Ποια είναι τα συμπεράσματα του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θεσσαλών

Όπως επισημάνθηκαν από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Διαμαντή Γκίκα

Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ομογενών και όχι μόνο, Θεσσαλών ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο, το «11ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών», το οποίο πραγματοποιήθηκε στον Αλμυρό. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Διαμαντής Γκίκας μίλησε στον Γιώργο Καρεκλίδη και το Ράδιο ΕΝΑ 102.5 για τα συμπεράσματα του συνεδρίου, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά, την ανάγκη στήριξης και αναβάθμισης με περισσότερες αεροπορικές συνδέσεις του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου.
Πλήθος ομογενών από την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία αλλά και την Ευρώπη, έφτασαν στον Αλμυρό και συμμετείχαν στις εργασίες του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θεσσαλών, απολαμβάνοντας μια ζεστή φιλοξενία από τον Δήμο Αλμυρού, και των συνδιοργανωτών, της Περιφέρειας, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Στο επίκεντρο το αεροδρόμιο

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντή Γκίκα, πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών οι κ.κ. Βασίλης Σπανός και Αθανασία Ντίνου ανέλυσαν τη σημασία του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου για τους απόδημους Θεσσαλούς.
“Αρχικά, έκαναν μία ανάλυση που βρισκόμαστε σήμερα, ποιες είναι οι αναγκαιότητες των Θεσσαλών και ποιες είναι οι αναβαθμίσεις που χρειάζεται το αεροδρόμιο για να χρησιμοποιηθεί περισσότερο. Ανέφεραν ότι ο αριθμός των πτήσεων, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Θεσσαλών, που θέλουν να ταξιδέψουν και να έρθουν στη Θεσσαλία και γι’ αυτό οι απόδημοι χρησιμοποιούν εναλλακτικά τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Ακόμη τόνισαν τις ανάγκες της σύνδεσης του αεροδρομίου με το ΚΤΕΛ. Υπάρχουν γραμμές, αλλά δεν είναι κάποιες συντονισμένες. Για παράδειγμα η σύνδεση του Μονάχου έρχεται στις 3.15 και ο ταξιδιώτης πρέπει να περιμένει 5 ώρες γιατί το επόμενο δρομολόγιο φεύγει στις 8 το βράδυ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκίκας εντοπίζοντας τα βασικά προβλήματα του αεροδρομίου.

Σύμπραξη φορέων για την επίτευξη του στόχου

Μέσα σε μόνο μία φράση ο κ. Γκίκας συνόψισε το αποτέλεσμα του συνεδρίου ως προς το κεντρικό θέμα του αεροδρομίου. ” Μόνο όταν ενωθούν όλοι οι φορείς και προωθήσουν αυτές τις ανάγκες, τότε είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε πολλά”, είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η Συνομοσπονδία θα συνεχίσει να ενημερώνει και να διαφημίζει -όπως ήδη κάνει- τις αεροπορικές εταιρίες, δίνοντας στοιχεία για την αναγκαιότητα και τον πληθυσμό των Θεσσαλών που θέλουν να ταξιδέψουν, ενώ σημείωσε πως στις δύο επιστολές που απέστειλε στο ΚΤΕΛ για την επίλυση των προβλημάτων στα δρομολόγια, δυστυχώς απάντηση δεν λήφθηκε.
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας σημείωσε πως οι επαφές με τους αρμόδιους φορείς θα συνεχιστούν, μέσω ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τηλεφωνικής επαφής, επαφής μέσω Skype, καθώς ήδη τα μέλη της έχουν επιστρέψει στις χώρες διαμονής τους.

Επιστολική ψήφος και ελληνική ιθαγένεια

Στο μεταξύ, άλλα δύο θέματα που απασχόλησαν τους ομογενείς είναι η επιστολική ψήφος, που σύμφωνα με τον κ. Γκίκα είναι πάγιο αίτημά τους, ενώ ένα ζήτημα που εντοπίστηκε ήταν η δυσκολία και η γραφειοκρατία απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από Έλληνες δεύτερης γενιάς του Καναδά.
Τα μέλη της Συνομοσπονδίας σημείωσαν πως πρέπει να διευκρινίσουν τη διαδικασία, να μιλήσουν με δικηγόρους και με τα προξενεία, για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που διαμένουν στον Καναδά.

Μεσολαβητές για τους επενδυτές

Αναφορικά με το ζήτημα των επενδύσεων, ο κ. Γκίκας σχολίασε πως η Συνομοσπονδία και τα μέλη της θα είναι μεσολαβητές στους υποψήφιους επενδυτές.
‘Εμείς ως φορέας θα είμαστε μεσολαβητές. Θα μπορούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο, ο οποίος μας πλησιάζει, στις διάφορες εκδηλώσεις, αλλά η τελική απόφαση είναι των ιδίων των επενδυτών. Θα πρέπει να βρουν κίνητρα από την πολιτεία, από την Ελλάδα για να αυξηθούν οι επενδύσεις”, κατέληξε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.


Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.