Μεϊκόπουλος σε Μενδώνη:«Το Γεφύρι της Τσαγκαράδας είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που πρέπει να διασωθεί»

Σε Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού προχώρησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με αφορμή την πλήρη καταστροφή του πέτρινου μονοτόξοτου γεφυριού της Τσαγκαράδας Πηλίου μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

 

«Τον Φεβρουάριο του 2021 και μετά από ζημιές που είχε υποστεί το γεφύρι λόγω κακοκαιρίας που επικράτησε στην περιοχή, προχωρήσαμε σε Ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό ζητώντας να προχωρήσει σε άμεσες εργασίες αποκατάστασης. Σε επίσημη απάντησή της η κ. Μενδώνη δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση της μελέτης αποκατάστασης για το γεφύρι που έχει εγκριθεί από το 2014 αλλά και σε ένταξη των αναγκαίων εργασιών σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η πολιτική αυτή δέσμευση ωστόσο δεν υλοποιήθηκε. Σήμερα και μετά τις πλημύρες του Σεπτεμβρίου το τοξωτό γεφύρι δεν υπάρχει πια», ανέφερε ο Βουλευτής.

Στην Ερώτησή του κάλεσε την αρμόδιο Υπουργό να δρομολογήσει άμεσα τις εργασίες επανακατασκευής του γεφυριού που αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας για την περιοχή.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, το πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Τσαγκαράδας Πηλίου βρίσκεται στην αρχή του χωριού και από εκεί ξεκινά το φαράγγι του Μυλοποτάμου. Αποτελεί το παλαιότερο και πιο γνωστό γεφύρι του Πηλίου, με ένα χαρακτηριστικό οξυκόρυφο τόξο. Χτισμένο το 18ο αιώνα (1728), γεφυρώνει το φαράγγι του Μυλοποτάμου που βρίσκεται ανάμεσα στην Τσαγκαράδα και το Ξουρίχτι. Τον Φεβρουάριο του 2021, λόγω κακοκαιρίας, παρακείμενος πλάτανος ξεριζώθηκε και έπεσε πάνω στο Γεφύρι της Τσαγκαράδας με αποτέλεσμα αυτό να καταρρεύσει καθώς και τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Μετά την πρώτη καταστροφή του Φεβρουαρίου του 2021, οι πολίτες της περιοχής με βάση την αγάπη τους για το ιστορικό γεφύρι, είχαν περισυλλέξει τις πέτρες που είχαν πέσει από αυτό και τις είχαν εναποθέσει σε παρακείμενο σημείο, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν για την αποκατάστασή του. Καθώς το αρμόδιο Υπουργείο όλα αυτά τα χρόνια δεν προχώρησε σε καμία εργασία, οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου παρέσυραν ότι είχε απομείνει από το γεφύρι μαζί με τις παρακείμενες πέτρες. Αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το τοξωτό γεφύρι της Τσαγκαράδας να είναι ουσιαστικά κατεστραμμένο και να έχουν απομείνει μόνο τα έδρανα από τις δύο αντικριστές πλευρές.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι η επαναφορά του ιστορικού γεφυριού στην αρχική του κατάσταση, ως μνημείο και πρότυπο αρχιτεκτονικής της εποχής. Το γεφύρι αποτελεί πολιτιστική κληρονομία και η επανακατασκευή του θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.