Σπύρος Πετρουλάκης: «Βόλος και Κρήτη πιάνουν ίδιο ράφι στην καρδιά μου…»

Ο καταξιωμένος συγγραφέας έρχεται αύριο στον Βόλο για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο

«Αυγή, το θαμμένο τετράδιο» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του καταξιωμένου και πολύ αγαπημένου στο κοινό συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη, το οποίο παρουσιάζεται και στον Βόλο την Παρασκευή στις 20:00 στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου. Η ιστορία του βιβλίου ξετυλίγεται στο Τρίκερι, τόπο εξορίας των γυναικών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και η Αυγή είναι η πρωταγωνίστρια μιας πολύ δυνατής αφήγησης.
Λίγες ώρες πριν καταφτάσει στον Βόλο ο Σπύρος Πετρουλάκης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το βιβλίο του, τον τρόπο της έμπνευσής του αλλά και το πως λειτουργεί ο ίδιος κάθε φορά που επιχειρεί τη συγγραφή ενός νέου βιβλίου.

«Είναι ένα βιβλίο που το έχω λατρέψει»

«Αισθάνομαι ευτυχισμένος, γιατί είναι ένα βιβλίο που το έχω λατρέψει. Όχι ότι δεν αγαπώ τα βιβλία μου όταν τα γράφω, αλλά με αυτό έχω δεθεί διαφορετικά γιατί μιλά για έναν τόπο, που τον βάζω αμέσως μετά την πατρίδα μου την Κρήτη. Ίδιο ράφι στην καρδιά μου πιάνουν και ο Βόλος και η Κρήτη», είπε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας και δεν έκρυψε τη μεγάλη του αγάπη για τον Βόλο, το Τρίκερι και τη Μαγνησία.
Αναφερόμενος στην ιστορία του βιβλίου του, επεσήμανε ότι εκτυλίσσεται σε μια περίοδο που υπήρχε πόλεμος στην Ελλάδα, ο εμφύλιος πόλεμος, ένας σπαραγμός, όπως τον χαρακτήρισε, ο οποίος έχει αφήσει ακόμη το αποτύπωμά του στη σάρκα όλων.
«Εγώ έπρεπε να σεβαστώ την ιστορία, να σεβαστώ και τις δύο πλευρές γιατί εάν ψάξεις καλά την ιστορία θα βρεις ότι τα λάθη έχουν γίνει εκατέρωθεν. Ωστόσο αυτό είναι το φόντο. Η ουσία είναι οι εξόριστες γυναίκες στο Τρίκερι και πολύ περισσότερο η Αυγή, που μέσα από την ιστορία της, ο κόσμος που δεν γνωρίζει ιδιαίτερα πράγματα καταρχήν θα μάθει για το Τρίκερι , τι συνέβαινε εκεί εκείνη την περίοδο, θα μάθει για τους ανθρώπους που ζούσαν, πως ζούσαν, τον πολιτισμό τους», σημείωσε.

«Ένας υπέροχος άνθρωπος ο γιατρός Καραμάνης»

Ο Σπύρος Πετρουλάκης μέσα από την Αυγή, μέσα από το Τρίκερι ανακάλυψε όπως επεσήμανε πράγματα που δεν τα γνώριζε, όπως έναν υπέροχο, όπως τον χαρακτήρισε άνθρωπο που δεν είναι στη ζωή, τον γιατρό Καραμάνη, τον οποίο και αναφέρει στο βιβλίο του. «Αναφέρω την ιστορία του και νιώθω σαν να τον έχω γνωρίσει. Η ιστορία του με μάγεψε και η δουλειά που έχει κάνει. Το βιβλίο έχει πολλά στοιχεία και ιστορίες», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, η ιστορία της Αυγής, του θαμμένου τετραδίου και του Τρικερίου «έδεσε» όταν ο ίδιος ο συγγραφέας επισκέφθηκε το νησί Τρίκερι, μίλησε με ανθρώπους και έγινε «ένα» με την ιστορία του τόπου.
«Εάν δεν πήγαινα στο νησί Τρίκερι δεν θα μπορούσα να το γράψω το βιβλίο, γιατί ενώ είχα όλα τα στοιχεία, μόνο όταν πήγε κι έμεινε στο νησί, κατάφερε και λύθηκε ένας κόμπος μέσα μου περίεργος, ίσως ήταν η ενέργεια που ένιωσα με τη γη, τις ελιές, τις ερημικές παραλίες.

«Η επαφή μου με το νησί μου
ξεκλείδωσε όσες πόρτες ήταν κλειστές»

Η επαφή μου με το νησί μου ξεκλείδωσε όσες πόρτες ήταν κλειστές και ξεκίνησα να γράφω και δεν σταμάτησα να γράφω από εκείνη την ημέρα μέχρι να τελειώσω το βιβλίο», εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος και τόνισε πως ακόμη και οι εξόριστες γυναίκες δεν είχαν κάτι με τον τόπο. Οι ίδιες αλλά και οι συγγενείς τους ανέφεραν ότι με τον τόπο δεν είχαν τίποτα, οι άνθρωποι ήταν αυτοί που έκαναν τη ζωή τους δύσκολη.
Συνεχίζοντας για τον τρόπο που γράφει ο ίδιος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον εαυτό του συγγραφέα- ερευνητή καθώς όπως επεσήμανε θέλει να ερευνήσει πάρα πολύ καλά όλο το αντικείμενο της ιστορίας του.
«Μιλάω με γιατρούς, κάνω συνεντεύξεις με ανθρώπους, επισκέπτομαι τους τόπους. Μόνο η πραγματικότητα μπορεί να σου δώσει την αλήθεια, δεν μπορώ να αφοσιωθώ μόνο στη φαντασία μου, που δεν με έχει προδώσει γιατί μέχρι τώρα ο κόσμος αυτό μου έχει δείξει, αλλά θέλω να κάνω και την αυτοψία, να διαβάσω πάρα πολύ για να μην κάνω λάθη στα βιβλία μου» κατέληξε ο συγγραφέας που δίνει ραντεβού στον Βόλο την Παρασκευή για την παρουσίαση του βιβλίου του.

**Σημειώνεται πως το νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη «Αυγή, το θαμμένο τετράδιο» είναι αφιερωμένο στον δημοσιογράφο Ηλία Κουτσερή, γιατί όπως είπε και ο συγγραφέας, «μου άνοιξε τον δρόμο στην έμπνευση».

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.