Κων. Μαραβέγιας: Κεφαλαιώδους σημασίας η προσφορά του Χρ. Συργκάνη στο «Αχιλλοπούλειο»

Στην τελετή ονοματοδοσίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και της Μοναδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης του Νοσοκομείου Βόλου, στη μνήμη του αείμνηστου γιατρού Χρήστου Συργκάνη, παρέστη σήμερα ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του εξήρε το έργο και την προσφορά του πρώην διευθυντή της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, επισημαίνοντας ότι ο Χρήστος Συργκάνης υπήρξε ένας αγωνιστής γιατρός, υπόδειγμα εντιμότητας, εργατικότητας και προσφοράς στο συνάνθρωπο. Υπηρέτησε με προσήλωση την ιατρική επιστήμη και το Νοσοκομείο του Βόλου μέχρι και τη συνταξιοδότησή του, απορρίπτοντας ακόμη και πανεπιστημιακές θέσεις.

Όπως είπε ο κ. Μαραβέγιας, «η προσφορά του ήταν κεφαλαιώδους σημασίας, αφού με δικές του ενέργειες και πρωτοβουλίες δημιουργήθηκε το Νεφρολογικό Τμήμα του «Αχιλλοπούλειου» και το Τμήμα Περιτοναϊκής Κάθαρσης, με τους νεφροπαθείς στη Μαγνησία να βρίσκουν στο πρόσωπό του έναν ισχυρό σύμμαχο για να «πολεμήσουν» την ασθένειά τους.

Ο συνδυασμός της επιστημονικής του κατάρτισης, του δυναμισμού και της αγωνιστικότητας που τον χαρακτήριζαν, ενέπνευσε του νεότερους γιατρούς, οι οποίοι προσπάθησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, ενώ θα παράλληλα διακρίθηκε για το πλούσιο ακαδημαϊκό του έργο, με αναρίθμητες ανακοινώσεις σε συνέδρια και δημοσιεύσεις σε έγκριτα ελληνικά και ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά.

Όπως λέγεται, η μεγάλη παρακαταθήκη κάθε ανθρώπου είναι η μνήμη. Και είναι βέβαιο ότι ο Χρήστος Συργκάνης δεν θα ξεχαστεί ποτέ, μετά και τη σημερινή ονοματοδοσία. Το όνομά του έξω από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου θα θυμίζει σε όλους την προσφορά, το ήθος του, τη στάση ζωής, την αγάπη του για τη γνώση και τη διάδοσή της.

Συγχαρητήρια στη διοίκηση του «Αχιλλοπούλειου» για την απόφασή της αυτή. Η αναγνώριση του έργου Χρ. Συργκάνη θα συνοδεύει τη μνήμη του και το παράδειγμά του θα «φωτίζει» τον δρόμο για τις επόμενες γενιές των συναδέλφων του», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Κων. Μαραβέγιας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.