Κων. Μαραβέγιας: Αναγκαία η χρηματοδότηση και λειτουργία του Ερευνητικού Σταθμού στον Γέρακα Αλοννήσου

Ενημέρωση για την προοπτική χρηματοδότησης και λειτουργίας του Ερευνητικού Σταθμού στον Γέρακα Αλοννήσου, ζητεί με Ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι εδώ και 2 δεκαετίες ο Ερευνητικός Σταθμός Γέρακα Αλοννήσου, ο οποίος κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, παραμένει ανενεργός, οδηγώντας στην απαξίωση της υποδομής και στην καταστροφή του εξοπλισμού της. Ο εν λόγω Ερευνητικός Σταθμός προοριζόταν να λειτουργήσει ως κέντρο έρευνας του θαλάσσιου περιβάλλοντος στις Β. Σποράδες, στο πλαίσιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων. Δυστυχώς, όμως, λόγω υποχρηματοδότησης, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, δεν προχώρησε η ανάπτυξη του Ερευνητικού Σταθμού και τελικά διεκόπη ακόμα και η συντήρηση / φύλαξη του.

Επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, πρόσφατο αφιέρωμα του NationalGeographic για τους καλύτερους καταδυτικούς προορισμούς στον κόσμο, σύμφωνα με το οποίο η Αλόννησος αποτελεί σήμερα το σπουδαιότερο κέντρο υποθαλάσσιων δραστηριοτήτων παγκοσμίως, ο κ. Μαραβέγιας υπογραμμίζει ότι η αξιοποίηση των υπαρχουσών ερευνητικών υποδομών στο νησί είναι εκ των ων ουκ άνευ για την περαιτέρω ανάδειξη της Αλοννήσου και την ανάπτυξη και νέων – συναφών με τον καταδυτικό τουρισμό- δράσεων, όπως είναι η μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί από τον κ. Σκρέκα να τον ενημερώσει εάν:
1. Εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος την άμεση αποκατάσταση του Ερευνητικού Σταθμού Γέρακα Αλοννήσου και του ερευνητικού σκάφους του προκειμένου να λειτουργήσουν επ’ωφελεία της τοπικής κοινωνίας
2. Αν ναι, ποιο θα είναι το οργανωτικό σχήμα στο οποίο θα ενταχθεί η δομή αυτή και βάσει ποιου σχεδίου / κατευθύνσεων και χρηματοδοτικού προγράμματος θα αναπτυχθεί

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.