Κάλεσμα σε μαθητές της Μαγνησίας να… εκτοξεύσουν ιδέα τους στο διάστημα

Μαθητικός διαγωνισμός για τις διαστημικές αποστολές

Μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα καλούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις και τα σχέδια τους για μία πειραματική διάταξη που θα ταξιδέψει στη Στρατόσφαιρα τον επόμενο χρόνο. Η πειραματική διάταξη θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και προδιαγραφές και να υποστηρίζει την πραγματοποίηση ενός καινοτόμου πειράματος που θα βοηθήσει την υλοποίηση διαστημικών ταξιδιών σε άλλους πλανήτες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η πειραματική διάταξη που θα επιλεγεί σε εθνικό επίπεδο θα τοποθετηθεί σε ειδική κάψουλα μαζί με άλλες πειραματικές διατάξεις σε πύραυλο της BLUE ORIGIN (https://www.blueorigin.com/). Ο πύραυλος NEW SHEPARD Θα οδηγήσει την κάψουλα με τα πειράματα στο διάστημα, εκεί θα μένει για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη γη.
Η ομάδα μαθητών που θα παρουσιάσει την καλύτερη ιδέα για το ποιο πείραμα μπορεί να γίνει στο εσωτερικό της κάψουλας ενώ αυτή θα βρίσκεται στο διάστημα θα έχει την ευκαιρία να το κατασκευάσει με την πλήρη υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας της Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Επιπλέον η προσπάθεια της ομάδας θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 2000 ΕΥΡΩ για την κατασκευή και τη λειτουργία της πειραματικής διάταξης.
Πρόκειται για μία μοναδική διαθεματική δράση που βασίζεται στη μεταφορά της γνώσης και της ερευνητικής πρακτικής από τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ προωθείται η καλλιέργεια νοοτροπίας μετασχηματισμού της γνώσης σε καινοτομία μέσα από την υποστήριξη ερευνητικών δράσεων σε σχολεία.
Απώτερος σκοπός της είναι η ενημέρωση και εξοικείωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά και της τοπικής κοινωνίας με σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές μέσα από βιωματικά εργαστήρια κατασκευών και την παραγωγή επαναχρησιμοποιούμενου ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχόμενου στην Επιστήμη & Τεχνολογία (π.χ.τομέας Ρομποτικής και Ηλεκτροκίνησης), η Μηχανική και ο Μηχανολογικός
Σχεδιασμός και τα Μαθηματικά (STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics).
Το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιανουαρίου οι μαθητές θα εκτοξεύσουν τις δικές τους ιδέες από το αμφιθέατρο Σαράτση στο κτήριο Δελμούζου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο μαθητικός διαγωνισμός “Διαστημικές αποστολές” φιλοδοξεί να στείλει την ιδέα μιας ομάδας προερχόμενης από τα σχολεία της Μαγνησίας ή της Λάρισας στο διάστημα. Η διάταξη, αφού φτάσει στο διάστημα θα ξαναγυρίσει στη γη για να επιστραφεί στους εμπνευστές της.
Η εκδήλωση ξεκινά στις 10 το πρωί του Σαββάτου όπου θα γίνει η υποδοχή των μαθητών κι έπειτα θα ακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες και προβολή ταινίας με θέμα την ξενάγηση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Την Κυριακή στις 10.30 θα συγκροτηθούν οι ομάδες και θα γίνει συζήτηση για τη δημιουργία των διαστημικών αποστολών, όπως και η ανάλυση της διαδικασίας για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.