Μαγνησία: Μηδενικές οι περισσότερες δηλώσεις…

Μόλις το … 17% των φορολογουμένων θα πάρει επιστροφή, εάν δεν έχει ΕΝΦΙΑ!

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, μπαίνουν φορολογούμενοι και λογιστές, καθώς σήμερα Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Από την εικόνα που υπήρχε χθες, τόσο Πανελλαδικά, όσο και στη Μαγνησία, ποσοστό 46% των φορολογικών δηλώσεων είναι μηδενικές, ποσοστό 17% παίρνει επιστροφή (που πιθανόν θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ) και ποσοστό 37% των φορολογικών δηλώσεων είναι χρεωστικές.
Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Αλέκος Κεχαγιάς, που τόνισε ότι η καταβολή της πρώτης δόσης των ΕΝΦΙΑ, θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα του υπουργείου να ολοκληρώσει τη διαδικασία ως το τέλος Ιουλίου, ώστε οι υπόχρεοι να πληρώσουν την πρώτη δόση ως το τέλος Αυγούστου.

Στο 95% οι υποβληθείσες δηλώσεις
Ο κ. Κεχαγιάς μετέφερε την εικόνα της κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων στο σύστημα Taxis, που φθάνει πλέον το 95% Πανελλαδικά και τοπικά, ενώ αυξημένος αναμένεται να είναι ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που θα κατατεθούν σήμερα, τελευταία ημέρα κατάθεσης.
Για την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων εταιριών, η προθεσμία λήγει επίσης σήμερα, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση και το ποσοστό που έμενε για την ολοκλήρωση ήταν 40% για τις τελευταίες τρεις μέρες.
Ο κ. Κεχαγιάς απέδωσε την καθυστέρηση αυτή, στο γεγονός ότι οι εταιρίες, με την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης, την επόμενη μέρα, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις έξι δόσεις. Με το πρόβλημα της ρευστότητας που υπάρχει, οι επιχειρήσεις καθυστερούν.
Αν το υπουργείο αποφασίσει να δώσει παράταση και το Σαββατοκύριακο ατύπως και τυπικά, με κάποια ανακοίνωση, αυτό θα γίνει σήμερα Παρασκευή.

Μηνύματα στο… ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Επίσης, φέτος είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο στέλνει στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των φορολογουμένων (e mail) ειδοποιητήρια ότι έχει γίνει εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, γεγονός που ανησύχησε πολλούς.
Ο κ. Κεχαγιάς, εξήγησε ότι όταν μπήκε κάποιος στο Taxis να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση, έδωσε μια ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας. Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο, υπήρχε υποχρέωση, μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων, το ίδιο το υπουργείο, να στείλει ενημερωτικό e mail στον φορολογούμενο να τον ενημερώσει ότι έχει γίνει η εκκαθάριση, που πρακτικά βέβαια, γίνεται την ώρα που κάποιος οριστικοποιεί τη δήλωση. Ταυτόχρονα, η Γ.Γ. είχε βάλει στόχο εκτός από τις εισπράξεις φόρων, να στείλει mail στους φορολογούμενους να τους ενημερώνει ότι έχει γίνει εκκαθάριση και πρέπει να πληρώσουν τον φόρο.
«Γι’ αυτό το λόγο, εστάλησαν όλα αυτά τα mail, που δεν ήταν τόσο κατατοπιστικά, ως προς το κείμενό τους, ανησύχησαν πολλοί φορολογούμενοι, αλλά πρακτικά δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Δ.Σ. του Σ.Ο.Λ. Μαγνησίας.
Όσον αφορά στην κατάθεση δηλώσεων των «Πόθεν Έσχες» και τους υπόχρεους (διευθυντές, πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι κλπ.) δεν έχει αλλάξει κάτι και ισχύουν οι προθεσμίες που έτρεχαν.

Μεγάλο ποσοστό
μηδενικών δηλώσεων
Από την εικόνα που υπήρχε μέχρι χθες, για την κατάθεση των δηλώσεων Πανελλαδικά και στη Μαγνησία, ποσοστό 46% των φορολογικών δηλώσεων είναι μηδενικές, ποσοστό 17% παίρνει επιστροφή (που πιθανόν θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ) και ποσοστό 37% των φορολογικών δηλώσεων είναι χρεωστικές.
Ο κ. Κεχαγιάς τόνισε ότι ο λόγος που είναι μεγάλο το ποσοστό μηδενικών φορολογικών δηλώσεων, είναι ότι ο νόμος που εφαρμόστηκε φέτος, ήταν αυτός που εφαρμόστηκε για δεύτερη χρονιά και η παρακράτηση ήταν πιο ολοκληρωμένη.
Ο ίδιος προέβλεψε, ότι αυτό δεν θα συμβεί και τη νέα χρονιά, διότι προ μηνός έγινε αλλαγή στη φορολογική κλίμακα και αλλαγή στην παρακράτηση φόρου εντός του 2016 και η όποια διαφορά, θα εμφανιστεί τέτοια εποχή του χρόνου, που εκτιμάται ότι οι μηδενικές δηλώσεις θα είναι μηδενικές και οι χρεωστικές περισσότερες.
Η πρώτη δόση φόρου πρέπει να καταβληθεί στις 29 Ιουλίου, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου. Στην περίπτωση επιστροφής φόρου, οι πιθανότητες είναι να γίνει συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ και αν κάποιος δεν έχει υποχρέωση καταβολής φόρου ακινήτων, κάποια στιγμή…, θα γίνει επιστροφή.

Ο ΕΝΦΙΑ
Στην περίπτωση που κλειδώσει σήμερα το Ε1 και δεν δοθεί άλλη παράταση, θα πρέπει όλη η υπολογιστική ισχύς του υπουργείου για 6-7 ημέρες να ασχοληθεί με τον ΕΝΦΙΑ (περίπου 10 εκ. εκκαθαριστικά), με μια περίπλοκη διαδικασία, στη συνέχεια πρέπει να γίνουν έλεγχοι, ακολούθως ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να συσχετιστεί με τα εκκαθαριστικά για να δοθούν οι όποιες μειώσεις και στη συνέχεια να οριστικοποιηθούν και να αποσταλούν.
«Αν αυτά προλάβουν να τα κάνουν εντός του Ιουλίου, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταβληθεί τον Αύγουστο, αν όχι μιλάμε για τον Σεπτέμβριο», είπε ο Αλέκος Κεχαγιάς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.