Σε επαγρύπνηση για κινητοποιήσεις οι αγρότες του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου πραγματοποίησαν σύσκεψη στην οποία συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες του Πηλίου. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ο Δήμος και η περιφέρεια που φέρουν την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί, δεν έχουν κάνει καμία κίνηση προς την επίλυση αυτών των προβλημάτων τα οποία κάθε χρόνο γίνονται χειρότερα, αναφέρουν σε ανακοίνωση.

Η κουβέντα ξεκίνησε με την αδιαφορία της Δημοτικής αρχής και των κοινοτήτων, που δεν αποκαταστήσαν τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του 2018 στο δίκτυο άρδευσης με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και της λειψυδρίας να αντικρίσουν την ξήρανση πολλών νεόφυτων δεντρυλλίων.Όσον αφορά την άρδευση, σε πολλά χωριά της δημοτικής ενότητας Μουρεσίου δεν υπάρχει καν δίκτυο άρδευσης και εμμέσως πλην σαφώς οι αγρότες δεν μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι και ζητάμε άμεση επισκευή, συντήρηση και αναβάθμιση του συστήματος άρδευσης, κλειστό δίκτυο άρδευσης σε ολόκληρο τον Δήμο.

Έπειτα τέθηκε το ζήτημα με τις καταστροφές από τον καύσωνα και την παρατεταμένη εναλλαγή της θερμοκρασίας εξαιτίας των οποίων πολλοί καστανοπαραγωγοί αντικρίζουν μεγάλη μείωση στην παραγωγή τους, η οποία κατά μέσω όρο είναι στο 60% από το Πουρί ως το Ξουρίχτι. Οι καστανοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση καθώς έχουν κάνει όλα τα έξοδα καλλιέργειας και αποζημίωση δεν θα υπάρχει. Στα μήλα υπάρχει επίσης σοβαρό πρόβλημα διότι ο καύσωνας «έκαψε»σημαντικό μέρος της παραγωγής. Η απάντηση του ΕΛΓΑ ήταν ότι αφού η θερμοκρασία δεν έφτασε 40 βαθμούς αποζημίωση δεν έχει (βάσει κανονισμού). Οι αγρότες ζητούν να γίνει αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% της ζημίας για όλες τις νόσους και κίνδυνους.

Οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητα αγροεφόδια και καύσιμα καθώς και μείωση των τιμών τους, ενώ ως πρόβλημα αναφέρουν την αγροτική οδοποιΐα, τονίζοντας ότι αυτή η απαξίωση της υπαίθρου μας οδηγεί σε αφανισμό.

Τέλος πέρα από τις μεγάλες ζημίες από τον καύσωνα τέθηκαν οι ζημιές από τον αέρα και το χαλάζι και από όλα αυτά τα καιρικά φαινόμενα που δεν ευθυνόμαστε εμείς οι παραγωγοί. Απαιτούμε κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από την κυβέρνηση για όλους τους αγρότες του Πηλίου.

Καταλήγοντας οι αγρότες τονίζουν ότι μόνο μέσα από αγώνες και πίεση κατάφεραν να κερδίσουνε κάποια πράγματα και καλούν τους αγρότες της περιοχής να είναι σε επαγρύπνηση, γιατί η φετινή χρονιά θα είναι χρονιά κινητοποιήσεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.