Παρουσία του Δ. Νασίκα το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο του δικτύου υγιών πόλεων

Στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 στο Διδυμότειχο παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας.

Όπως έγινε γνωστό, «ο τίτλος του Συνεδρίου ήταν «Αλλάζοντας τις πόλεις, αλλάζουμε τον κόσμο». Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου αποτελεί ένα από τα 211 μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ και με τη δομή του ΚΕΠ Υγείας έχει πραγματοποιήσει μία σειρά δράσεων που αφορούν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση στην πρόληψη.
Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από την πλειοψηφία των μελών του Δικτύου και φορείς. Έλαβαν χώρα τέσσερα στρογγυλά τραπέζια με ποικίλα θέματα.

Στο πρώτο τραπέζι με θέμα τα «Προγράμματα Πρόληψης Δήμων μελών» παρουσιάστηκαν δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας σε σχέση με την εξάρτηση από το αλκοόλ, την ψυχοκοινωνική υγεία στη σχολική κοινότητα, την παιδική παχυσαρκία και την Τρίτη ηλικία.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου στρογγυλού τραπεζιού συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν «Εθνικά Προγράμματα Πρόληψης ΕΔΔΥΠΠΥ», όπως Κοινότητες Φιλικές προς την Άνοια: Δημιουργία δικτύου συμβουλευτικών σταθμών για την Άνοια στους Δήμους του ΕΔΔΥΠΠΥ, τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών, την εκστρατεία ενημέρωσης για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, την πρόληψη της Κατάθλιψης από τους Δήμους κατά τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ.

Θέμα του τρίτου τραπεζιού αποτέλεσε το «Περιβάλλον και Υγεία» με συζήτηση και ενημέρωση σχετικά με την περιβαλλοντική πολιτική των δήμων, την αναβάθμιση του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας σε τοπικό επίπεδο, τον κεντρικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος και πρακτικές Δήμων-μελών σχετικές.

Τέλος, στο τέταρτο τραπέζι, με θέμα «Πολιτικές Υγείας του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ» μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΔΔΥΠΠΥ παρουσίασαν τις πολιτικές του Δικτύου για Υγιή Γήρανση, Φυσική Άσκηση, Ανεργία και επιπτώσεις στην Υγεία, Ψυχική Υγεία, Πρόληψη Ατυχημάτων, Διατροφή, Εργασιακό Στρες και Βοήθειες.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου τα μέλη και οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για θέματα δημόσιας υγείας, όπως ο Αλκοολισμός, οι Εμβολιασμοί, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Σχολική Υγεία, το Σχολικό Κυλικείο, η Παχυσαρκία, έγινε διανομή έντυπου Υλικού (Αντικαπνιστικού, HIV, Προστασία από κουνούπια και πραγματοποιήθηκαν δωρεάν εξετάσεις (Μέτρηση Σακχάρου, Αρτηριακής Πίεσης, Λιπομέτρηση-Δείκτης Μάζας Σώματος).

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας, δήλωσε: «Ο Δήμος μας συμμετέχει στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων με το ΚΕΠ Υγείας, μια δομή που πηγάζει από αυτό και συμβάλει μέσα από δράσεις του στην ευαισθητοποίηση όλων στην πρόληψη. Είμαστε σε συνεχή ενημέρωση και συνεργασία με το Δίκτυο και μεταφέρουμε στους δημότες μας εμπράκτως το μήνυμα της φροντίδας και της προστασίας της υγείας μας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.