«Στον αέρα το ενεργειακό σύστημα της χώρας»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Τονίζει με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος, βουλευτή Τρικάλων Ν.Δ. Κώστα Σκρέκα, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται στον αέρα το ενεργειακό σύστημα της χώρας, καθώς οι περιβαλλοντικές άδειες των ενεργειακών μονάδων δεν ισχύουν πλέον, γεγονός που επισημαίνεται και από την νομολογία του Σ.τ.Ε.
Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, «Στον αέρα βρίσκεται το ενεργειακό σύστημα της χώρας, από τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. (Συμβούλιο της Επικρατείας) που επί της ουσίας ακυρώνουν την απόφαση του Σεπτεμβρίου 2017 του ΥΠΕΝ για τις περιβαλλοντικές άδειες επτά λιγνιτικών μονάδων, 2 μονάδων πετρελαίου συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4.389 MW και τριών ορυχείων Λιγνίτη της ΔΕΗ, δηλαδή σχεδόν του συνόλου της ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας. Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια, αφού η απόφαση του ΣτΕ είναι γνωστή από τον Δεκέμβριο του 2016. Έχει περάσει σχεδόν ενάμιση έτος και δυστυχώς η κυβέρνηση έχει επιδείξει τεράστια ανεπάρκεια και ολιγωρία, αφού δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να προκληθούν στη ΔΕΗ και στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της Ελλάδας, στο ξεκίνημα μάλιστα της τουριστικής περιόδου.
Συγκεκριμένα, στο αιτιολογικό της απόφασης του ΣτΕ κρίνεται ότι, εφόσον έχει κατατεθεί εμπρόθεσμο αίτημα ανανέωσης μιας ΑΕΠΟ, το εύλογο χρονικό διάστημα, για το οποίο παρατείνεται η διάρκεια μιας ΑΕΠΟ δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το χρόνο διάρκειας της ΑΕΠΟ, παρά το ότι ο νόμος προβλέπει παράταση της ισχύος της, για όσο διάστημα εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης ανανέωσης, χωρίς να θέτει χρονικό περιορισμό. Το ΣτΕ επομένως θεωρεί ότι η διάρκεια της παράτασης ισχύος (ως προσωρινό μέτρο) δεν μπορεί να ξεπερνά τη διάρκεια ισχύος της ΑΕΠΟ (ως γενικός κανόνας).
Συνέπεια των αποφάσεων του ΣτΕ είναι ότι οι εν λόγω μονάδες στερούνται επί της ουσίας περιβαλλοντικών όρων και θα εξακολουθήσουν να στερούνται έως ότου συνταχθεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το σύνολο των εγκαταστάσεων.
Οι αποφάσεις του ΣτΕ που είναι αποτέλεσμα της αδράνειας της διοίκησης πλήττουν ουσιαστικά τη ΔΕΗ, η οποία δεν ευθύνεται για την απίστευτη καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων.
Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αφού στις συγκεκριμένες μονάδες συμπεριλαμβάνονται οι προς ιδιωτικοποίηση εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις του ΣτΕ υπονομεύουν το έτσι και αλλιώς δύσκολο εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης και στην καλύτερη περίπτωση, θα οδηγήσουν σε μείωση του τιμήματος. Πώς θα προχωρήσει η πώληση των Λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτη και ποιο θα είναι το αντίτιμο, όταν αυτές δεν είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένες και, σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα καταπέσουν σε οποιαδήποτε προσφυγή;
Ακόμη και μια παράταση όρων, με μια πιθανώς αντισυνταγματική νομοθετική διάταξη δεν εξασφαλίζει στους πιθανούς επενδυτές τη νόμιμη λειτουργία των μονάδων, εφόσον αυτές περιέλθουν στην κατοχή τους. Το τίμημα δε που ακόμη και έτσι μπορεί να προτείνουν για την πώληση των εργοστασίων θα είναι πιθανότατα τραγικά απαξιωμένο, άρα θα ζημιωθεί για άλλη μια φορά η ΔΕΗ.
Η λειτουργία των εγκαταστάσεων, που συνιστούν σχεδόν το σύνολο του κλάδου της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς οριστική έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άρα εγκυμονούνται τεράστιοι κίνδυνοι για την απρόσκοπτη λειτουργία της ΔΕΗ και επομένως για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και μάλιστα στην έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου που οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια εκτινάσσονται».
Τέλος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με την ερώτησή τους ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό για την ολιγωρία που επέδειξε η κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας της χώρας. Επίσης, ζητούν να ενημερωθούν για τις πιθανές συνέπειες από την χωρίς οριστικούς περιβαλλοντικούς όρους λειτουργία των εγκαταστάσεων, καθώς και για τις συνέπειες στο οικονομικό αντάλλαγμα των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.