Καταγγέλλει βανδαλισμό σε σπήλαιο της Όθρυος

Η Εταιρία Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας ο «Χείρων»

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Σπηλαιολογικός Σύλλογος του Βόλου, ΕΣΕΘ ΧΕΙΡΩΝ, την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, σε γνωστό σπήλαιο της Όθρυος, με τα λύπης τα μέλη του διαπιστώσανε μεγάλο μέγεθος καταστροφής εσωτερικά του σπηλαίου. Το σπήλαιο αυτό είναι γνωστό στην Σπηλαιολογική κοινότητα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς το είχαν επισκεφτεί σε Βαλκανική και Πανελλήνια συνάντηση πλήθος σπηλαιολόγων, ενώ συνάμα στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί και σε άσκηση σπηλαιοδιάσωσης.

Ένας από τους κύριους σκοπούς του συλλόγου είναι η προστασία των σπηλαίων και η ευαισθητοποίηση του κόσμου ως προς αυτά. Τα σπήλαια θεωρούνται από το νόμο φυσικά μνημεία, αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά και υπόκεινται στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Η εικόνα που αντίκρισαν τα μέλη του συλλόγου στην επίσκεψή τους, είναι ένα σπήλαιο βανδαλισμένο, με πολλές καταστροφές. Καταστροφές που έγιναν από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την αξία του, ως προς τις γνώσεις που προσφέρει από βιολογικής και γεωλογικής άποψης, όχι μόνο για αυτό καθ ‘εαυτό το σπήλαιο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Όθρυος.

Πλέον, η εικόνα του σπηλαίου είναι ένα εσωτερικό «νταμάρι» από φερτές πέτρες που έχουν καλύψει όλο τον εσωτερικό διάδρομο, με αποτέλεσμα να φράξουν δύο από τις διόδους προσπέλασης. Μεγάλα στελέχη, από σταλαγμιτικό υλικό, σπασμένα και πεταμένα κάτω κατά μήκος του διαδρόμου, συνολικά 15-20 μέτρα. Η ζημιά που προκάλεσαν είναι αρκετά μεγάλη και σίγουρα «αφιέρωσαν» πολύ από τον ελεύθερο τους χρόνο! Επίσης, πίσω τους αφήσανε σακούλες από λιπάσματα, τις οποίες χρησιμοποιούσαν πιθανόν για να μεταφέρουν φερτό υλικό, χώμα και πέτρες. Σκουπίδια παντού, όπως μπουκάλια από νερά, καφέδες, πακέτα από τσιγάρα, τενεκέδες, φωτοβολίδες, άχυρο (πιθανόν για να ανάβουν φωτιά). Ο όγκος των σκουπιδιών, μέσα και έξω από το σπήλαιο, έπειτα από περισυλλογή που έγινε από τα μέλη του συλλόγου, ήταν δύο πολύ μεγάλες, σακούλες σκουπιδιών.

Κάνουμε έκκληση λοιπόν, ως Σπηλαιολογικός Σύλλογος (ΕΣΕΘ Χείρων), στους τοπικούς παράγοντες και στους κατοίκους της Βρύναινας, να αναλάβουν δράση, αποτρέποντας τέτοιες πράξεις και συμπεριφορές συνανθρώπων, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον θησαυρό της περιοχής τους!

Μην ξεχνάμε ότι προστατεύοντας τα σπήλαια, προστατεύουμε την ιστορία της περιοχής μας, ανακαλύπτουμε την γεωλογική εξέλιξη του τόπου μας! Είναι καθήκον όλων μας να ευαισθητοποιηθούμε για τα φυσικά μνημεία και να το διδάξουμε αυτό και στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, να αγαπήσουν και να φροντίσουν την περιοχή τους, δηλαδή τον τόπο όπου μεγαλώνουν, τον τόπο τους!
(Για προφανείς λόγους δεν αναφέρεται το όνομα του σπηλαίου – τα στοιχεία που έχει ο σύλλογος είναι διαθέσιμα στους αρμ
όδιους φορείς όποτε τα χρειαστούν.)

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.