Στο αρχείο πάνω από τις μισές υποθέσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου

Όπως προκύπτει απ΄τα πινάκια των Δικαστηρίων Βόλου

Σε ποσοστό πάνω από 50% μειώνεται η δικαστική ύλη, μετά την εφαρμογή του νόμου 4689/2020 που προβλέπει παραγραφή και παύση ποινικής δίωξης καθώς και την παραγραφή και μη εκτέλεση ποινών υπό όρο.
Από το πινάκιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, με τις δίκες της τρέχουσας εβδομάδας, η μείωση της ύλης φαίνεται από τις υποθέσεις που πλέον δεν δικάζονται, μπαίνουν στο αρχείο και μπορούν να φτάσουν ξανά στο ακροατήριο, μόνο αν ο κατηγορούμενος είναι υπότροπος για κάποιο αδίκημα.
Συγκεκριμένα, τις προσεχείς τρεις ημέρες στα Μονομελή Πλημμελειοδικεία Βόλου και Σκοπέλου και στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων, έχουν προγραμματιστεί να εκδικαστούν 141 υποθέσεις, οι 78 από τις οποίες μπαίνουν στο αρχείο, οπότε με το νέο νόμο η δικαστική ύλη μειώνεται στις μόλις 68 υποθέσεις.
Για σήμερα Τετάρτη 24 Ιουνίου, από τις 35 υποθέσεις που είχαν προγραμματιστεί, οι 13 δεν θα φτάσουν στο ακροατήριο, καθώς μπήκαν στο αρχείο και αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κατοχή μικροποσοτήτων ναρκωτικών, εξύβριση και απειλή.
Αύριο Πέμπτη 25 Ιουνίου, στο Μεταβατικό Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σκοπέλου, είχε προγραμματιστεί να συζητηθούν 42 υποθέσεις, ωστόσο οι 29 μπήκαν στο αρχείο για παραβάσεις όπως ηχορύπανση, υγειονομικές διατάξεις και παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Επίσης, αύριο συνεδριάζει το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων και από τις 21 υποθέσεις που είχε προγραμματιστεί να εκδικαστούν, οι 14 μπήκαν στο αρχείο.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην εκδίκαση της Παρασκευής 26 Ιουνίου, του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, που από τις 43 υποθέσεις που προγραμματίστηκαν να εκδικαστούν οι 22 μπήκαν στο αρχείο. Μειωμένες είναι και οι υποθέσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, καθώς έχουν αποσυρθεί από τα πινάκια οι υποθέσεις που μπαίνουν στο αρχείο με βάση τον Ν. 4689/2020 Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών της ΕΕ και διατάξεις για τη λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.