγαλε και άφησε τα αποθέματα για να μπορούν αυτή τη στιγμή και να μπορούν να υλοποιούν την πολιτική τους. Σε καμιά περίπτωση η διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φέρει νέα μνημόνια», επεσήμανε η ίδια.

Σε ότι αφορά στον τομέα της ενέργειας η κ. Παπανάτσιου επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για μια αλλαγή πολιτικής, μια πολιτική που ακολουθεί η Γαλλία αλλά και η Γερμανία, λέγοντας όχι στην επιδοματική πολιτική.

« Δεν μπαίνουμε σε μια παροχολογία, μπαίνουμε σε μια αλλαγή πολιτικής. Σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει και οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ενέργειας να αναλάβουν τις ευθύνες εάν θέλουν να λένε ότι είναι στην ελεύθερη αγορά. Εμείς λέμε θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη, θα αλλάξουμε τον τρόπο υπολογισμού και θα κάνουμε τις αλλαγές για ένα δίκαιο, οικονομικό σύστημα για τη χώρα μας. Θέλουμε να υπάρχει ένα κράτος δημοκρατικό, ένα κράτος με δίκαιη οικονομία γι’ αυτό και οι προτάσεις μας, που επαναφέρουμε ζητήματα που οφείλουμε. Όλα αυτά είναι ρεαλιστικά», συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και τη διαφωνία του Υπουργείου Οικονομικών ότι στην κοστολόγηση δεν έχει βάλει το καθαρό ποσό, αλλά βάζει και τα έσοδα του κράτους από την οποιαδήποτε αύξηση. Επίσης στα αναδρομικά στους συνταξιούχους, υπολογίζει  όλο το ποσό, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε πως τα αναδρομικά θα δοθούν σε τρία χρόνια.

Στο κομμάτι της ακρίβειας η κ. Παπανάτσιου  έριξε πάλι τα βέλη της στην κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι «οι κινήσεις τους είναι κινήσεις αγωνίας γιατί βλέπουν ότι υπάρχει άλλη πρόταση με κοινωνικό πρόσωπο, που δεν δίνει χρήματα στους ολιγάρχες και σε μια οικογενειοκρατία αλλά στο σύνολο της κοινωνίας. Οι προτάσεις μας είναι για το σύνολο της κοινωνίας, το σύνολο του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός θα τις δεχτεί και θα τις αναλύσει».

Μιλώντας για τη στήριξη της μικρομεσαίας τάξης η πρώην Υφυπουργός Οικονομικών τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το αφορολόγητο για μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που θα αυξηθεί στις 10.000 ευρώ, υπάρχει αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, το αφορολόγητο θα δοθεί πλέον και στους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται το τέλος επιτηδεύματος. Ακόμη, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αλλάξει τη δομή του και να δοθούν περισσότερα προνόμια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μόνο στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Για κρατικοποίηση ΔΕΗ, Εθνικής Τράπεζας και στεγαστικό νέων

Η Βουλευτής Μαγνησίας αναφέρθηκε και στην επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας, τονίζοντας για τη δεύτερη πως «θέλουμε να τους προλάβουμε γιατί αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις για ιδιώτες που έχουν ενδιαφέρον.  Είναι έτοιμοι να δώσουν την Εθνική Τράπεζα όπως δώσανε και τη ΔΕΗ. Μην τολμήσουν και το κάνουν. Βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη και στην Αμερική να αλλάζουν τακτική να έρχονται και να δίνουν δημόσιο χαρακτήρα στην ενέργεια κτλ και εδώ να έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και  να φέρνει παρωχημένα πράγματα όπως τα δάνεια για τους νέους και τους φοιτητές».

Τόνισε πως η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι κοστολογημένη στα 340 εκ. ευρώ. «Το έκανε η Γαλλία, η Γερμανία γιατί όχι και εμείς; Δεν μιλάμε για πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Είναι ρεαλιστικό να γίνει», επεσήμανε.

Σε ότι αφορά στα δάνεια των νέων η κ. Παπανάτσιου σχολίασε πως ο Τζο Μπάιντεν απάλλαξε τους νέους από τα φοιτητικά τους δάνεια και τώρα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης να δώσει δάνεια στους νέους.

«Υπάρχουν άλλες πολιτικές σε άλλες χώρες, χρησιμοποιούν το Ταμείο Ανάκαμψης κι εμείς ερχόμαστε να τους δέσουμε στο άρμα των τραπεζών και θα έχουμε μια γενιά χρεωμένη. Δεν θέλουμε κάτι τέτοιο. Θέλουμε διαφορετική πολιτική για τους νέους μας, για τις μητέρες γι΄ αυτό και δίνουμε επίδομα μητρότητας για να δούμε και κάτι διαφορετικό στο δημογραφικό», σχολίασε.

Απολύτως κοστολογημένο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Υπερθεματίζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε πως οι δαπάνες είναι κοστολογημένες κι ανέρχονται στα 9,35 δις ευρώ. «Εμείς βλέπουμε έσοδα από αυτά που δεν βλέπουν εκείνοι. Από τα υπερκέρδη των εταιρειών και της ενέργειας και τω καύσιμων έχουμε 3,69 δις και από τη φορολόγηση των μερισμάτων πάνω από 50.000 ευρώ με συντελεστή 10%, πάμε στα 50 εκ. τον χρόνο , άρα έχουμε 3,.74 δις στ έσοδα με την αλλαγή πολιτικής που θα κάνουμε. Επίσης 9,35 δις οι δαπάνες μας, άρα το αποτέλεσμά μας το δημοσιονομικό είναι 5,61 δις ευρώ», εξήγησε αναλυτικά, τονίζοντας πως τόσο είναι το ποσό των μέτρων που εξήγγειλε και ο κ. Μητσοτάκης, μόνο που το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλη πολιτική.

 

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις αγορές να κάνουν παιχνίδι. Εδώ οφείλει το κράτος και στην πανδημία και ενεργειακή κρίση  να πάρει μέτρα, να μπορέσει να βάλει φραγμούς στα υπερκέρδη και στο ποσοστό των κερδών τους για να ζήσει η κοινωνία. Δεν φέρνουμε τη σοβιετική ένωση, φέρνουμε πράγματα που γίνονται στην ΕΕ. Δεν είναι κάτι εξωπραγματικό, είναι αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία, στη Γερμανία. Μόνο στην Ελλάδα δεν γίνονται γιατί ο κ. Μητσοτάκης είναι ταγμένος σε αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων και γι’ αυτό δεν τους βάζει φραγμούς», υπογράμμισε κ. Παπανάτσιου.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.