Σε Βελεστίνο και Αλμυρό μέλη του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Πραγματοποίησαν περιοδεία και ενημερωτικές εκδηλώσεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες περιοδεία και ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Μαγνησία, στην διάρκεια των οποίων παρουσίασε τις θέσεις του το Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης και ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ , υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ Θεοφάνης Κουρεμπές συναντήθηκαν χθες στις 12 το μεσημέρι στο δημαρχείο Βελεστίνου με τον δήμαρχο Δημήτρη Νασίκα, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τα προβλήματα της περιοχής και ιδιαίτερα του αγροτικού κόσμου.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελεστίνου, του Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Στεφανοβικείου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καναλίων. Την σύσκεψη συντόνισε ο Μπάμπης Αραμπατζής, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελεστίνου. Παρόντες στην σύσκεψη ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου, η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας Μάκης Μπαλλής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βελεστίνου Γιώργος Παπαδάμ, ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας Χρήστος Παπαρούνας και οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Βουραζέρης και Μιχάλης Κουσκουρίδας.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ και της Οργάνωσης Μελών Αλμυρού στο δημαρχείο Αλμυρού, με ομιλητές τους Σταύρο Αραχωβίτη και Φάνη Κουρεμπέ, στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι του ΑΣ Ν. Αγχιάλου, ΑΣ Πηλίου, ΑΣ Ζαγοράς και Αγροτικών Συλλόγων.
Παρέστησαν επίσης οι νυν βουλευτές και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος, η πρώην υφυπουργός και ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος. Την συζήτηση στον Αλμυρό συντόνιζε το μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Αλμυρού Στέργιος Κοντογεωργάκης, πρώην δήμαρχος Αλμυρού, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του Αλμυρού ως πατρίδας του Συνεταιριστικού Κινήματος, ενώ ο νυν δήμαρχος μίλησε για την πρόθεση του Δήμου να συμβάλλει στην υποστήριξη των αγροτών της περιοχής, μιας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πολύ μακριά από τους αγρότες.
Ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ότι πολλά προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύθηκαν την περίοδο των κυβερνήσεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στις επιδοτήσεις που το 2017 έφτασαν σε ύψος ρεκόρ, επειδή καταβλήθηκαν κονδύλια που εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια.
Ανέφερε ότι τα δάνεια αγροτών και Συνεταιρισμών μπήκαν στην πλατφόρμα για τις 120 δόσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ αναφέρθηκε στην νέα ΚΑΠ και στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προστατέψει τις μικρές εκμεταλλεύσεις μέσα από στρατηγικές συμμαχίες με χώρες που έχουν παρόμοια συμφέροντα με τα δικά μας, οι οποίες συμμαχίες και η γενικότερη προσπάθεια, έχουν καταργηθεί από την σημερινή κυβέρνηση.
Ο κ. Αραχωβίτης κατηγόρησε την τωρινή κυβέρνηση για αδράνεια, αναφέροντας ως παράδειγμα το ζήτημα της απαράδεκτα χαμηλής τιμής του ελαιόλαδου. Ο σημερινός υπουργός Μ. Βορίδης, έχει δηλώσει με απόλυτο κυνισμό ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει στις τιμές. Αυτό είναι αλήθεια, είπε , όμως είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία για να μπορέσει να παρέμβει το Υπουργείο σε ανάλογες περιπτώσεις.
Αναφέρθηκε στις κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης οι οποίες έγιναν σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να βρεθεί τρόπος ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών, τις οποίες οφείλει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, και να ξεκινήσουν νέες για το φετινό πρόβλημα.
Όταν αντιμετωπίστηκε ανάλογο πρόβλημα με την τιμή του γάλακτος, το Υπουργείο είχε παρέμβει με αυστηρούς ελέγχους και αυστηροποίηση των προστίμων στις γαλακτοβιομηχανίες, προχωρώντας ακόμη και στο κλείσιμο μιας από αυτές, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν.
Ο κ. Αραχωβίτης είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ασχολείται μόνο με την ρουσφετολογική εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων. Ανέφερε ως παράδειγμα το χαράτσι που επιβλήθηκε στους αλιείς με βάση το μήκος του σκάφους και όχι τις ποσότητες των αλιευμάτων.
Αναφέρθηκε σε αυτά που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε δεσμευτεί δημόσια μέσα από τις δηλώσεις Τσίπρα στην επίσκεψή του στην Ζαγορά, για την μείωση της φορολογίας των Συνεταιρισμών Αγροτών και για την επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο κίνησης των γεωργών. Μέτρα που αν και είχαν κοστολογηθεί, η ΝΔ τα έχει εγκαταλείψει.
Ο κ. Κουρεμπές επικεντρώθηκε κατά την τοποθέτηση του, στην αναγκαιότητα να αναπτυχθεί τι Συνεταιριστικό Κίνημα στον αγροτικό χώρο, αναφέροντας όλο το θετικό για αυτό τον σκοπό, νομοθετικό πλαίσιο που είχε θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα η ΝΔ προσπαθεί να διευκολύνει την συμμετοχή ιδιωτών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Μεγάλη συζήτηση έγινε για συγκεκριμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου , όπως οι αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών για την δακοκτονία, η χρηματοδότηση νέων αγροτών για την μηχανοποίηση της συλλογής και διαλογής των καρπών, ενώ μεγάλη συζήτηση έγινε για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των συζητήσεων στο Βελεστίνο και τον Αλμυρό ήταν ότι οι εκπρόσωπου του αγροτικού κόσμου αντιμετώπισαν τα πρώην κυβερνητικά στελέχη σαν να είναι και σήμερα Υπουργοί και Πρόεδροι Οργανισμών. Αυτό δείχνει, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο κ. Αραχωβίτης, ότι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επί ΣΥΡΖΑ, υπήρχαν καθαρά χέρια, ανοιχτά αυτιά και διάθεση για συνεννόηση και αντιμετώπιση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή και οι άνθρωποί της στην χώρα μας.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την δέσμευση των ομιλητών, ότι τέτοιες συναντήσεις με ανταλλαγή απόψεων θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα, και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα αποτελέσουν την βάση για την διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τα αγροτικά θέματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.