Μεικόπουλος: Ζοφερή η εικόνα στην αγορά εργασίας της Μαγνησίας

Το κρίσιμο ζήτημα της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας στη Μαγνησία, όπως αυτή αποτυπώνεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον Ιανουάριο 2020, συζήτησε στις 12/03/2020 στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού, μετά την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης του για το θέμα.

Ο βουλευτής επεσήμανε, ότι τα επίσημα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τη Μαγνησία καταδεικνύουν τον αποδεκατισμό που συντελείται στον ιδιωτικό τομέα, με τις απολύσεις τον Ιανουάριο να δείχνουν μια άκρως ανησυχητική αυξητική τάση.
Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης στη Μαγνησία ανήλθαν σε 2.681, ενώ οι αποχωρήσεις σε 3.283. Σε ότι αφορά τις προσλήψεις, οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο ήταν 43,67% πλήρους απασχόλησης, 41,51% μερικής απασχόλησης και 14,82% εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή, συνολικά 56,33% κακοπληρωμένες και ευέλικτες θέσεις εργασίας, ενώ οι 675 απολύσεις στη Μαγνησία έγιναν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου.
«Η εκτίμησή μου, είναι ότι όσα σας έχω αναφέρει δεν είναι τυχαίο αποτέλεσμα, αλλά συνέπεια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Θεωρώ, λοιπόν, ότι έχει σηκωθεί ξανά πολύ ψηλά η σημαία της ελαστικότητας και της γενικευμένης αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας», επεσήμανε προς τον Υπουργό ο Βουλευτής, ρωτώντας τον ευθέως για το αν υπάρχουν και ποιες είναι οι πολιτικές που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο, προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση αυτής της εικόνας που αποτυπώνεται στη Μαγνησία.

Στη συνέχεια ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος προχώρησε σε μία αποτύπωση των πολιτικών που είχε αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι της εργασίας. Συγκεκριμένα ο Βουλευτής ανέφερε ότι την προηγούμενη τετραετία υλοποιήθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού, από 11% σε 27% και η κατάργηση του υποκατάστατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών. Ενισχύθηκε η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Θεσμοθετήθηκε η αιτιολόγηση των απολύσεων στις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κατοχυρώθηκε η προστασία των εργολαβικών εργαζομένων για το θέμα των δεδουλευμένων μισθών τους. Αναβαθμίστηκε πλήρως ο ρόλος του ΣΕΠΕ. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το πρόγραμμα 5.500 νέων επιστημών με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, οι οποίοι προσλήφθηκαν σε διάφορους φορείς του δημοσίου.
«Με αυτές τις παρεμβάσεις, που σας περιγράφω, μόνο για τον Μάρτιο του 2019 καταγράφηκε αύξηση μισθών κατά 3,74% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2018 και αύξηση ασφαλισμένων κατά 130.500 άτομα. Την ίδια περίοδο, η ανεργία μειώθηκε πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους είχαμε 256.466 νέες θέσεις εργασίας» τόνισε ο κ. Μεϊκόπουλος, αναφέροντας πως αυτή η εικόνα ανάκαμψης της αγοράς εργασίας ήταν συνέπεια των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα, ο Βουλευτής επεσήμανε πως τα όσα που αποτυπώνονται τώρα στις καταγραφές του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, είναι αποτελέσματα των επιλογών της ΝΔ τους τελευταίου 8 μήνες. Η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η κατάργηση του αιτιολογημένου των απολύσεων, η αποδιάρθρωση για άλλη μία φορά μετά το 2012 του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με εξουσιοδότηση του Υπουργού να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να εφαρμόσουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, να μειώνουν μισθούς και να προχωρούν σε απολύσεις, η κατάργηση κατ’ ουσίαν του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, είναι επιλογές που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας.
«Ήδη, τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ έχει καταγραφεί αρνητικό ρεκόρ 18ετίας με απώλειες τον Οκτώβριο 120.000 θέσεων εργασίας», ανέφερε ο κ. Μεϊκόπουλος.
«Η Μαγνησία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε ο Βουλευτής, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «τόσο τον Ιανουάριο του 2018 όσο και τον Ιανουάριο του 2019 στη Μαγνησία, το σύνολο των αποχωρήσεων δεν ξεπέρασε τις 2.745 απολύσεις, ενώ τον Ιανουάριο του 2020, έχουμε 3.283 απολύσεις, αριθμό ρεκόρ, σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια».
Απαντώντας στο Βουλευτή, ο αρμόδιος Υπουργός, ενώ αρχικά χαρακτήρισε τα επίσημα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και του ΟΑΕΔ «αποκύημα της συριζαίικης φαντασίας», στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είναι ένα «καινοτόμο, πρωτοποριακό εργαλείο» που αποτυπώνει με ακρίβεια τις ροές της μισθωτής απασχόλησης ανά περιφέρεια και ανά νομό και «πραγματικά «φωτίζει» περιοχές, κλάδους και επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια», για να αυτοαναιρεθεί για ακόμα μία φορά έπειτα, ισχυριζόμενος ότι «μόνο ένα στοιχείο» μπορούμε να επικαλεστούμε για να αξιολογήσουμε και να μετρήσουμε την ανεργία και αυτό είναι αποκλειστικά και μόνο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Προφανώς για τη ΝΔ η αλήθεια είναι σχετική, υποκειμενική και μεταλλάσσεται αναλόγως…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.