Μέτρα πρόληψης της εποχικής γρίπης

Συστήνει η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Μαγνησίας

H Δ/νση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων θα ήθελε να ενημερώσει τους πολίτες για τα βασικά μέτρα πρόληψης της εποχικής γρίπης , λόγω ότι διανύουμε το μήνα Οκτώβριο , που αρχίζει η εκδήλωση συμπτωμάτων της νόσου.

Η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος που εκδηλώνεται από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο .Τα συμπτώματα εκδήλωσης της γρίπης είναι υψηλός πυρετός θ 38,5ο C έως 40ο C , μυϊκοί πόνοι , αίσθημα κόπωσης , πονοκέφαλος , βήχας , εξάντληση, πόνος στο στήθος , εμετός .

Μέτρα πρόληψης από τη γρίπη :

• Το πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο για τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός . Πρέπει να εφαρμόζεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου :
– Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω .
– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας ( ιατρο-
νοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι ).
– Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους
από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια
νοσήματα :
Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες (κυστική ίνωση ,Χ.Α.Π.)
Καρδιακή νόσος με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές .
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή
θεραπείας ) .
Μεταμόσχευση οργάνων .
Δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες .
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα .
Χρόνια νεφροπάθεια .
Νευρομυικά νοσήματα .
– Έγκυες γυναίκες β΄ και γ’ τριμήνου .
– Λεχωϊδες
– Θηλάζουσες
– Άτομα με δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) μεγαλύτερης των
40 Kgr/m2 .
– Παιδιά που παίρνουν μακροχρόνια ασπιρίνη .
– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα , τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη . - Οι κλειστοί πληθυσμοί ( προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών , ειδικών σχολείων ή Σχολών , τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων ). - Επαγγελματίες , όπως κτηνοτρόφοι , χοιροτρόφοι , κτηνίατροι , εκτροφείς , σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά . Ενδείκνυται να γίνει η πρώτη δόση του αντιγριπικού εμβολιασμού στη τρέχουσα χρονική στιγμή , για όσους δεν εμβολιάστηκαν . Στους ενήλικες αρκεί μία δόση αντιγριπικού εμβολίου , δεν χρειάζεται επαναληπτική δόση . Πολίτες με υποκείμενο νόσημα , μπορούν να εμβολιαστούν με επαναληπτική δόση . Η ανοσία του αντιγριπικού εμβολίου εξασθενεί σε 6 μήνες ,μετά δεν είμαστε προστατευμένοι έναντι της γρίπης . Προσοχή ο εμβολιασμός αντενδείκνυται : Κατά τη διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων Σε άτομα με υπερευαισθησία στη νεομυκίνη ή στη γενταμυκίνη Σε άτομα με αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις σε αυγά . Βασικές Οδηγίες Πρόληψης • Έγκαιρη ιατρική εξέταση ασθενών με τις πρώτες εκδηλώσεις των συμπτωμάτων γρίπης που αναφέρθηκαν , για άμεση έναρξη αντιικής αγωγής έως 48 ώρες . • Αποφύγετε συγχρωτισμό με πολλά άτομα σε κλειστούς μη αεριζόμενους χώρους . • Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα . • Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν . • Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. • Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. • Πλένετε συχνά τα χέρια σας , μετά από το φτάρνισμα ή από το καθαρισμό της μύτης σας .Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών . • Επιμελής καθαρισμός και απολύμανση με απλά καθαριστικά / απολυμαντικά μέσα των ειδών κοινής χρήσης (πόμολα , λαβές , πάγκοι εργασίας , ακουστικό τηλεφώνου , επιφάνειες , παιχνίδια των παιδιών κ.λ.π ) που έρχονται σε επαφή και μολύνουν τα χέρια σας . • Αποφύγετε την επαφή των μολυσμένων χεριών με τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. • Αποφύγετε την έντονη ομιλία κατά τις ανθρώπινες συζητήσεις ή στο ακουστικό τηλεφώνου , διότι τα σταγονίδια διασπείρουν τον ιό . • Ο υγιεινός τρόπος διατροφής , ειδικά με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες θωρακίζουν τον οργανισμό έναντι των ιώσεων .

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.