Ο Δήμος Σκιάθου τίμησε την 83η επέτειο βύθισης του Υποβρυχίου «Κατσώνης» (φωτογραφίες)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Ο Δήμος Σκιάθου τίμησε τη μνήμη της 83ης επετείου από τη βύθιση του Υποβρυχίου Υ1 «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό.

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, στο λιμάνι της Σκιάθου προσέδεσε η Πυραυλάκατος (ΤΠΚ) «Υποπλοίαρχος ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ», συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της 83ης επετείου.


Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στις 10:00π.μ. τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τριών Ιεραρχών και ακολούθησε εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Εκπρόσωπο του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Πλοίαρχο Γεώργιο Κοτσαμπασάκη Π.Ν., Διοικητή Διοίκησης Υποβρυχίων.

Στις 11:00 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του Υποβρυχίου Υ1 «ΚΑΤΣΩΝΗΣ». Στη συνέχεια αναχώρησε το καΐκι «Καλυψώ» για την απόδοση τιμής στο στίγμα του ναυαγίου με τη ρίψη στεφάνου.


Ιδιαίτερα συγκινητική και σημαντική η παρουσία των συγγενών του πληρώματος του Υποβρυχίου, της δημοσιογράφου Μπήλιως Τσουκαλά, κόρη του Ηλία Π. Τσουκαλά, Υπάρχου του Υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», και της κ. Connie Evans, που ταξίδεψε από την Ουαλία με την οικογένειά της, καθώς ο πατέρας της ήταν ο Βρετανός Υπαξιωματικός Leonard J. Smith, που επέβαινε στο Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ και αιχμαλωτίστηκε την μέρα της βύθισης.

Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών ενθυμίων μεταξύ του Δημάρχου, του Εκπροσώπου του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Πλοιάρχου Γεώργιου Κοτσαμπασάκη Π.Ν.,και του Κυβερνήτη της Πυραυλακάτου «Υποπλοίαρχος ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ», Πλωτάρχη Δημήτριου Αθανασίου Π.Ν.

Στις 19:00 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Υποβρύχιο Υ1 Κατσώνης – Μνήμη Αβύθιστη» στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η δημοσιογράφος Μπήλιω Τσουκαλά, η οποία θα αναφέρθηκε στα δραματικά γεγονότα της ιστορικής ημέρας, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα της.


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ειδική προβολή αποσπάσματος από το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Υ1 Στη σιωπή του βυθού», μία παραγωγή της Team Faos για τον Δήμο Σκιάθου. Στο μοναδικό αυτό οπτικοακουστικό τεκμήριο αποτυπώνονται συγκλονιστικές μαρτυρίες και καθηλωτικές συνεντεύξεις των Τούλας Μιτζέλου, Σωτήρη Ζαμπούρα, Δημήτρη Λιακόπουλου, Αποστόλη Τσολοβίκου και Σεραφείμ Ανθόπυλου, αναδεικνύοντας το μέγεθος της αυτοθυσίας και του ηρωισμού του πληρώματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.