Καμμένου στο Ράδιο ΕΝΑ: «Τα τουριστικά γραφεία έχουν μείνει χωρίς αντικείμενο»

Ελπίζοντας σε ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης μέχρι το καλοκαίρι

Σε φάση αναμονής και χωρίς αντικείμενο λειτουργίας βρίσκονται οι τουριστικοί πράκτορες αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την  Πρόεδρο του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και τουριστική πράκτορας επίσης, κα Θέκλα Καμμένου, που μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την όλη κατάσταση.

Επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή τα περισσότερα τουριστικά γραφεία είναι κλειστά, η κα Καμμένου σημείωσε ότι το μόνο που γίνεται είναι ο προγραμματισμός για κάποια πράγματα που αφορούν το επόμενο καλοκαίρι, και ίσως για κινήσεις με φόντο το Πάσχα και σε καμία περίπτωση για τα Χριστούγεννα. « Όταν ρυθμιστεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό, θα βγουν κάποια προγράμματα αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο. Αν ο κόσμος τα ακολουθήσει είναι άλλο θέμα» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εφαρμόστηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Βέβαια και ο συγκεκριμένος κλάδος έχει να καλύψει υποχρεώσεις χωρίς να έχει έσοδα, όντας σε απραξία πολλά από τα μέλη του από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.«Ο Τουρισμός ναι μεν ήταν ο κλάδος που είχε βγάλει την οικονομία μπροστά παρά την κρίση και αυτό δείχνει και τη δυναμική που έχει, έχοντας και τότε προβλήματα αλλά μπορώντας να έχουμε κόσμο στις περιοχές μας και να προχωρούμε. Από εδώ και πέρα τι κάνουμε;» αναρωτήθηκε η κα Καμμένου για να συμπληρώσει:  «Ο κλάδος χρειάζεται στήριξη και δεν είναι μαγαζί που να έχει προϊόντα σε στοκ και ο τζίρος που χάνεται δεν αναπληρώνεται. Έχουμε πάρα πολλά έξοδα σε επενδύσεις και σε κόστη συντήρησης, όπως στα λεωφορεία. Το προσωπικό μας είναι ακόμη σε αναστολή, αλλά πόσο μπορούν να ζουν με τα ποσά που παίρνουν από το κράτος;».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των υποχρεώσεων είναι τα τέλη κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων που είναι διπλά σε σχέση  με αυτά των λεωφορείων των ΚΤΕΛ! Βέβαια, όπως σημειώνει η κα Καμμένου: «Τα τουριστικά λεωφορεία δεν έχουν δουλέψει ούτε δύο μήνες εντός του 2020. Υπάρχει μία επιχορήγηση μετά από πολλές διαπραγματεύσεις για τα τουριστικά λεωφορεία που αφορά μόνο τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο και ελπίζω να υπάρξει μία δεύτερη φάση μέσα στο 2021 σ’ αυτό, περίπου 3500 ευρώ για κάθε λεωφορείο 50 θέσεων για να καλυφθούν υποχρεώσεις».

Τέλος, σημειώνει ότι ο κλάδος θα προσαρμοστεί αλλά: «Πρέπει πρώτα να παλέψουμε όλοι μαζί το θέμα του ιού και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει το καλοκαίρι, με τον ερχομό και του εμβολίου. Ευελπιστούμε ότι θα  υπάρξουν κοινά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για να ξέρει και ο κόσμος νωρίς και εγκαίρως πώς θα ταξιδέψει. Αν έχουμε το 50% της κίνησης του 2019 νομίζω ότι θα είμαστε πανευτυχείς».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.