Επίσημη διαμαρτυρία – Αίτηση Θεραπείαςκατέθεσαν οι «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα Δικαιώματα του Παιδιού» προς το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με ένα φλέγον ζήτημα που αφορά χιλιάδες εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πανελλαδικά και αρκετές εκατοντάδες στη Μαγνησία.
Όπως έγινε γνωστό, στη νέα προκήρυξη 2ΓΕ/2026 (διάταξη Ε16), το Υπουργείο θέτει ως προϋπόθεση τη σωρευτική ύπαρξη «γονικής μέριμνας και επιμέλειας» προκειμένου να μοριοδοτηθεί ένας υποψήφιος για τα τέκνα του. Η διατύπωση αυτή αποκλείει αυθαίρετα έναν τεράστιο αριθμό γονέων οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι ασκούν κανονικά και νόμιμα τη γονική μέριμνα (καταβολή διατροφής, ενεργός συμμετοχή στην ανατροφή κ.λπ.), δεν έχουν την αποκλειστική επιμέλεια.
Προκήρυξη που δεν έχει εναρμονιστεί
Συγκεκριμένα, προβλήματα στη μοριοδότηση των διαζευγμένων εκπαιδευτικών που έχουν και παιδιά δημιουργεί το νέο πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας, με αρκετούς από αυτούς να ζητούν βελτιώσεις και παρεμβάσεις με εναρμόνιση με το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και μέλος του νεοσύστατου Συλλόγου Μονίμων Εκπαιδευτικών Γιώργος Σταματάκος δήλωσε στο Ράδιο Ένα 102,5 και τον Ηλία Κουτσερή,πως στη 2ΓΕ και στην 1ΓΕ που είναι η κατάταξη των εκπαιδευτικών στις προκηρύξεις βάσει μοριοδότησης, η διαδικασία μορίων των τέκνων αναγνωρίζει επί της ουσίας μοριοδότηση γι’ αυτόν που διαθέτει γονική μέριμνα και επιμέλεια μαζί σωρευτικά, κάτι που πρακτικά δεν μπορεί να ισχύσει για όλες τις περιπτώσεις. Η προκήρυξη δεν βγήκε από το υπουργείο Παιδείας, αλλά από τον ΑΣΕΠ, ο οποίος επί της ουσίας δεν έχει εναρμονιστεί με τον 4000800/21 που αναμορφώθηκε από τον κ. Τσιάρα και ορίζει ότι από κοινού ασκούν μέριμνα και οι δύο γονείς.
«Το κάθε παιδί έχει δύο
γονείς οι οποίοι είναι ίσοι»
«Άλλο η επιμέλεια με ποιον μεγαλώνει το παιδί και άλλο η γονική μέριμνα. Αυτή συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις για το παιδί, προκειμένου να πάει στο σχολείο, να πάει εκδρομές, συμμετέχουν από κοινού στην υγεία, στα δικαιώματα διατροφής, οποιαδήποτε αλλαγή υπάρχει για το παιδί και αποφασίζουν ασχέτως ποιος έχει την επιμέλεια. Η διαμαρτυρία επί της ουσίας είναι βάσιμη και προσβάλει τον γονέα που δεν διαθέτει επιμέλεια εάν εφαρμοστεί και θα πρέπει το ΑΣΕΠ και το υπουργείο Παιδείας να εξετάσουν το ζήτημα, γιατί είναι σε πλήρη αντίθεση τόσο με το ευρωπαϊκό, όσο και με το 1510 του Αστικού Κώδικα που ορίζει τα θέματα της οικογένειας» υποστήριξε ο κ. Σταματάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κάθε παιδί έχει δύο γονείς οι οποίοι είναι ίσοι και δεν μπορεί να προσβάλλεται ούτε ο ένας γονέας ούτε το παιδί, γιατί εάν ισχύσει το νέο πλαίσιο με τη μοριοδότηση είναι σαν να λέμε στον γονιό ότι δεν έχει παιδί ή ότι ασκεί τυπικά καθήκοντα και όχι αυτά που είναι γνωστά εδώ και χρόνια στην ελληνική οικογένεια.
Πρέπει να γίνει επανεξέταση του θέματος και να υπάρξει εναρμόνιση και με το ελληνικό και με το ευρωπαϊκό δίκαιο για τα δικαιώματα του Ανθρώπου. Παλιότερα είχε ξαναβγεί ανάλογη προκήρυξη η οποία δεν είχε λειτουργήσει κατά αυτό τον τρόπο και θα πρέπει να λυθεί, καθώς και η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη προέρχεται από το υπουργείο Οικογένειας και γνωρίζει όλα αυτά τα ζητήματα. «Δεν μπορεί αυτό να ισχύει και να αποκλείει το παιδί από τον γονέα, αλλά και να αποκλείει και το ίδιο το παιδί από τον γονέα, γιατί αυτό είναι αμφίδρομο. Αποκλείεται και ο γονέας από το παιδί, γιατί ουσιαστικά λένε ότι δεν έχεις παιδί, δεν μοριοδοτείσαι και το παιδί είναι σαν μην έχει γονέα.
Το υπουργείο ή θα πρέπει να βγάλει διευκρινιστική ή να δώσει, σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι υπάρχει λάθος, το δικαίωμα σε γονείς να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα. Πέρα από το νομικό κομμάτι και από τη στιγμή που υφίσταται η γονική μέριμνα θα ήταν σωστό θεωρώ να έλεγε εάν σε κάποιον έχει αφαιρεθεί η γονική μέριμνα κάτι που είναι πολύ δύσκολο, αλλά μπορεί να συμβεί. Εάν έχει συμβεί αυτό υπάρχουν λόγοι να μην μοριοδοτηθεί, ωστόσο, επειδή υφίσταται γονική μέριμνα, όλοι οι γονείς είναι ίσοι και έχουν δικαίωμα στα παιδιά τους» κατέληξε ο κ. Σταματάκος.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου































