Μαζική η συμμετοχή των συνταξιούχων της Θεσσαλίας στο συλλαλητήριο της Αθήνας

Διεκδικείται μεταξύ άλλων η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της ΣΕΑ και της Μαγνησίας, χαιρετίζουν με ανακοίνωσή τους, «τους χιλιάδες συνταξιούχους όλης της χώρας που αψηφώντας τα προβλήματα του ταξιδιού εκατοντάδων και χιλιάδων χιλιομέτρων, έφτασαν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στην Πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων».
Όπως τονίζεται, «συνταξιούχοι από όλη τη χώρα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, από τα Γιάννενα μέχρι την Καλαμάτα και την Ικαρία έκαναν ξεκάθαρη την απαίτησή τους «Ούτε αναστολή, ούτε αναβολή, ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί!».
Μετά από «πυρετώδεις» προετοιμασίες για την κάθοδο των συνταξιούχων της περιοχής στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας, η συμμετοχή μας από την Θεσσαλία ήταν μαζική.
Με εξορμήσεις σε πόλεις και χωριά, που συνεχίστηκαν και μέχρι τις τελευταίες μέρες, παρά την κακοκαιρία σε κάποιες περιοχές και χιονόπτωση, με μοίρασμα υλικού και άλλες ενημερωτικές δράσεις, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσσαλίας έδωσαν μάχη για τη μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων στην κινητοποίηση της Αθήνας. Κι αυτή η προετοιμασία είχε σαν αποτέλεσμα τα 17 λεωφορεία συμμετοχής στο συλλαλητήριο.
Το βασικό μήνυμα των συγκεντρωμένων που έφτασαν στην Αθήνα από όλη τη χώρα διεκδικώντας όλα όσα τους έχουν αφαιρέσει οι αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν: «Με ψίχουλα και ψέματα δεν μας ξεγελάτε- δεν ξεχνάμε τις κλεμμένες κατακτήσεις μας- διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν». Συνεχίζουμε να βαδίζουμε σταθερά, αποφασιστικά, με περηφάνια στο δρόμο του αγώνα. Δεν θα υποστείλουμε τις σημαίες μας.
Από νωρίς το μεσημέρι οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και δυναμικά και μαχητικά πορεύτηκαν ως το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν λόγω του αστυνομικού φραγμού. Η ΣΕΑ κατήγγειλε την έντονη αστυνομοκρατία ως «απαράδεκτη» και στη συνέχεια αντιπροσωπεία της μετέβη στο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Γιώργο Τσίπρα, διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού.
Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις επέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους και ζήτησαν να έχουν συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για τον οποίο ενημερώθηκαν ότι βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, εκ μέρους της ΣΕΑ ο Δήμος Κουμπούρης ενημέρωσε τους διαδηλωτές για τα αποτελέσματα της συνάντησης και τόνισε: « ότι η αντιπροσωπία του συνταξιουχικού κινήματος έχει συναντηθεί πολλές φορές με τους υπουργούς της κυβέρνησης και τώρα ζητεί να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. Γιατί πριν 2 χρόνια στην συνάντηση που είχαμε με τον ίδιον, έδωσε ορισμένες υποσχέσεις όπως και προεκλογικά μετέπειτα έχουν υποσχεθεί διάφορα. Επειδή τα γνωρίζει τα αιτήματα μας από τα υπομνήματα, μόνο εμείς θέλουμε να μεταφέρουμε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι καθημερινά στην ζωή τους…»
«…Παραμένουμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Οι ελιγμοί της κυβέρνησης δεν μας καθησυχάζουν. Η αναβολή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς είναι μια σημαντική νίκη μας, όμως δεν θα σταματήσουμε εδώ, γιατί η επίθεση στα ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα θα συνεχιστεί. Σε συστράτευση με το εργατικό κίνημα θα κλιμακώσουμε την πάλη μας για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».
Στην κινητοποίηση συμμετείχε ακόμα η Πρωτοβουλία Απόστρατων, η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών και η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.
Ιδιαίτερη στιγμή στη συγκέντρωση, όταν στο βήμα ανέβηκε ο γνωστός καλλιτέχνης Βαγγέλης Κορακάκης, ο οποίος τραγούδησε το «Μάνα που ζω» και το αφιέρωσε στους συνταξιούχους και τους αγώνες τους. Ένα επίκαιρο λαϊκό τραγούδι, με τους στίχους «το παιχνίδι τους στημένο/ για τα γούστα τους φτιαγμένο» να αποτυπώνουν με ευστοχία την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και την κοροϊδία από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.
Νωρίτερα, από το βήμα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, καλωσόρισε όλους τους συνταξιούχους που έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο. «Έρχονται νέα μέτρα και είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας με τις αντισυνταξιουχικές πολιτικές και τις πρακτικές της κυβέρνησης. Δεν της δίνουμε κανένα άλλοθι όταν προσπαθεί με τα επιδόματα φτώχειας από τις σφαγιασμένες μας συντάξεις και τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα να δημιουργήσει αυταπάτες», τόνισε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η προπαγάνδα για την «ανάπτυξη» δεν μπορεί να κρύψει τις «νέες θανατηφόρες περικοπές», με τον επανυπολογισμό και την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, όπως και κάθε είδους κοινωνικού επιδόματος και μέριμνας, τη φοροληστεία και τη μείωση του αφορολόγητου.
«Δεν επιλέγουμε δήμιους», σημείωσε και πρόσθεσε πως την ίδια ευθύνη με την κυβέρνηση έχουν τα κόμματα, που «κινούνται στις ίδιες ράγες της εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών». Επίσης συμπλήρωσε πως «αγωνιζόμαστε γιατί πιστεύουμε ότι λύσεις θα δοθούν μόνο μέσα από τον αγώνα και την συμμαχία αυτών που μαζί μας υποφέρουν. Με τα παιδιά μας που είναι εργαζόμενοι με μισθούς πείνας ή άνεργα, με τους φτωχούς αγρότες, με τους αυτοαπασχολούμενους που τους τσακίζουν».
Οι συνταξιούχοι μεταξύ άλλων διεκδικούν:
 Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να οριστεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ, από τα 360 που είναι σήμερα.
 Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και στην περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας.
 Άμεση απόδοση των Δώρων.
 Ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων.
 Να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει και όχι να οδηγούνται στο σφαγείο των 360 ευρώ.
 Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση – απαγόρευση κάθε εμπορευματοποίησης.
 Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό – αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
 Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσα ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις. Να εφαρμοστούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.