Καλλιέργειες, αυτοκίνητα και θερμοκήπια επλήγησαν από το χαλάζι της Κυριακής

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν αυτοψίες για να υπολογίσουν τη ζημιά

Ξεπάστρεψε, στην κυριολεξία, τις καλλιέργειες και τους καρπούς των δένδρων το έντονο χαλάζι της Κυριακής, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα και θερμοκήπια. Ήδη κλιμάκια του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν αυτοψία ια να υπολογίσουν το μέγεθος των καταστροφών και η αντιπεριφερειάχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ζητά να γίνουν γρήγορα όλες οι διαδικασίες και να αποζημιωθούν οι πληγέντες καλλιεργητές.

Το χαλάζι που έπεσε, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, διήρκησε περίπου ένα τέταρτο και ήταν έντονη Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου με επίκεντρο το Ξουρίχτι και την Τσαγκαράδα, όπου επλήγησαν μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας μήλων. Στην επικράτεια του Δήμου Ν. Πηλίου, από την άλλη, καταστράφηκαν όλες οι καλλιέργειες, όπως εσπεριδοειδή, κεράσια, αχλάδια, βερίκοκα και κηπευτικά.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη «ότι υπήρχε πάνω στα δένδρα ή ήταν φυτεμένο δεν υφίσταται πλέον, ενώ υπέστησαν ζημιές και αυτοκίνητα και θερμοκήπια»…

Ήδη έχουν ξεκινήσει να δέχονται αιτήματα για αποζημιώσεις και ελέγχους οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους δύο Δήμους.
«Μίλησα με εκπρόσωπο του ΕΛΓΑ, την κ. Τάσιου που έχει ξεκινήσει αυτοψίες και θα αυτές θα συνεχιστούν και τις επόμενες δύο ημέρες. Παράλληλα οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ είναι και εκείνοι έξω μαζί με τους επόπτες προκειμένου να συντάξουν κείμενα αυτοψίας και να ακολουθηθεί η διαδικασία. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε, είναι ότι το κράτος πρέπει να επιδείξει μία ταχύτητα αυτή τη φορά. Έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη οι παραγωγοί, οι καλλιεργητές, είτε από τα καιρικά φαινόμενα, είτε από την οικονομική δυσμένεια», επισήμανε η κα Κολυνδρίνη.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, η ανταπόκριση του κράτους πρέπει να είναι άμεση, όχι μόνο καταγραφή «γιατί έχουμε κουραστεί να τα περιγράφουμε τα προβλήματα και να τα καταγράφουμε. Πρέπει να αποζημιωθεί ο κόσμος γιατί έχει προκληθεί ολική καταστροφή. Μιλάμε σχεδόν για όλη την καλλιεργήσιμη έκταση του Ν. Πηλίου», διευκρίνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.