Πανελλήνιο Συνέδριο για τα βότανα στον Βόλο

Από τις 5 έως τις 7 Μαΐου με τίτλο «Αρωματικά φυτά και βότανα, από την αρχαιότητα έως σήμερα»

Πανελλήνιο Συνέδριο για τα βότανα θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, από τις 5 έως τις 7 Μαΐου με τίτλο «Αρωματικά φυτά και βότανα, από την αρχαιότητα έως σήμερα».

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «το νεοσύστατο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματείο “Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων” ιδρύθηκε με σκοπό να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και των Αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Β. Σποράδων με την κοινωνία.

Στους ειδικότερους σκοπούς του Σωματείου εντάσσονται η υποστήριξη των ερευνητικών, εκπαιδευτικών, εκθεσιακών, πολιτιστικών και εκδοτικών δραστηριοτήτων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, η προβολή της αρχαίας, βυζαντινής και νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης του Βόλου και του Νομού Μαγνησίας, η υποστήριξη του έργου της Εφορίας Αρχαιοτήτων για την προστασία, συντήρηση κι αναστήλωση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης του Βόλου, αλλά και του ευρύτερου ιστορικού χώρου της, η πολιτιστική και τουριστική προβολή, ανάδειξη κι ανάπτυξη του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής του, η προσπάθεια καλλιέργειας της πολιτιστικής και τουριστικής συνείδησης του κοινού, η μορφωτική και πολιτιστική προαγωγή των μελών του Σωματείου αλλά και όλων των πολιτών, η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ιστορία και την τέχνη, κ.α.

Προς ευόδωση των παραπάνω σκοπών και στόχων, έχουμε προγραμματίσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, μέσα από τις οποίες επιδιώκουμε να αναδειχθούν, τόσο το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας, όσο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, ώστε να συμβάλουμε, όσο μπορούμε από την πλευρά μας, στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας»

Το συνέδριο

«Στο πλαίσιο αυτό, στις 5, 6 και 7 Μαΐου 2017 οι «Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου», σε συνεργασία με τους φορείς, «Μαγνήτων Κιβωτό, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», που υλοποιεί δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού» με τίτλο: «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων», το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τοξικολογίας Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, διοργανώνουν στο Βόλο, στο ξενοδοχείο Valis Resort, Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Αρωματικά φυτά και βότανα, από την αρχαιότητα έως σήμερα», με σκοπό την προβολή των βοτάνων του Πηλίου. Ξεκινώντας από τον Κένταυρο Χείρωνα και την αρχαιότητα, επιθυμούμε να αναδείξουμε τη χρησιμότητά τους για την ιατρική και την ευεξία, καθώς και τη μελέτη των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης που συνεπάγεται η αξιοποίησή τους για την περιοχή μας. Το εν λόγω Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τοξικολογίας του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο θα εξετάσει το τεράστιο αυτό θέμα, σε επτά θεματικές ενότητες.
• Η βοτανική στην αρχαιότητα
• Η βοτανική στα νεότερα χρόνια
• Αρωματικά φυτά και βότανα στην βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων και καλλυντικών
• Καλλιέργειες και καλές πρακτικές στο χώρο των αρωματικών φυτών και βοτάνων
• Βότανα του Πηλίου: Τουριστικές & Αναπτυξιακές Διαστάσεις
• Τα βότανα στην εκπαιδευτική διαδικασία
• Υγεία, Διατροφή, Αρωματικά φυτά και βότανα

Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι η Πρόεδρος των «Φίλων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου», Κερασία Μπαρτζιώκα Εκπαιδευτικός, Μουσειοπαιδαγωγός.

Επιστημονική Επιτροπή: Δρ. Αδρύμη-Σισμάνη Βασιλική, Δρ Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου Αργυρούλα, Δρ Καπανιάρης Αλέξανδρος, Δρ Κουρέτας Δημήτριος, Δρ Πρασσά Αννίτα. Οργανωτική Επιτροπή: Μπαρτζιώκα Κερασία, Τσούκας Νικόλαος, Χαμούλια Όλγα, Χάρλας Γεώργιος, Γραμματή Μακέλη, Αγγελόπουλος Νικόλαος, Κανταράκη Σοφία, Μπέκα Αποστολία, Παπαγγελή Φωτεινή, Πλαγεράς Αντώνιος, Θεοδώρου Μένη.

Ηλίας Μαμαλάκης και Δ. Κουρέτας

Στο Συνέδριο μετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες από την περιοχή μας και από ολόκληρη τη χώρα. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την Παρουσίαση της έκδοσης «Τρώμε και ομορφαίνουμε» των εκδόσεων «ΑΡΜΟΣ» από τους συγγραφείς Δημήτριο Κουρέτα και Ηλία Μαμαλάκη το οποίο αυτό το διάστημα παρουσιάζεται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας. Το συνέδριο είναι ανοικτό στο κοινό και αναμένεται να έχει πολύ μεγάλη Προσέλευση .Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, δίνεται η ευκαιρία σε επαγγελματίες και εταιρείες να εκθέσουν σε ειδικό χώρο, εντός του ξενοδοχείου τα προϊόντα τους, Τα οποία έχουν σχέση με βότανα και αρωματικά φυτά .Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.