Στην «κατάψυξη» σήμερα και αύριο η Μαγνησία…

Xιονοπτώσεις και στον Βόλο, αλλά και πολικές θερμοκρασίες έως και -11 βαθμούς!

Στην «κατάψυξη» μπαίνουν από σήμερα Πέμπτη μέχρι και αύριο Παρασκευή ο Βόλος και ευρύτερα η Μαγνησία, με χιόνια ακόμη και στα πεδινά, όπως και στην πόλη και πολικό κρύο, με το θερμόμετρο να πέφτει ακόμη και στους -11 βαθμούς.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις από σήμερα το πρωί, μετά τις 5 θα αρχίσει να εξελίσσεται το φαινόμενο, από τις 10 θα χιονίζει μέχρι τη θάλασσα (μηδενικό υψόμετρο) και θα βρίσκεται σε πλήρη έξαρση μέχρι το βράδυ, ενώ για αύριο Παρασκευή αναμένεται αραιή χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά λιγότερη από αύριο, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Λόγω των έκτακτων φαινομένων, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη συγκάλεσε έκτακτα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που δήλωσαν ετοιμότητα. Όπως επισημάνθηκε, στο εθνικό δίκτυο θα βρίσκονται 60 εκχιονιστικά μηχανήματα που θα κρατούν ανοιχτούς τους δρόμους και θα ρίχνουν αλάτι, για ν’ αποφευχθεί ο παγετός, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Η Τροχαία Βόλου τόνισε ότι δεν θέλει να κάνει ζημιά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, αλλά αν παρουσιαστεί κίνδυνος θα απαγορευτεί η κίνηση των οχημάτων και για το θέμα θα υπάρχει σχετική σήμανση και ενημέρωση των πολιτών.

Στην Ανάβρα πάνω από μισό μέτρο

Η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη είπε, ότι και το προηγούμενο διήμερο υπήρξαν έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία όμως αντιμετωπίστηκαν στο σύνολο τους χωρίς να παρατηρηθούν προβλήματα, χωρίς καν να χρειαστεί η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, με ανοιχτούς δρόμους. Στην Ανάβρα το χιόνι ξεπέρασε το μισό μέτρο, ενώ σημαντική ποσότητα χιονιού έπεσε και στα Χάνια, τόνισε.
Σύμφωνα με την ίδια, τα προγνωστικά της ΕΜΥ μιλάνε για έντονα καιρικά φαινόμενα για πολικό ψύχος με -11 βαθμούς κελσίου και σύμφωνα με τις προβλέψεις της 111 Πτέρυγας Μάχης θα χιονίσει και στα πεδινά και πιθανότατα μέσα στη πόλη του Βόλου. Τα προγνωστικά στοιχεία δίνουν τα καιρικά φαινόμενα να διαρκούν ένα 48ωρο και έτσι θα υπάρξουν προβλήματα στην προσπελασιμότητα, λόγω του πάγου. Η κα Κολυνδρίνη ανέφερε ότι υπάρχει επιχειρησιακός σχεδιασμός που αφορά στην τοποθέτηση μηχανημάτων, αλατιέρων, λεπίδων, σε διάφορα σημεία του νομού, με μεγάλες ποσότητες αλατιού.
«Από απόψε το βράδυ θα έχουν τοποθετηθεί μηχανήματα σε διάφορα σημεία, ενώ θα ιεραρχηθούν οι ανάγκες, και θα πέσει το βάρος εκεί όπου τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα. Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα και δε φοβόμαστε, καθώς το έχουμε ξαναπεράσει με την ίδια ένταση πριν από λίγα χρόνια», τόνισε.
Συστάσεις στους δήμους
Η αντιπεριφερειάρχης συνέστησε στους πολίτες να πειθαρχούν στις εντολές της τροχαίας και όλων των αρμόδιων φορέων και εξέφρασε την πεποίθηση πως τελικά δεν θα παρατηρηθούν σημαντικά προβλήματα. Η κα. Κολυνδρίνη υπογράμμισε πως οι θερμοκρασίες στο νομό αύριο θα κινηθούν κάτω από το μηδέν, καθώς στα ορεινά θα φτάσουν ακόμα και στο -11, ενώ στα πεδινά ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους -2 βαθμούς κελσίου, ενώ έτοιμα είναι 60 μηχανήματα.
Συνέστησε στους Δήμους να έχουν έτοιμα μηχανήματα για τους επαρχιακούς και τους αγροτικούς δρόμους και να μεριμνήσουν για τις κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ απευχήθηκε η ένταση των καιρικών φαινομένων να θυμίσει τις αντίστοιχες χιονοπτώσεις του 2014, αν και τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν κάτι τέτοιο.

Κλειστός ο δρόμος Χάνια – Κισσός

Ήδη από την Αστυνομία ανακοινώθηκε ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακό οδό Χανίων – Κισσού, από διασταύρωση Χιονοδρομικού Κέντρου – Αγριόλευκες Πηλίου έως τη διασταύρωση με την Επ.Ο. Βόλου – Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος)
Η αντιπεριφερειάρχης στην ενημέρωση που έκανε προς τους φορείς, τόνισε ότι διακόπηκε η κυκλοφορία στον συγκεκριμένο δρόμο, για να γίνουν προσπάθειες, ώστε να λειτουργήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο, ενώ ζήτησε από την Τροχαία να υπάρχουν περιπολικά γιατί κολλούν αυτοκίνητα στα χιόνια και κλείνει ο δρόμος.
Η αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε την Τροχαία που ήταν σε ετοιμότητα το διήμερο, ενώ τόνισε ότι ο περιφερειακός του Βόλου ανήκει στην ΕΔΥΕ και θα ενημερώσει, ώστε να επέμβει αν χρειαστεί αποχιονισμό.
Εξάλλου, “χάος” προκλήθηκε την Πρωτοχρονιά σε Πορταριά και Μακρινίτσα καθώς στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης ζητήθηκε η συνδρομή της αστυνομίας για την απομάκρυνση όλων των παράνομα παρκαρισμένων αυτοκινήτων, αφού δεν ήταν εφικτό, να περάσουν τα αποχιονιστικά, ενώ τοποθετήθηκαν παντού κορύνες και κορδέλες για την απαγόρευση της στάθμευσης.

Τα “δόντια του” δείχνει ο χειμώνας …

Τα “δόντια του” δείχνει ο χειμώνας και στη Μαγνησία, με πτώση θερμοκρασίας, βροχές, και χιόνια. Στη Μαγνησία, σύμφωνα με τον «ΕΜΕΣ Αλέξανδρος Τακούδης», αναμένεται να επικρατήσουν άκρως χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες, σε σημείο που θα νιώσουμε θερμοκρασίες ακόμη και – 10 με -11 βαθμούς, αλλά και χιόνια πλέον στα πεδινά…
Στο μεταξύ, ανοιχτοί ήταν μέχρι και χθες, οι δρόμοι στο Πήλιο. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, τα εκχιονιστικά μηχανήματα που επιχειρούσαν κράτησαν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ωστόσο οι οδηγοί πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς το φαινόμενο γενικότερα, βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο Πήλιο το χιόνι ξεκινούσε την Πρωτοχρονιά και χθες, σχεδόν από το Κατηχώρι και έφθανε μέχρι το Καράβωμα, ενώ στα λευκά είναι “ντυμένη” και η Όθρυς.
Κρύο και χιόνι θα επικρατήσουν στη Μαγνησία σύμφωνα με τις προβλέψεις του «ΕΜΕΣ Αλέξανδρος Τακούδης», σήμερα Πέμπτη, αναμένονται συννεφιές που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -06…04 οC. Στον Βόλο 00…04 οC
Την Παρασκευή, στο νομό μας, αναμένονται τοπικές συννεφιές και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Θα υπάρχει όμως και βελτίωση ως προς τα φαινόμενα. Ισχυρός παγετός στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -10…01 οC. Στον Βόλο -03…01 οC
Οι ενδείξεις σε επίπεδο Θεσσαλίας, δείχνουν ότι αναμένονται αραιές συννεφιές αυξημένες στις νότιες κυρίως περιοχές όπου και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Αναμένεται ολικός παγετός. • Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες -03…-01 οC
Την Κυριακή, επίσης σε επίπεδο Θεσσαλίας, σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός με λίγες τοπικές συννεφιές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες -01…02 οC Στους χιονισμένους δρόμους του Πηλίου βρίσκονταν πάντως από την πρώτη στιγμή και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων για να συνδράμει όποτε και όπου χρειαστεί.

Συστάσεις

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συστήνει στους πολίτες:
* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων απ΄ την κακοκαιρία στον Βόλο

Σύσκεψη, υπό τον Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο και με τη συμμετοχή στελεχών της Δημοτικής Αρχής και υπηρεσιακών παραγόντων, πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο του Βόλου, με θέμα την προετοιμασία του μηχανισμού του Δήμου για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων και έκτακτων αναγκών εξ αιτίας του αναμενόμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της δημοτικής αρχής, «σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από τις πρωϊνές ώρες της Πέμπτης, 3 Δεκεμβρίου 2019, και καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων 48 ωρών υπάρχει σοβαρή πιθανότητα χιονόπτωσης και μέσα στην πόλη του Βόλου, με αναμενόμενες τις δυσχέρειες στη κίνηση πεζών και οχημάτων. Από πλευράς Δήμου Βόλου το σύνολο του μηχανισμού του βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατηθούν ανοιχτές οι κεντρικές οδικές αρτηρίες, ώστε να διασφαλιστούν οι βασικές λειτουργίες της πόλης. Ζητούμε από τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να επιδείξουν πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας στην αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών ανακύψουν. Ιδιαιτέρως εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες, να φροντίσουν για την στάθμευση των αυτοκινήτων τους σε σημεία που δεν θα παρεμποδίζουν την διέλευση και άρα το έργο των μηχανημάτων αποχιονισμού, ιδιαίτερα σε στενούς δρόμους. Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης οι πολίτες μπορούν να τηλεφωνούν στην Πολιτική Προστασία, στα τηλέφωνα 24210 80959 και 80920 ή στο Γραφείο του Δημάρχου, που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, στα τηλέφωνα 24213 50173-4, και όπου συνεχώς και μέχρις ότου απομακρυνθεί η κακοκαιρία θα υπάρχουν αρμόδιοι για να παραλάβουν και να προωθήσουν όποια αιτήματα για αντιμετώπιση προβλημάτων πιθανώς υποβληθούν. Σημειώνεται ότι θα υπάρχει ειδική ομάδα για την εξυπηρέτηση και παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών από περιοχές όπου πιθανώς η πρόσβαση να είναι δυσχερής με συμβατικά μέσα.

Προστασία από το πολικό ψύχος

Εξ άλλου για όσους συμπολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα ο Δήμος θα διατηρήσει ανοιχτά από αύριο Πέμπτη και για όσες μέρες χρειαστεί, τα ΚΑΠΗ «Θεόφιλος» στην πλατεία Ρ. Φεραίου (τηλ. 24210 20252 – 70039) και Νέας Ιωνίας, στην οδό Μυτιλήνης (τηλ.24210 85066) , από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, και τα Κοινωνικά Κέντρα Αγ. Αναργύρων (τηλ.24210 91760 – 66175) και Νέας Δημητριάδος (τηλ.24210 71291), σε 24ωρη βάση, όπου εκτός από την παραμονή θα προσφέρεται και σίτιση στους προσφεύγοντες. Για όποια εξέλιξη υπάρχει ο Δήμος θα ενημερώνει με συνεχείς ανακοινώσεις.
Προμήθεια αλατιού
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν αλάτι από τα εξής σημεία: Δημαρχείο Πορταριάς, Κοινοτικό κτήριο Μακρινίτσας, Κοινοτικό κτήριο Κατηχωρίου, Κοινοτικό κτήριο Άλλης Μεριάς, Κοινοτικό κτήριο Αγ. Ονουφρίου, Δημαρχείο Ιωλκού, Δημαρχείο Αρτέμιδας, Κοινοτικό κτήριο Δράκειας, Κοινοτικό κτήριο Αγ. Βλασίου, Κοινοτικό κτήριο Αγ. Λαυρεντίου, Δημαρχείο Αισωνίας, Κοινοτικό κτήριο Σέσκλου, Δημαρχείο Βόλου, Δημαρχείο Νέας Ιωνίας, Δημαρχείο Αγριάς.

Συστάσεις απ΄το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων, από τις πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 03-01-2019 θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία στα ορεινά – ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο και από το μεσημέρι αναμένεται να επηρεαστούν και τα πεδινά, ενώ θα επικρατήσουν θυελλώδης άνεμοι εντάσεως 7-8 BF, που βαθμιαία στα πελάγη θα φτάσουν τα 9 BF και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τα 10 BF.
Το Λιμεναρχείο συστήνει στους ιδιοκτήτες και κυβερνήτες μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης και να μην αποπλεύσουν κατά το χρόνο ισχύος των έκτακτων φαινομένων.
Σε ετοιμότητα ο δήμος Ρ. Φεραίου
που δίνει οδηγίες στους πολίτες

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο δήμος Ρ. Φεραίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των όποιων κακών καιρικών συνθηκών, που δίνει παράλληλα οδηγίες στους πολίτες. Όπως αναφέρεται, «λόγω του κύματος κακοκαιρίας με χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να εκδηλωθεί και των τυχόν προβλημάτων που ενδεχομένως προκληθούν στο Δήμο σύμφωνα με την ΕΜΥ, συστήνουμε στους δημότες, κυρίως στους ηλικιωμένους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και την κυκλοφορία σε όλη την έκταση του Δήμου Ρήγα Φεραίου, να μην αφήνουν τα οχήματα τους σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, ώστε να μην εμποδίζεται η διέλευση μηχανημάτων και οχημάτων του δήμου, να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή σε επικίνδυνα ολισθηρά σημεία (δημιουργία παγετού) και να αποφεύγονται οι αγροτικές εργασίες σε κατάσταση έντονης κακοκαιρίας. Επίσης, καλούνται οι κτηνοτρόφοι να προετοιμάσουν επαρκείς ποσότητες τροφής και νερού στα ποιμνιοστάσια τους για διάρκεια τριών ημερών. Όσοι δημότες διαμένουν σε δύσβατα σημεία να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα μέσα (φτυάρια κλπ). Τα μέλη-υπηρεσίες του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Ρήγα Φεραίου είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Για οποιαδήποτε πληροφορία και αντιμετώπιση προβλήματος καλείτε στα τηλέφωνα: 1.6976614866, Δημήτριος Παλληκάρης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, 2. 6944203574, Σταύρος Χατζής, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών».

Σε πλήρη ετοιμότητα ο Δ. Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού ενημερώνει τους πολίτες ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προβλέψει δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τις επόμενες ώρες και κυρίως σήμερα Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση βρίσκονται οι Αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού και σε άμεση και στενή συνεργασία με την Π.Υ και Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκληθούν από την αναμενόμενη κακοκαιρία της 3/1/2019 από χιονοπτώσεις και παγετό.
Ο Δήμος Αλμυρού συνιστά στους πολίτες, με κείμενο που υπογράφει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κ. Νικοβιώτης, «κατά τη διάρκεια των χιονοπτώσεων και του παγετού: Εάν διαμένουν σε δύσβατη περιοχή, να φροντίσουν να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον καθαρισμό του χιονιού (π.χ. φτυάρια).
Να αποφύγουν μετακινήσεις και να χρησιμοποιήσουν αντιολισθητικές αλυσίδες κατά την οδήγηση και να υπάρχει μεγάλη προσοχή σε σημεία που πιθανόν έχει δημιουργηθεί παγετός. Να αλλάξουν πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση και βρίσκονται σε δύσβατο δρόμο. Να αποφύγουν να οδηγούν σε δύσβατες ορεινές περιοχές. Να τηρούν απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα».

Συμβουλές ενόψει της πιθανής
κακοκαιρίας, δίνει η ΔΕΥΑΜΒ

Συμβουλές ενόψει της πιθανής κακοκαιρίας, δίνει η ΔΕΥΑΜΒ, λόγω της πιθανής κακοκαιρίας όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «και χαμηλών θερμοκρασιών που μπορεί να επικρατήσουν στον Δήμο Βόλου». Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η ΔΕΥΑΜΒ ενημερώνει τους καταναλωτές για τα εξής:
Να προβείτε στην :
1. Προστασία εκτεθειμένων βρυσών και σωληνώσεων νερού ή αποχέτευσης.
2. Να μάθετε που βρίσκεται ο υδρομετρητής του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
3. Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
4. Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
5. Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα και γενικά να πάρετε μέτρα προστασίας των δικτύων που εξυπηρετούν τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
6. Μη σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο, να ελέγξετε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
7. Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.