Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και καθαριστριών στα σχολεία

Ζήτησαν σωματεία της Μαγνησίας, με συγκέντρωση και πορεία

Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και καθαριστριών στα σχολεία ζήτησαν σωματεία της Μαγνησίας, με συγκέντρωση και πορεία στην πόλη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας και το Σωματείο καθαριστριών –ών Ν. Μαγνησίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Νικολάου για να διεκδικήσουν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Τη συμπαράστασή τους δήλωσαν και συμμετείχαν, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», το Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας και η Ένωση Γονέων Βόλου.
Στην ομιλία της η πρόεδρος του δημοκρατικού συλλόγου γυναικών Ρίτσα Κωτή ανέφερε τα εξής: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η λειτουργία των σχολείων ώστε να προστατεύεται η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας, αλλά και τα μορφωτικά τους δικαιώματα. Αντί να προετοιμάσει τα σχολεία και να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ξόδεψε όλο τον χρόνο που κερδήθηκε με τις δικές μας θυσίες, σε κηρύγματα περί “ατομικής ευθύνης”. Προκλητικά πέρασε μέσα στο καλοκαίρι νόμο που κάνει το σχολείο ακόμα πιο ανισότιμο και εξοντωτικό για τα παιδιά μας, με ρυθμίσεις που προβλέπουν μέχρι και την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα.
Την ίδια στιγμή που απλόχερα χαρίζουν δισεκατομμύρια σε εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχους, μονοπωλιακούς ομίλους της Ιδιωτικής Υγείας, που δίνουν ετησίως 4 δις ευρώ από τις θυσίες των εργαζόμενων και του λαού στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, ανερυθρίαστα δια στόματος Υπουργού Παιδείας δηλώνουν ότι δε μπορούν να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα της σχολικής κοινότητας γιατί … κοστίζουν!!!
Στις εκπαιδευτικές δομές του Δήμου Βόλου συγχρωτίζονται, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, οι μαθητές σε δεκάδες τμήματα. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 40% των τμημάτων έχουν πάνω από 20 μαθητές, ενώ σε περίπου 40 τμήματα ο αριθμός των μαθητών είναι από 23 έως 25. Στη δευτεροβάθμια έχουμε πάνω από 120 τμήματα με 23 – 25 μαθητές, ενώ υπάρχουν και τμήματα με 26, ακόμη και 27 μαθητές. Τραγική είναι η κατάσταση και σε πολλά νηπιαγωγεία, όπου στοιβάζονται τα νήπια σε ακατάλληλους χώρους ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων
Η ατομική και συλλογική μας ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας για τη μόρφωση και την υγεία τους, σημαίνει να μη συμβιβαστούμε με τις τεράστιες ελλείψεις και τα κενά, αλλά μαζί να παλέψουμε για το σχολείο που έχουν ανάγκη. Η μόρφωση και η υγεία πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Γι’ αυτό δεν κάνουμε βήμα πίσω από την διεκδίκηση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ
• Τμήματα 15 παιδιών
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Προσλήψεις σχολιάτρων σε κάθε σχολείο. Ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε Δήμο και διασύνδεση τους με τα σχολεία.
• Μόνιμο πλήρους ωραρίου και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία.
• Σύγχρονα σχολικά κτήρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
• Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία, δωρεάν με ευθύνη του κράτους.
• Δωρεάν μέσα προστασίας σε μαθητές και εργαζόμενους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου, επιπλέον μέτρα για την προστασία της υγείας των παιδιών κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.
• Δωρεάν, επαρκής και υγιεινή σίτιση για όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία Μέτρα για ασφαλή μεταφορά των μαθητών όπου υπάρχει ανάγκη.
• Πρόγραμμα σχολικής στέγης για ασφαλή σχολεία με επάρκεια σε χώρους εκπαίδευσης και αναψυχής.»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η πρόεδρος του σωματείου καθαριστριών –ών Ν.Μαγνησίας , Μαρία Πλαγερά η οποία ανέφερε:
«Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνει με ασφάλεια η εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς, είναι η καθαριότητα και η απολύμανση των σχολικών κτηρίων.
Ωστόσο, οι ανεπάρκειες σ’ αυτόν τον τομέα από την πλευρά του κράτους, γιγαντώθηκαν μέσα στις συνθήκες της πρόσφατης πανδημίας. Μιλούν για την πρόσληψη 9.474 σχολικών καθαριστριών για 13.000 σχολικές μονάδες (5.000 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και 4.474 με μισό ωράριο), αριθμός δηλαδή ίσος με τις περσινές προσλήψεις, που σε καμία περίπτωση δεν θωρακίζει τα σχολεία απέναντι στην πανδημία με επαρκείς όρους υγιεινής και ασφάλειας. Με πανδημία ή χωρίς πανδημία η καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, καθημερινά. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, είναι ευθύνη του κράτους. Τα σχολεία χρειάζονται μόνιμο πλήρους ωραρίου και επαρκές προσωπικό καθαριότητας .»
Τέλος το λόγο πήρε η Μυρτώ Τσιαπλέ, μητέρα μαθητή δημοτικού σχολείου η οποία αναφέρθηκε στην αγωνία και την ανησυχία των γονιών για την κατάσταση στο χώρο της παιδείας Όπως σημείωσε , «οι ανεπάρκειες που υπάρχουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών , γονιών, συγγενών. Κάλεσε σε συστράτευση γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές για να διεκδικήσουν την παιδεία των σύγχρονων αναγκών των μαθητών. Σήμερα, άλλωστε, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για ένα σχολείο που κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών, που θα παρέχει σε όλα τα παιδιά ολόπλευρη μόρφωση και ομαλή σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη. Διεκδικούμε ανυποχώρητα την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας»
Ακολούθησε πορεία στο εμπορικό κέντρο της πόλης με συνθήματα και μοίρασμα ανακοίνωσης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.