Μεικόπουλος για εξωδικαστικό: Ο μηχανισμός δίνει την ευκαιρία στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να εξυγιανθούν

Παρέμβαση στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στις 27/04/2017, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων που υπερψηφίστηκε στις 28/4/2017.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός δίνει την ευκαιρία στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να εξυγιανθούν, να συνεχίσουν την λειτουργία τους και να ενεργοποιηθούν ξανά, αφού τους παρέχει πλέον την δυνατότητα να συγκεντρώσουν τους πιστωτές τους και να ρυθμίσουν τα χρέη τους. «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μια πολύ σημαντική και ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που καταπνίγει την αγορά τα τελευταία χρόνια» τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής και συνέχισε: «Αφορά λοιπόν χρέη των επιχειρήσεων προς Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και μεγάλους προμηθευτές και έχει σαν στόχο τη διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων και τη διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Ο βουλευτής στάθηκε στις δυνατότητες που δίνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων στην πραγματική οικονομία, καθώς θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία γιατί: «θα δώσει την δυνατότητα στις Τράπεζες να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους με την μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων, βελτίωση των εσόδων του Δημοσίου και μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τέλος ανάσα ρευστότητας στην αγορά μέσω της πληρωμής των προμηθευτών».
Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση περί προχειρότητας του νόμου, ο βουλευτής αναφέρθηκε στην αποτυχία του προηγούμενου νόμου Δένδια, αφού από τις 53 επιχειρήσεις που υπέβαλλαν αίτηση, εντάχθηκαν στο νόμο μόνο τρεις (3).

Ο κ. Μεϊκόπουλος επεσήμανε επίσης την καινοτομία του νομοσχεδίου που προβλέπει συνολική διαπραγμάτευση μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών του: «Για πρώτη φορά ο οφειλέτης θα καταθέτει προτάσεις προς τους πιστωτές και αυτοί με τη σειρά τους αντιπροτάσεις, με την τελική όμως απόφαση να ανήκει στην επιχείρηση που οφείλει», ενώ τόνισε πως το κριτήριο για τη διευθέτηση των οφειλών δεν είναι το μέγεθος της επιχείρησης και των χρεών της, αλλά η πραγματική ικανότητά της να τα αποπληρώσει και να συνεχίσει τη λειτουργία της. Όσον αφορά τα εργαλεία ρύθμισης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, αυτά είναι οι μειώσεις επιτοκίων, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, καθώς και διαγραφές οφειλών υπό προϋποθέσεις, ενώ στάθηκε στη σημασία της δικαστικής επικύρωσης της συμφωνίας οφειλέτη και πιστωτών έτσι ώστε η ρύθμιση των χρεών να είναι δεσμευτική για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη χωρίς προσκόμματα.

Τέλος έγινε αναφορά στο εφαρμοστικό κομμάτι με τα δύο νέα γραφεία Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών που αναμένεται να εγκαινιαστούν στις 2 Μαϊου σε Αθήνα και Πειραιά, τις επόμενες εβδομάδες στις πρωτεύουσες όλων των περιφερειών της χώρας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθολικά σε όλη τη χώρα.

«Η 1η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης, αλλά και διεκδικήσεων των δυνάμεων της εργασίας»
Σε δήλωση του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεικόπουλος, για την επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς αναφέρει « Σήμερα που οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες του κόσμου, δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση για τα εργασιακά τους δικαιώματα, ο αγώνας των εργατών του Σικάγου το 1886 και όσοι ακολούθησαν αποκτά μεγαλύτερο νόημα.
Η 1η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης, αλλά ημέρα αγώνα και διεκδικήσεων των δυνάμεων της εργασίας.
Στη χώρα μας τα εργασιακά δικαιώματα δέχθηκαν σφοδρή επίθεση και συρρικνώθηκαν από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού εντός και εκτός της χώρας.
Η σημερινή Κυβέρνηση θέτει το ζήτημα της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στη βάση του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Κεκτημένου.
Η επαναφορά και η ενδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν είναι μόνο θέμα της κυβέρνησης αλλά και των ίδιων των εργαζομένων απομονώνοντας ακραίους κύκλους εντός και εκτός της χώρας που απεργάζονται την πλήρη απορρύθμισή τους».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.