ΚΚΕ Μαγνησίας: «Οι νοσηλευτές δίνουν καθημερινά μεγάλη μάχη σε αντίξοες συνθήκες»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Το ΚΚΕ Μαγνησίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή υιοθετεί την ανακοίνωση του κόμματος, το οποίο, όπως τονίζει τιμά αγωνιστικά τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που δίνουν καθημερινά μεγάλη μάχη σε αντίξοες συνθήκες και συμβάλλουν στην προάσπιση της υγείας και της ζωής του λαού.
«Ως Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών έχει οριστεί η 12η Μάη, μια μέρα που έρχεται να υπενθυμίσει την προσφορά του κλάδου αλλά και τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, μαζί με τον υπόλοιπο λαό, ενάντια στην πολιτική που θεωρεί την υγεία εμπόρευμα, τους ασθενείς πελάτες και τους εργαζόμενους αναλώσιμους.
Τα προβλήματα που βιώνουν οι νοσηλευτές είναι αποτέλεσμα ενός συστήματος που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των λίγων και όχι τις κοινωνικές ανάγκες. Ακρίβεια σε βασικά είδη διαβίωσης, ενεργειακή φτώχεια, ανεργία και ελαστικές κακοπληρωμένες μορφές απασχόλησης, αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία συνθέτουν μια καθημερινότητα ασφυκτική για εμάς και τις οικογένειές μας.
Η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανταγωνισμούς, μέσω της ένταξης στο ΝΑΤΟ και της φιλοξενίας στρατιωτικών βάσεων, καθιστά τον ελληνικό λαό συνένοχο αλλά και θύμα στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις.
Τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού, που αναγκάζεται να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, είναι αποτέλεσμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που επιδεινώνει τις εργασιακές συνθήκες, περιορίζει τα κοινωνικά δικαιώματα και ανάγκες, επιμηκύνει τον εργάσιμο βίο, μειώνει δραστικά το εισόδημα των νοσηλευτριών και νοσηλευτών.
Eργασιακή ανασφάλεια, χαμηλοί μισθοί, συνεχόμενες βάρδιες και εργασιακό «burnout», δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και χρωστούμενες άδειες, τρομοκρατία, καμία διευκόλυνση και προστασία στις χιλιάδες μητέρες νοσηλεύτριες.
Αυτά είναι αποτελέσματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζει τις σύγχρονες ανάγκες για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού και τα εργασιακά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα και ανάγκες των νοσηλευτών, προκειμένου να στηριχτεί η ανάπτυξη που έχει ως κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ζει ο λαός περισσότερο και καλύτερα.
Αρκεί οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, συνολικά ο λαός που παράγει τον πλούτο, με την καθημερινή πάλη για τη διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα να στοχεύσει σε βαθύτερες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές για μια ανάπτυξη που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.
Για ένα αποκλειστικά κρατικό, σύγχρονο σύστημα Υγείας, καθολικό και δωρεάν σε όλους.
Η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική για τους νοσηλευτές είναι να δυναμώνει η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ
Για το μισθολόγιο, του νοσηλευτικού προσωπικού με αύξηση στο 20% στους μισθούς και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, την υπογραφή ΣΣΕ για τον ιδιωτικό τομέα. (με αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό ωράριο, προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία).
Για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς στον κλάδο Υγείας με την άμεση κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων και τη χρηματοδότησή του από το κράτος και το κεφάλαιο.
Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τα λεγόμενα επαγγελματικά ταμεία – σε αντίθεση με όλα τα άλλα αστικά κόμματα – διότι βάζουν στον «τζόγο» τα χρήματα των εργαζομένων και με κίνδυνο την απώλειά τους
Για την Άμεσα ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα Επαγγέλματα και μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες.
Για Άμεσα μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού, με αύξηση της άδειας τοκετού – λοχείας, απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στις έγκυες και στις μητέρες για όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας του παιδιού.
Για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Είναι σήμερα ώριμο να δουλεύει ένας νοσηλευτής 6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο και έως μία νυκτερινή βάρδια την εβδομάδα. Με αυτό το δεδομένο προκύπτουν οι αναγκαίες προσλήψεις τις οποίες διεκδικεί το ΚΚΕ.
Για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών με υπηρεσίες πρόληψης για την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου με μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
Για τη στελέχωση και τη θεσμοθέτηση ασφαλών, σύγχρονων αναλογιών νοσηλευτών – ασθενών, να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών τώρα, με επείγουσες διαδικασίες και να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας καθώς και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές. Μοναδική προϋπόθεση για πρόσληψη να είναι το πτυχίο!
Για τη δημιουργία ενιαίου επαγγελματικού κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού. Κατάργηση της πολυδιάσπασης και τη δημιουργία μίας, ενιαίας κατηγορίας Νοσηλευτικής, με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Παιδείας και Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αυτό είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την παροχή σύγχρονης νοσηλευτικής φροντίδας των ασθενών.
Είναι υποκρισία η στάση των κομμάτων που κυβέρνησαν, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, τα οποία επιδιώκουν να καλλιεργήσουν «κούφιες» προσδοκίες στο νοσηλευτικό προσωπικό με την πρότασή τους για Ενιαίο Επαγγελματικό Κλάδο Νοσηλευτικού Προσωπικού.
Όσοι κυβέρνησαν με την πολιτική που διαμόρφωσαν και υλοποίησαν, το «ενιαίο» πάει περίπατο από τη στιγμή που υπάρχουν 3 κατηγορίες νοσηλευτικού προσωπικού, με διαφορετικά πτυχία, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Στην ουσία η θέση των κομμάτων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ περί «ενιαίου κλάδου» αποσκοπεί στη «νομιμοποίηση» του «όλοι για όλα» στη βάση των μεγάλων ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό που από κοινού έχουν διαμορφώσει.
Η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική για τους νοσηλευτές είναι να δυναμώνει η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, γιατί «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό», στον δρόμο της ανατροπής».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.