Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις σε ζωοτροφές, ρεύμα, πετρέλαιο, να τους μαστίζουν καθημερινά, φτάνοντας σε σημείο να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν. Η κ. Χαρούλα Διβάνη, πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας, μιλά στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» για τα προβλήματα του κλάδου, τις δύσκολες επαγγελματικές συνθήκες που βιώνουν, αλλά και για το μέλλον της κτηνοτροφία, που, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, διαγράφεται δυσοίωνο και καταστροφικό.
Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Φωτοπούλου
«Η αύξηση των ζωοτροφών αγγίζει το ποσοστό του 60 με 70%»
Όπως εξήγησε λεπτομερώς η κ. Διβάνη, τα προβλήματα στον κτηνοτροφικό κλάδο είναι τεράστια, με αποτέλεσμα το επάγγελμα να έχει πληγεί, μάλλον, ανεπανόρθωτα, τονίζει η ίδια, εφόσον οι αρμόδιοι δεν έχουν προσφέρει καμία ουσιαστική βοήθεια. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι οι συνεχόμενες αυξήσεις στην τιμή των ζωοτροφών.
«Η αύξηση της τιμής στις ζωοτροφές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, και η οποία, όπως φαίνεται, θα παραμείνει, αγγίζει το ποσοστό του 60 με 70%, με το κόστος παραγωγής να είναι πολύ μεγάλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον υποσιτισμό των ζώων, τη μείωση της παραγωγής γάλακτος και άρα τη μείωση του κέρδους των κτηνοτρόφων», εξηγεί χαρακτηριστικά η πρόεδρος, ενώ συνεχίζει τα λεγόμενά της, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα τιμών. «Το καλαμπόκι πέρυσι κόστιζε 21 με 22 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος 42 με 43 λεπτά. Τεράστια αύξηση».
Φαινόμενα αισχροκέρδειας
Η ίδια, επίσης, φέρνει στην επιφάνεια και το φαινόμενο της αισχροκέρδειας από πλευράς εμπόρων ζωοτροφών, οι οποίοι προσπαθούν να ευνοηθούν στις «πλάτες» άλλων. «Πολλοί έμποροι, μάλιστα, δεν πουλούν τις ζωοτροφές τους, καθώς περιμένουν να αυξηθεί κι άλλο η τιμή, ενώ άλλοι πουλούν ΄΄μαύρα΄΄», δηλώνει καταγγελτικά η πρόεδρος.
Ένα ακόμα μεγάλο «αγκάθι» στον κλάδο είναι οι αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα, που επηρεάζουν αλυσιδωτά το επάγγελμα του κτηνοτρόφου. «Η αύξηση του πετρελαίου έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πηγαίνουμε στα μαντριά μας. Δίνουμε πάρα πολλά χρήματα για τη μετακίνησή μας», επισημαίνει η ίδια.
Φυσικά, λόγο έκανε και για τις αυξήσεις του ρεύματος, οι οποίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διαδικασία του αρμέγματος. «Πλέον οι κτηνοτρόφοι με όλες αυτές τις αυξήσεις δεν μπορούν να αρμέξουν τα ζώα τους, καθώς σκέφτονται δύο φορές να βάλουν μπροστά τις μηχανές. Έρχονται οι λογαριασμοί με εξωφρενικά ποσά, με την αύξηση να αγγίζει το 200%», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Διβάνη
«Είμαστε απελπισμένοι και πλέον δεν μπορούμε να επιβιώσουμε»
Η ίδια, επίσης, συμπληρώνει ότι, δυστυχώς, με τις υπέρογκες αυξήσεις τα επαγγελματικά βασικά έξοδα του κτηνοτρόφου δεν καλύπτονται, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες του κλάδου στη σκέψη να αποχωρήσουν από το επάγγελμα. «Αν ανατρέξετε στην πλατφόρμα του Facebook θα δείτε ότι πωλούνται πολλά κοπάδια με αμνοερίφια. Είμαστε απελπισμένοι και πλέον δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», τονίζει η κ. Διβάνη.
«Οι αρμόδιοι λένε πως θα μας βοηθήσουν,
αλλά ακόμα … περιμένουμε»
Η πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε ότι όλα τα υφιστάμενα προβλήματα του κλάδου έχουν αναφερθεί στα αρμόδια Υπουργεία, όχι μόνο από τη δική μας περιοχή και την ευρύτερη Θεσσαλία, αλλά και από τους κτηνοτροφικούς Συλλόγους ανά τη χώρα. Σύμφωνα με την κ. Διβάνη, η απάντησή τους στη βοήθεια είναι θετική, όμως στην πράξη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. «Με τους αρμόδιους συζητάμε πάνω από ένα χρόνο. Λένε πως θα μας βοηθήσουν, αλλά ακόμα περιμένουμε. Το μόνο που έχουν αναγγείλει είναι το 4% επί του τζίρου. Ποιου τζίρου, όμως; Δεν υπάρχει τζίρος», υπογραμμίζει η κτηνοτρόφος και συνεχίζει να περιγράφει την αλυσιδωτή δράση και αντίδραση των γεγονότων.
«Ας αναφερθούμε εξίσου στην παραγωγή γάλακτος που έχει μειωθεί κατά 40 με 50%, εφόσον δεν μπορούμε να ταΐσουμε τα ζώα μας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε γάλα. Οι δε σφαγές έχουν μειωθεί, ενώ όσοι κτηνοτρόφοι έχουν ζώα να σφάξουν, επιλέγουν να προχωρήσουν στο σφάξιμο. Το κόστος για να μεγαλώσεις κατσίκια και αρνιά είναι πλέον μεγάλο και δυσβάσταχτο».
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς…κατσίκι;
Ενόψει του Πάσχα και των επιταγών της παράδοσής μας που θέλουν στο πασχαλινό τραπέζι να υπάρχει κατσίκι ή αρνί, η πρόεδρος του Συλλόγου εκτιμά ότι φέτος δεν θα υπάρχει επάρκεια στα ζώα. «Δεν θα υπάρχουν κατσίκια και αρνιά στο τραπέζι. Θα είναι δύσκολο να βρεθούν ζώα, εφόσον, όπως εξήγησα, προχώρησαν στο σφάξιμο πιο νωρίς, με σκοπό να πάρουν το γάλα», επισημαίνει για ακόμα μια φορά.
Φυσικά, το φαινόμενο της ανεπάρκειας κρέατος θα έχει αντίκτυπο και στην τσέπη του καταναλωτή, καθώς, εάν βρει κατσίκι, η τιμή θα είναι αποτρεπτική. «Λυπάμαι που το λέω, αλλά ο καταναλωτής φέτος το κατσίκι και το αρνί θα το πληρώσει πανάκριβα», τονίζει η κ. Διβάνη.

«Η επαγγελματική καθημερινότητα ενός κτηνοτρόφου είναι δύσκολη»
Ποια είναι, όμως, η καθημερινότητα και ζωή των κτηνοτρόφων; Ποιες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται; «Η επαγγελματική καθημερινότητα ενός κτηνοτρόφου είναι δύσκολη, και αυτό πρέπει να το ακούσουν όλοι οι Κυβερνώντες και Βουλευτές, καθώς, απ’ ότι φαίνεται, δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει κτηνοτροφία», αναφέρει με ειλικρίνεια η κ. Διβάνη.
Η μέρα ξεκινά πριν ακόμα βγει ο ήλιος, με τις δουλειές να μην τελειώνουν, ούτε μέχρι το βράδυ. «Ξεκινάμε 6.30 το πρωί. Αρμέγουμε, ταΐζουμε, βοσκάμε τα ζώα, κουβαλάμε νερά, ζωοτροφές, και όλες αυτές οι δουλειές γίνονται ξανά και ξανά, δύο φορές την ημέρα, για να τελειώσουμε 10.00 η ώρα το βράδυ», περιγράφει η κτηνοτρόφος και συμπληρώνει λέγοντας ότι η ανταμοιβή τους για τις 19 ώρες δουλειάς είναι μηδαμινή.

«Είναι μια δύσκολη δουλειά, μέσα στα χιόνια και στη ζέστη, 365 ημέρες το χρόνο. Δεν έχουμε ούτε μια μέρα αργία. Αυτές τις συνθήκες εργασίας πρέπει να τις λάβουν υπόψιν οι αρμόδιοι και να κάνουν κάτι», τονίζει η πρόεδρος, ενώ επισημαίνει τη σημαντικότητα του κλάδου της κτηνοτροφίας στην οικονομία της χώρας.
Μεταξύ άλλων, η κ. Διβάνη έκανε λόγο για την έλλειψη που υπάρχει στον κλάδο σχετικά με τα εργατικά χέρια, τα οποία είναι καθ’ όλα απαραίτητα, αν σκεφτεί κανείς τον όγκο των καθημερινών εργασιών. Η ίδια εξηγεί ότι χρειάζονται οι εργάτες, όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα από πλευράς των κτηνοτρόφων να τους πληρώσουν, εφόσον μέχρι και οι ίδιοι δυσκολεύονται να βγάλουν τα προς το ζην. Ταυτόχρονα, θίγει και το ζήτημα της απουσίας θέλησης των νέων ανθρώπων να δουλέψουν στον κόσμο της κτηνοτροφίας.
Το δυσοίωνο μέλλον της κτηνοτροφίας
Όσον αφορά στο «αύριο» του κλάδου της κτηνοτροφίας, η πρόεδρος αισθάνεται απαισιόδοξη, καθώς κρίνει ότι οδηγούνται στον σταδιακό αφανισμό του επαγγέλματος. «Εκτιμώ ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία», δηλώνει, και συμπληρώνει ότι αυτοί που θα μείνουν στο επάγγελμα θα είναι ελάχιστοι. Επισημαίνει δε, ότι, αν οδηγηθούν σε μονοπάτια αφανισμού, θα επηρεαστούν αντίστοιχα κι άλλα προϊόντα και κλάδοι, όπως παραδείγματος χάριν, η φέτα, ένα από τα βασικά προϊόντα της Ελλάδας.































