Πυροσβεστική ΒΙΠΕ: Σε 68 πυρκαγιές κάηκαν 1300 στρ. δασική έκταση και καλαμιές

????????????????????????????????????

Την Πέμπτη 11.11.2021 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου για τον απολογισμό της Αντιπυρικής Περιόδου 2021 και την ολοκλήρωση των έργων επισκευής της μόνωσης της ταράτσας του κτηρίου της Υπηρεσίας.
Η Αντιπυρική περίοδο 2021 χαρακτηρίζεται ως μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την περιοχή μας αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα με συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα, χαμηλής υγρασίας της βλάστησης και επεκτατικότητας των πυρκαγιών.

Η Π.Υ ΒΙ.ΠΕ Βόλου από 01 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου επενέβηκε σε 34 Αστικές πυρκαγιές, 34 Αγροτοδασικές και 17 Παροχές βοηθείας στο τομέα της. Σε τρεις (3) από τις πυρκαγιές κλήθηκαν εναέρια μέσα και σε πέντε (5) κλήθηκε το Αερομεταφερόμενο Πεζοπόρο τμήμα Θεσσαλίας
Παρά τις προσπάθειες των Πυροσβεστών συνολικά κάηκαν 638,37 στρ. δασικής έκτασης (πουρνάρια) και 695,20 στρ. υπολείμματα καλλιεργειών (καλαμιές).
Η Υπηρεσία κλήθηκε για ενίσχυση σε 30 συμβάντα εκτός τομέα, όπως Στύρα Ευβοίας, Αθήνα, Στυλίδα, Ιστιαία.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι σε πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν πλησίον των Βιομηχανικών Περιοχών του Βόλου αποτράπηκε, η επέκταση τους εντός των εργοστασίων χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των Πυροσβεστών και των ομάδων πυρασφάλειας των επιχειρήσεων. Καθοριστικό λόγο σε αυτό συντέλεσε και η αποψίλωση της βλάστησης των προαύλιων χώρων των εργοστασίων το οποίο πρέπει να αποτελεί συνεχή επιδίωξη.
Σε αυτή την δύσκολη αντιπυρική περίοδο οι Πυροσβέστες της Υπηρεσίας αλλά και του πεζοπόρου τμήματος Θεσσαλίας ανταποκρίθηκαν με μεγάλη επιτυχία στα καθήκοντα τους με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό και τους ευχαριστούμε για αυτό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, σε αυτή την προσπάθειά μας είχαμε συμμάχους την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Κολυνδρίνη Δωροθέα, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Μαγνησίας, τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Αρχιπύραρχο κ. Φαλάρα Ευάγγελο, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Μαγνησίας κ. Βλόντζο Γεώργιο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρήγα Φεραίου κ. Παλληκάρη Δημήτριο, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Ευχαριστούμε, επίσης, θερμά για την συνεργασία το Αστυνομικό Τμήμα Βελεστίνου, το Δασαρχείο Βόλου, τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τον Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, τον Φορέα Διαχείρισης Επιχειρήσεων της Α’ ΒΙ.ΠΕ Βόλου.
Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή μας είχαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής οι οποίοι με την στάση τους και με τα γεωργικά τους μηχανήματα συμβάλλανε στην αποτροπή έναρξης αλλά και επέκτασης των πυρκαγιών αυτών.
Φυσικά το έργο της Υπηρεσία δεν σταματά. Ένας κύκλος διαχείρισης καταστροφών κλείνει ενώ παράλληλα ανοίγει ο επόμενος ενόψει της χειμερινής περιόδου στην περιοχή μας.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν επιχειρήσεις της περιοχής που συνέβαλλαν στην επισκευή της μόνωσης της ταράτσας του κτιρίου. Ένα έργο που πραγματοποιήθηκε με το μεράκι και την όρεξη υπαλλήλων της Υπηρεσίας για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης.