Στις Βρυξέλλες για το 5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Στις εργασίες του 5ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξαν ο Antonio Tajani, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Andra Rupprechter, Σύμβουλος της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Christoph Leitl, Πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων και Arnaldo Abruzzini, CEO των Ευρωεπιμελητηρίων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου, «στην αξία της εργασίας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Antonio Tajani, σημειώνοντας ότι «χωρίς εργασία δεν υπάρχει αξιοπρέπεια». Παράλληλα, τόνισε ότι μία από τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ θα πρέπει να είναι η προσπάθεια να καταστεί η Ευρώπη περισσότερο φιλική προς τις ΜΜΕ. Αποτελούν το 85% των νέων θέσεων εργασίας και τα δύο τρίτα της ιδιωτικής απασχόλησης στην ΕΕ. Γι ‘αυτό πρέπει να εργαστούμε για μια Ένωση που είναι κατάλληλη για το σκοπό: είστε η πραγματική οικονομία και οι ανησυχίες σας πρέπει επίσης να είναι δικές μας.

“Προσπαθώντας να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ μας, εξασφαλίζουμε υγιή ανάπτυξη, θέσεις εργασίας για τους νέους και μειώνουμε τις οικονομικές και κοινωνικές ανισορροπίες μεταξύ των περιφερειών μας.

“Όλες οι πολιτικές μας, από την εσωτερική αγορά έως την ενέργεια, την ψηφιακή, τις επενδύσεις, την έρευνα, την πίστωση, την κατάρτιση ή το διεθνές εμπόριο, πρέπει να προσφέρουν στις επιχειρήσεις μας τις καλύτερες συνθήκες για να συναγωνιστούν σε παγκόσμια κλίμακα.

“Μόνο σε επίπεδο ΕΕ μπορούμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε: την τεχνολογική επανάσταση, τον ανταγωνισμό από οικονομικούς γίγαντες όπως οι ΗΠΑ, την Κίνα ή την Ινδία, την κλιματική αλλαγή, την προστασία των καταναλωτών ή τα δικαιώματα ιδιοκτησίας”, κατέληξε ο κ. Tajani.

Το πρώτο θέμα που αναπτύχθηκε ήταν η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, που χαρακτηρίστηκε ως η 2η πιο σημαντική πρόκληση μεταξύ των 50.000 ερωτηθέντων στην έκδοση 2018 της οικονομικής έρευνας των Ευρωεπιμελητηρίων. Αυτό αντικατοπτρίζει τον επιταχυνόμενο ρυθμό της τεχνολογικής, δημογραφικής και κοινωνικοοικονομικής αλλαγής και την επιρροή που έχει στα προφίλ δεξιοτήτων.

Η δεύτερη θεματική αφορούσε στο διεθνές εμπόριο και τις συλλογικές εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται η ΕΕ εκ μέρους των κρατών-μελών με τρίτες χώρες, όπως η Mercosur και η Αυστραλία, που αποτελούν αξιόλογα πρόσφατα παραδείγματα.

Το τρίτο μέρος αφορούσε στο μέλλον της Ευρώπης και τη σημασία της ψήφου στις προσεχείς Ευρωπαϊκές Εκλογές 2019.
Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το δίκτυο των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων Eurochambers και συγκεντρώνει πάνω από 800 εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας που προέρχονται από 45 ευρωπαϊκές χώρες».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.