“Χάνονται” 100 νέοι μαθητές το χρόνο!

φωτο αρχείου
Δραματική μείωση των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά της Μαγνησίας

Δραματική είναι η εικόνα στα σχολεία της Μαγνησίας, καθώς χρόνο με τον χρόνο οι μικροί μαθητές λιγοστεύουν, ως απότοκο της οικονομικής και όχι μόνο κρίσεις. Τα νέα ζευγάρια δεν αποφασίζουν να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας κι αυτό έχει αντίκτυπο σε κάθε έκφανση της ζωής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας μέσα σε επτά χρόνια θα “χαθούν” από τις σχολικές τάξεις 700 παιδιά, αν δει κανείς πως φέτος έχουν εγγραφεί 1290 προνήπια και στην ΣΤ τάξη του Δημοτικού θα φοιτήσουν 1995 μαθητές.
Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την εξέλιξη του μαθητικού δυναμικού δείχνουν ολοφάνερα το πρόβλημα που υπάρχει με την υπογεννητικότητα και τη σταδιακή και αυξητική μείωση των γεννήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν στα Νηπιαγωγεία 1290 προνήπια και 1441 νήπια. Στην Α τάξη του Δημοτικού έχουν εγγραφεί 1595 μαθητές, στη Β’ τάξη 1576 μαθητές, στη Γ’ τάξη 1652, στη Δ’ τάξη 1675, στην Ε τάξη 1804 και στη ΣΤ τάξη θα φοιτήσουν 1995 μαθητές.
Ο αριθμός των μαθητών της περσινής ΣΤ’ Τάξης στη Μαγνησία ανέρχονταν στους 2.077 μαθητές και διαφαίνεται πως η μείωση είναι εμφανής καθώς τη νέα σχολική χρονιά θα φοιτήσουν στην ίδια τάξη μόλις 1.995 μαθητές.
Όπως επεσήμανε ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος η μείωση των μαθητών δεν παρατηρείται μόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα αλλά και στην Περιφέρεια αναλογικά. Στις μεγαλύτερες σχολικές μονάδες φαίνεται και μεγαλύτερη μείωση.
Σε ότι αφορά ενδεχόμενο κλείσιμο σχολικών μονάδων, εξαιτίας της μειούμενης τάσης του μαθητικού πληθυσμού, ο κ. Πολύζος ανέφερε πως την νέα σχολική χρονιά δεν θα παρατηρηθούν μεταβολές ως προς την ύπαρξη των σχολικών μονάδων. “Όσα σχολεία λειτούργησαν φέτος θα λειτουργήσουν και του χρόνου, όμως όσα ήταν διθέσια θα γίνουν μονοθέσια, όσα ήταν τριθέσια θα γίνουν διθέσια και αυτά που λειτουργούσαν ως 12θεσια θα γίνουν 11θεσια”, είπε ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας και συμπλήρωσε πως αυτή η αλλαγή στη λειτουργία των σχολείων, συνδέεται και με το προσωπικό και με ότι συνεπάγεται μία μεταβολή σχολικής μονάδας και μείωση των μαθητών.
Πάντως η σταθερή και μεγάλη μείωση του μαθητικού πληθυσμού εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το μέλλον και για τη Μαγνησία, καθώς κανείς δεν θέλει να δει να κλείνουν σχολεία στην Περιφέρεια μιας και δεν θα υπάρχουν νέα παιδιά για να φοιτήσουν εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.