Δημήτρης Νασίκας στο Ράδιο ΕΝΑ: «Προέχει το συμφέρον του Δήμου Ρήγα Φεραίου και δημοτών»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Θα γίνει διαβούλευση για τις προτάσεις της ΕΤΒΑ

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα έχουν επίκεντρο το συμφέρον του Δήμου Ρήγα Φεραίου και των δημοτών, αναφορικά με την αξιοποίηση ακινήτων σε Άγιο Γεώργιο και Αερινό, μετά και τις προτάσεις της ΕΤΒΑ, τόνισε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόταση δημιουργίας Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή, μια πρόταση που στήριξε δημοσίως και ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρήστος Μπουκώρος, προβάλλοντας ενστάσεις για τις προτάσεις της ΕΤΒΑ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια πρόταση που συζητείται εδώ και μια 20ετία και έχει μείνει μόνο στα λόγια. Μάλιστα ο κ. Νασίκας, επεσήμανε πως ο Δήμος δεν δεσμεύεται σε τίποτα από την ΕΤΒΑ, θα εξετάσεις όμως πλήρως τις προτάσεις της για να αξιοποιηθούν οι εκτάσεις προς όφελος των δημοτών, του Δήμου και της Μαγνησίας ευρύτερα.

 

Ο κ. Νασίκας προχώρησε σε μια επισκόπηση των γεγονότων, σημειώνοντας ότι τον Ιούνιο του 2021 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Βελεστίνου μια ενημερωτική συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου, καθώς και ο κ. Τριαντόπουλος, ο οποίος τότε  ήταν Γενικός γραμματέας οικονομικής πολιτικής του Υπ. Οικονομικών καθώς και διευθύνων σύμβουλος ΕΤΒΑ κ. Ψαθάς.

Σε εκείνη την συνάντηση έγινε ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα αξιοποίησης δημοτικών εκτάσεων και συγκεκριμένα περιοχής 7000 στρεμμάτων στην Κοινότητα Αγ. Γεωργίου και 250 στρεμμάτων στην Κοινότητα Αερινού. Τότε, δεσμεύτηκε η ΕΤΒΑ ότι σε διάστημα περίπου 6-7 μηνών θα έφερνε τις προτάσεις της μέσω μελέτης στον Δήμο, για τα δύο ακίνητα  και ο Δήμος μέσω του ΔΣ, των τοπικών συμβουλίων και κοινωνίας θα αποφάσιζε εάν οι προτάσεις έχουν θετικό πρόσημο για τον δήμο ή όχι.

Τον Φεβρουάριο του 2022 κατατέθηκαν οι προτάσεις και προ ημερών πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία του  Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Τριαντόπουλου, του κ. Ψαθά, ενώ κλήθηκαν οι Βουλευτές και η περιφέρεια. Στο ΔΣ παρευρέθηκε ο κ. Μπουκώρος, ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές απέστειλαν επιστολές.

Ποιες είναι οι προτάσεις

Σύμφωνα με τον κ. Νασίκα η πρόταση της ΕΤΒΑ για τον Άγιο Γεώργιο, όπου τα αξιοποιήσιμα στρέμματα είναι 3000 είναι η δημιουργία μιας πρότυπης Βιο-Οικονομικής περιοχής η οποία θα  είναι προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διατροφικής τεχνολογίας. Μάλιστα, ο Δήμαρχος ζήτησε περισσότερες πληροφορίες με την ΕΤΒΑ να τους παραπέμπει σε μια αντίστοιχη επένδυση στις Σέρρες, όπου θα μπορεί το ΔΣ να την επισκεφθεί για να δει την δραστηριότητά της.

 

Σε ότι αφορά στο ακίνητο στο Αερινό, εκεί προτάθηκε ένα μεικτό Εμπορευματικό Κέντρο για τη διακίνηση αγροτοκτηνοτροφικών και γενικότερα διατροφικών προϊόντων στη γενικότερη λογιστική και μεταφορική εξυπηρέτηση της Βιο- οικονομικής περιοχής του Αγ. Γεωργίου. Ουσιαστικά οι δύο περιοχές θα έχουν μια αμφίδρομη επικοινωνία, με τη δεύτερη να έχει υποστηρικτικό ρόλο για την εξυπηρέτηση της Βιο-οικονομικής περιοχής του Αγ. Γεωργίου.

 

«Αναφέρθηκε μια σειρά θετικών πλεονεκτημάτων και ποια αναμενόμενα οφέλη από την Βιο- οικονομνική περιοχή, ενώ τέθηκαν ερωτήσεις. Πριν ξεκινήσει η όλη διαδικασία του ΔΣ, ως δήμαρχος κατέστησα σαφές ότι θα πάρουμε τις προτάσεις και θα ξεκινήσει τρίμηνη διαβούλευση με νομικούς συμβούλους, τεχνοκράτες κτλμ θα δώσουμε στοιχεία στις τοπικές κοινότητες, ώστε να έχουμε εισήγηση τοπικών κοινωνιών και κοινοτήτων και θα επανέλθουμε τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη να πάρουμε απόφαση στο ΔΣ εάν αυτές οι προτάσεις αξιοποίησης είναι προς όφελος του Δήμου ή να αναστείλουμε την προσπάθεια για το μέλλον», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Νασίκας.

 

Ήμουν νιος και γέρασα για το Εμπορευματικό Κέντρο

Σε δημόσιες δηλώσεις του ο κ. Μπουκώρος και συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο Ράδιο ΕΝΑ επεσήμανε ότι με τις προτάσεις ΕΤΒΑ αναιρείται ουσιαστικά ο σχεδιασμός που υπάρχει για τη δημιουργία ενός Εμπορευματικού Κέντρου στο Βελεστίνο, ενώ κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει υπέρμαχος της δημιουργίας Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή.

Αν και ο κ. Νασίκας δεν ανέφερε το όνομα του κ. Μπουκώρου, ο Βουλευτής ήταν αυτός που έκανε δημόσιες δηλώσεις εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του και τις ενστάσεις του σχετικά με την δημιουργία της Βιο-οικονομικής περιοχής. Ωστόσο, ο Δήμαρχος σχολίασε πως «αυτές τις θέσεις τις καταθέτουμε στο δημοτικό συμβούλιο και δεν τις μεταφέρουμε δημοσιογραφικά στη δημόσια σφαίρα» και συμπλήρωσε πως «αυτό για το Εμπορευματικό Κέντρο ήμουν νιος και γέρασα. Από το 2006 μιλάμε για το θέμα και μείναμε στους σχεδιασμούς, τις αναφορές, στο πήγαινε έλα Λάρισα- Μαγνησία. Υπάρχει ένα δούλεμα, μια συνεχής αναβολή, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει.  Με αυτή την πρόταση είδαμε μια αντιμετώπιση με απτά αποτελέσματα. Εάν αυτό παρεμβαίνει στον γενικότερο σχεδιασμό να μας φέρουν τον σχεδιασμό να καταλάβουμε. Εάν σχεδιάζουμε κάτι 50 χρόνια για να αναπτύξει μια περιοχή πόσο να περιμένουμε άλλο»;

 

Ο κ. Νασίκας επεσήμανε πως στην παρουσίαση των προτάσεων έγινε λόγος για δημιουργία 1200 θέσεων εργασίας, με τον ίδιο να υπογραμμίζει πως «μας ενδιαφέρει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, η ανάπτυξη της περιοχής». Σημείωσε πως η προσέγγιση της ΕΤΒΑ ήταν επιστημονική, υπήρχε η πολιτική παρουσία, ενώ υπήρχε και το πράσινο φως από τους τοπικούς Βουλευτές με τον Δήμαρχο να αναφέρει τους κ.κ. Μακρή και Λιούπη που σε συνομιλίες μαζί του εξέφρασαν την απόφαση να προχωρήσουν οι προσπάθειες αξιοποίησης των ακινήτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

« Εδώ δεν πρέπει να σκεφτούμε ούτε με μιζέρια, ούτε με μικροπολιτικά συμφέροντα, ούτε ότι το έφερα εγώ ή το έφερε άλλος. Εδώ μιλάμε για τον νομό, για τον δήμο Ρήγα Φεραίου και ως δημοτική αρχή θα δεχτούμε προτάσεις προς όφελος των δημοτών μας και του νομού. Δεν πρέπει να σκεφτούμε περίεργα, με κάποιες δεύτερες σκέψεις πίσω μας, όλα αυτά θα βρεθούν μπροστά σε όλους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Νασίκας.

Υποστήριξε δε, πως μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να είναι αρνητικό από το ΔΣ, όμως θα πρέπει όλοι να συμπαραταχθούν και να αποφασίσουν για το μέλλον της περιοχή και όχι να υπονομεύουν προσπάθειες που έχουν μόνο αναπτυξιακό χαρακτήρα.

«Μακάρι τα μεγάλα σχέδια που ακούμε επί δεκαετίες, να εφαρμοστούν, αλλά να δούμε σύντομα προτάσεις υλοποιήσιμες και όχι ξεκομμένες φωνές απλώς για να βγουν να γράψουν ένα άρθρο στην εφημερίδα. Οργανωμένες αποφάσεις από θεσμικούς φορείς και ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν την περιοχή μας», είπε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, αφήνοντας σαφείς αιχμές.

 

Άλλαξε όνομα η Β’ ΒΙΠΕ και ο Πυροσβεστικός Σταθμός

Στο μεταξύ ο κ. Νασίκας ανακοίνωσε πως μετά από προσπάθειες του Δήμου με την ΕΤΒΑ, από την 1η Μαΐου άλλαξε η ονομασία της Β’ ΒΙΠΕ Βόλου και του Πυροσβεστικού Σταθμού Β ΒΙΠΕ σε ΒΙΠΕ Βελεστίνου και Πυροσβεστικό Σταθμό ΒΙΠΕ Βελεστίνου, καθώς βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο ο Δήμος θα αλλάξει και όλη τη σήμανση.

Καλλιέργειες έπαθαν 100% ζημιά

Ο κ. Νασίκας όμως αναφέρθηκε και στη χαλαζόπτωση της περασμένης Δευτέρας, που προκάλεσε πολλές καταστροφές αγροτικών προϊόντων. Τόνισε πως η περιοχή που επλήγη ήταν στον άξονα Περιβλέπτου, Κοκκίνας, Μικρού Περιβολακίου, με τις καλλιέργειας να έχουν πάθει σχεδόν και 100%. Σημείωσε πως ο Δήμος κινητοποιήθηκε άμεσα και κάλεσε τον τοπικό προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κ. Σπυρόπουλο, ενώ παρευρέθηκε στην αυτοψία και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Δούκας.

«Έγινε καταγραφή ζημιών και πήραμε υποσχέσεις για άμεση βοήθεια. Η κλιματική αλλαγή και κρίση έχουν μπει απολύτως στη ζωή μας και θα πρέπει να πορευόμαστε πλέον με αυτές τις καταστάσεις», σχολίασε ο κ. Νασίκας, σημειώνοντας πως η αντιχαλαζιακή προστασία αποτελεί ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα των αγροτών της περιοχής, με την δημοτική αρχή να καταβάλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

« Προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, οι υποσχέσεις είναι πολλές και βλέπουμε. Υπήρχαν κι άλλα προγράμματα στα οποία δεν  συμμετείχε ο Δήμος. Βλέπουμε κάποιες μετατοπίσεις προς τον Δήμο Λάρισας, όλα αυτά τα έχουμε καταθέσει δημόσια στους αρμόδιους Υπουργούς και περιμένουμε απαντήσεις, όπως μας έχουν υποσχεθεί, σύντομα», τόνισε.

Εγκαίνια τον Σεπτέμβριο για το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων

Τέλος, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου αναφέρθηκε και στο Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων το οποίο όπως επεσήμανε θα εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο και θα είναι το μοναδικό μουσείο σε όλη την Ελλάδα με 3000 εκθέματα. Σύμφωνα με τον κ. Νασίκα το Μουσείο βρίσκεται μέσα στο παράρτημα της Γεωπονικής Σχολής του ΠΘ στο Βελεστίνο και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο τοπικό Ίδρυμα που έδωσε προς χρήση ένα πανέμορφο, όπως το χαρακτήρισε, κτήριο, το οποίο όμως ήταν ανενεργό 25 χρόνια και ο Δήμος το «ανέστησε» για να λειτουργήσει το Μουσείο.

Στόχος του Δήμου, σύμφωνα με τον κ. Νασίκα είναι η εξωστρέφεια και να γίνει η περιοχή επίκεντρο τουρισμού και πολιτισμού, επισημαίνοντας πως πολλά είναι τα σχολεία τόσο από τη Μαγνησία όσο και απ΄όλη την Ελλάδα που επισκέπτονται την περιοχή, για να μάθουν για τον Ρήγα, αλλά και να δουν τη λίμνη Κάρλα. Τέλος, ο κ. Νασίκας εξέφρασε και την ελπίδα του για τη δημιουργία ενός παραλίμνιου ξενώνα μέσω ΣΔΙΤ, σημειώνοντας πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για την υλοποίησή του.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.